AlpiNN 2024
-
Dnevna soba
Na Kronplatzu, ki je pozimi dobesedno slovenski, ne manjka smučarskih koč, ki pa se jih zaradi podobnosti slej kot prej naveličaš. AlpiNN-u pa ne manjka chefovskega vpliva in arhitektonske drugačnosti, zato se njegove gorske kulinarike (Cook the Mountain), če ti ni vseeno (projekt Norberta Niederkoflerja CARE’s), v najlepši dolomitski dnevni sobi ne moreš naveličati.
Kronplatz, Alpinn2od -
Alpska kuhinja
To, seveda, niso (tri) mišelinke, je pa vseeno dovolj mišelinskega chefa, ki je svojo mlado ekipo dovolj naučil, da spretno pogreva in zapeka njegove ideje in jedi s podpisom Cook the Mountain. To, seveda, ni smučarska koča in na špagete s paradižnikovo omako je boljše odvijugati drugam, toda, če ti je po smuki, kolesarjenju, vandranju, jadranju še ostalo kaj radovednosti, potem jo bo na Kronplatzu kulinarično najboljše izzval AlpiNN.
Kronplatz, Alpinn, kuhinja7od -
Pozdrav
Pogrinjek sicer stane, toda v košarici kruha je pestro in drožasto, beli in kostanjev kruh ter polnozrnati krekerji, spenjeno maslo (kmetija Moarhof) pa je posuto s čebulnim prahom. Pozdrav iz kuhinje: tartelette s kremo rikote, paradižnikovim prahom in oljem bazilike.
P.s. Izkušnja obiska je iz avgusta 2024.
Kronplatz, Alpinn, pozdrav3od -
Postrv
Hladni špageti iz marinirane zelenjave z jajčno kremo iz poširanega jajca in dimljeno postrvjo z makom so začetek, ki si ga pozimi ne moreš privoščiti, zato pa Kronplatz vabi vse leto.
Kronplatz, Alpinn, zelenjavni rezanci, dimljena postrv, rumenjakova kremaod -
Paccheri
Paccheri, tubasti kratki makaroni, s kozjim sirom, paradižnikovim prahom in oljem bazilike na preprosto dober način dokažejo vrhunskost dolomitskih testenin (Felicetti), le iz najboljših ekoloških mok (iz Apulije, Umbrije, Kanade), dolomitskih vodnih izvirov in planinskega zraka.
Kronplatz, Alpinn, pacheri, kozji sir7od -
Potrebušina
Po pašti se še ni potrebno ustaviti, saj te zadnja gondola pozno popelje v dolino, torej: svinjska potrebušina s kimčijem, omako zelene, mesnim sokom in krompirjevim pirejem, z dodatno skodelo dušenih bučk, fermentiranih sliv in hrustljavega ščirovega zrnja (amaranta).
Kronplatz, Alpinn, potrebušina, pire, zelena5od -
Jabolka
Potem pa, obvezno, mille mele, jabolčni tart, sočen kot flan, s kefirjevim sladoledom in lešniki.
Kronplatz, Alpinn, jabolčni tarte13od