Atelje Rezidenca #3: Skoko

 • Rezidenca

  Tretje gostovanje v Ateljeju, prvo po ”osamosvojitvi”, ko sta Zupan in Ivanc postala najemnika restavracije, ki tako ni več del hotela Union: gostujoči chef David Skoko (Konoba Batelina, Banjole, desno) in gostitelj, Ateljejev chef Jorg Zupan; vinar Samo Premrn (Pasji rep, drugi z leve) in Matjaž Ivanc (Atelje).

  atelje skoko zupan pasji rep
  od
  Avtor slike: UME
 • Tarte

  Mini tarte, polnjen z masleno morsko solato, obložen z grahom. Natančnost in oblikovanje, tehnična spretnost Jorga Zupana, v kateri je izstopala nežnost graha. Šele začeli smo.

  atelje skoko amuse grah
  od
  Avtor slike: UME
 • Morski pes

  Hrustljavec iz špargljev, mini kornet, polnjen s peno iz jetrc morskega psa. Na vrhu čebulna marmelada. Skokov uvodni dražljaj, da se (z)ve, kaj sledi.

  atelje skoko amuse morski pes jetra
  od
  Avtor slike: UME
 • Šalotka

  Šalotka, polnjena z jogurtom, ocvrta v tempuri, potresena s čemaževim prahom in makom. Če bi Zupan to jed ponujal na ulici, bi bila Nazorjeva vsaj tako polna kot je sosednja Čopova. To je preprosto (a) dobro!

  atelje skoko amuse šalotka
  od
  Avtor slike: UME
 • Koža

  Koža je lahko boljša od mesa … Všečno hrskanje je Skoko nadgradil z umamijem paradižnikove kreme in morsko esenco majoneze z ikrami rakovice.

  atelje skoko amuse cipelj koža
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh

  Pozdravljanje iz kuhinje smo pomazali z Jorgovim kruhom, za katerega je znano, da v središču Ljubljane najbolj omamno diši. Z melaso je sladek in težek, toda nalezljiv, z drožmi je jin karamelno ”zažgana” skorja in jang nadokusna sredica. Oba imata rada slano maslo s kvasom.

  atelje skoko amuse kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Bradač

  Trljo, barbona, bradača poznamo najboljše kot triljo, tisto s kamenja, ne iz mulja, a res najboljša je kot Skokov sashimi. Čvrsto meso je narezal v pravo smer in ga nežno mariniral, kosti je zmlel in jih maščobno zgostil v drobljenec, trilji pa tudi na krožniku dodal domačno okolje, algo fasciolo, in jod ”udomačil” z nežno grenkobo kreme grenke pomaranče. Zelen, 2016, Pasji rep, je (p)ostal resen, z lepo svežino, objeto v les.

  atelje skoko trilja crumble kosti
  od
  Avtor slike: UME
 • Bučno olje

  Čeprav je uporabil (surove) škampe, Zupan ni skočil v Skokovo Jadransko morje, temveč je ostal raje v Panonskem. Rep je tako le ogrel v drobtinah, toda iz hrustljave piščančje kože, in le okopal, toda v umamiju (kombu alga) in maščobi (smetana z bučnim oljem). Dovolj je bilo jed, ki je imela veliko ideje, a z repi, ki so izgubili glavno vlogo, le še okrasiti, s surovo repo. Zato tudi vino ni bilo morsko, temveč vipavsko, malvazija, 2016, Pasji rep.

  atelje skoko škamp piščanec koža
  od
  Avtor slike: UME
 • Cipelj

  Oče Damir Skoko je ribič. Zato, ko se drstijo ciplji, jih je njegova batelina polna, tako da jih sin David lahko shrani za ozimnico. Ne gravlaks, temveč grav-cipelj, iz zlatca, ciplja zlatarja, v tem primeru zelo slanega, zato ga je chef nevtraliziral z listi iz maminega vrta. Ker je (oljna) ogrščica tudi ”gorčica”, so šla zraven še gorčična semena. Družinsko zgodbo je dopolnil Roxanich s svojimi šestimi hčerami, SoRelle 2013, chardonnay, štiri dni maceriran, iz inoxa, toda tudi 10 odstotkov barika.

  atelje skoko graved cipelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Skuša

  ”Najslabša” riba za najlepše presenečenje, skuša v konfitu, v Banjolah v olivnem olju (80 stopinj), v Ljubljani v prečiščenem maslu, z mlado čebulo, botargo iz lastnih iker in slanušo s sončnega sprehoda po obali. Velika riba, čeprav s plavim ”ovratnikom”. Ali: končno ribji file, ki ni bil pusto dolgočasen.

  Plava riba je dobila oranžno vinsko spremljavo, dolgo maceracijo malvazije, Antica, 2010, Roxanich.

  atelje skoko skuša
  od
  Avtor slike: UME
 • Raža

  Raža trnjevka na umido, torej v lastnem soku, tako sočno in mehko, na hrustančastih kosteh, da nič ne ostane. Zraven pa celoten biotop, da je lahko Skoko vse nabral na enem mestu, črno lečo, blitvo in primorsko pepelko, algo kodium. Beli Jebačin, 2015, Pasji rep, vipavska zvrst iz mešanega vinograda, malvazija, rebula in zelen (in še kaj), zorjen v hrastu, vedno uglajena spremljava redko tako dobri ribi.

  atelje skoko skat raža
  od
  Avtor slike: UME
 • Govedina

  Staro meso in mlada skuta … Ko je Jorg dobil kar 70 dni suho zorjeno slovensko govedino, ni kompliciral. Dodal ji je čisto svežo (dve uri) skuto in omako iz sirotke ter še malo chefovsko začinil, z rdečo peso pečeno na soli, mladim krompirjem, pečenim v maščobi zorjenega ribeya, in omako iz ”starih” kosti. Steklenica je imela unikatno ime, 158/300, magnum iz leta 2008, Roxanichev cuvee iz kar osmih sort in osmih let v velikem sodu. Dobro bi bilo še obdržati nekaj od 300 steklenic, saj vinu staranje ne bo delalo gub.

  atelje skoko jorg govedina
  od
  Avtor slike: UME
 • Bela čokolada

  Jorg Zupan: ganache bele čokolade in jogurta, sladoled iz kamilice, granita iz lanskih marelic, olupljeni mandlji. Kot zajtrk ob polnoči. Zato z vinsko spremljavo, cabernet sauvignon, 2008, magnum, Roxanich.

  atelje skoko jorg porridge
  od
  Avtor slike: UME
 • Ovsena kaša

  Drugi hod Zupanovega sladkega ”zajtrka”, ne le zaradi porridga, temveč še bolj zato, ker bi lahko spet začeli. Krema iz rumenjakov, ki so se pet dni strjevali v sladkorju, ovsena kaša s sladom, okisana rabarbara, sorbet vrtnice in rabarbare. Vino pa še en (beli) jebačin, 2009, Pasji rep.

  atelje skoko jorg rabarbara
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!