Zofka Kanovnik

Datum rojstva: 6. 5. 1968

Izobrazba: ekonomski tehnik

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:

  • gostovanje: Vila Podvin, chef Uroš Štefelin
  • gostovanje: Galerija okusov, chef Borut Jovan
  • gostovanje: chef Andrej Goljat

Kuharska filozofija:

Brez dobrih sestavin ni dobrega krožnika. Sestavine morajo biti zelo skrbno izbrane in čimbolj harmonično usklajene na krožniku, iz katerega ne smejo izstopati moteči okusi. Krožnik mora biti najprej všeč meni, da ga lahko ponudim  gostom. Vsak krožnik mora biti maksimalno dodelan, saj vsak gost dobi le enega.
Pomembno načelo naše kuhinje je da izbiramo sestavine iz lokalnega okolja in da skoraj vse jedi ki jih pripravljamo, pripravimo v naši kuhinji (kruh, testenine,ravioli, njoki, štruklji, testenine …).

Največji kuharski/gostinski uspehi:

Moj največji uspeh so moji gostje, ki se vedno znova vračajo, in izgradnja lastnega hotela in restavracije s 25-letno tradicijo.

Najljubša sestavina: meso in zelenjava

Najljubša jed: vse jedi iz ajde, kislo zelje, domači ocvirki

Najljubši kuharski pripomoček: nož

Najljubša kuharska tehnika: pečenje

Najboljši chef: jih je kar nekaj, se je težko odločiti …

Najboljša restavracija na svetu: v svetovnem merilu bi težko ocenjevala, ker nisem obiskala veliko svetovnih restavracij

Kratek življenjepis:

Rodila sem se na majhni kmetiji skupaj s petimi sestrami. Zelo mlada sem ostala brez mame in zelo hitro smo morale poprijeti za kuhinjska opravila in kuhanje. Svojo kuharsko pot sem začela zelo mlada in s sestavinami, ki smo jih pridelali na kmetiji. Kljub temu sem se odločila za ekonomsko izobrazbo. Pot pa me je ponovno zanesla v kuharstvo, z izgradnjo restavracije in kasneje tudi hotela. Svojo kuharsko znanje sem iskala v knjigah in revijah, zelo pogosto na delavnicah in pri kuharskih mojstrih. Na ta način se ves čas izpopolnjujem.