Cap Aureo
-
Jeffrey Vella
Jeffrey Vella je Maltežan, ki s svojo dansko ženo, modno oblikovalko, zdaj živi v Kanfanarju, potem ko je kot chef začel v zagrebški Esplanadi, mišelinko osvojil v Dubrovniku, zdaj pa je odgovoren za prehrano v vseh Maistrinih hotelih, a njegovo delovno mesto je ”njegova” restavracija Cap Aureo v petem nadstropju rovinjskega hotela Grand Park. V njej gostov ne sprašuje: ”Boste morsko ali mesno?”, temveč se jim na krožnike podpisuje z zelenjavnimi jedmi, ki pa niso za vegetarijance.
cap aureo jeffrey vellaod -
Dražljaj
Za chefovo mizo na strehi 5-zvezdničnega hotela je ob mehurčkih Kabola Re penine skromen amuse bouche: jagoda, okisan borov vršiček in jagodni džem. A potem začnejo nositi majhne chefove pozdrave …
cap aureo aperitiv snackod -
Koruza
Koruzna krema s kokicami odpre apetit,
cap aurea pozdrav koruzaod -
Korenje
korenjev tatar in okisano korenje poženeta radovedne sokove,
cap aureo pozdrav korenjeod -
Gobe
ob zapečenem portobello klobuku z okisanimi lisičkami, aiolijem in nalistani surovimi šampinjoni pa že pozabiš, kakšna cena te čaka na koncu Vellinega ”zelenjavnega” menija.
cap aureo pozdrav gobeod -
Cvetača
Zares se začne s cvetačo, ki je v treh teksturah. Cvetačna rižota ima kremasti okus kozjega sira, na površini jo poglablja karamelizirana cvetača, v skodeli je cvetačni ocvrtek s črnimi (pomladnimi) tartufi, ki so tudi na koromačevem solatnem čopu.
cap aureo cvetača2od -
Ostriga
Vinska spremljava ob ”pozni trgatvi z žara” je šampanjec. Ob dimljeni ostrigi, hrustljavem poru, pečenem šparglju in zelo nežni čemaževi kremi so čisto nasprotje zajčja ledvička, ki ustvarijo sožitje nadokusa.
cap aureo ostrige zajčje ledviceod -
Cikorija
Jed, ki je tudi Michelin ne bo mogel ignorirati, je nastala iz divka kave (iz cikorije) … Nasprotje za sožitje karameliziranemu belgijskemu radiču, s svežino limetine lupine in globino kavne omake (iz cikorije), je telečji priželjc, začinjen s kavnim prahom (iz divke) in solnim cvetom.
cap aureo cikorija priželjcod -
Secreto
V deželi, ki v ravnici prisega na ”svinjetino i luk”, je pet nadstropij nad morjem ražnjič iz ”skrivnega” mesarjevega kosa (secreto) črnega slavonskega pujsa, glaziran je z misom in jusom, ob kremi iz ožgane mlade čebule. Nasprotje so svinjska lička z lečo in pomarančnim čatnijem v soparjeni štručki.
cap aureo secreto2od -
Por
Toda ne reče se slučajno krožniku, ki pride pred sladkim, glavna jed … Filet Wellington, vendar iz pora! Polnjen je z lokalnimi šitake gobami in pršutom, pod hrustljavim ovojem je farce gosjih jeter, omako, ki diši po tartufih, si delita še gosja terina in porova krema. Vse to pa na – desertnem krožniku.
cap aureo por wellington2od -
Pastinak
Sladkanje na ”zelenjavnem” Zlatem rtu uvede pastinak, kot panna cotta, sladoled in prah, začinjeno s poprom, soljo in oljčnim oljem. Sladko brez sladkorja!
cap aureo predsladicaod -
Jagode
Jagode ne potrebujejo smetane, če rasejo na slami … Drobljenec iz sončničnih semen, jagodni sorbet s koromačem, slama jagodnega in hruškovega okusa, limonov gel s citronko in sveže jagode.
cap aureo sladica jagodeod -
Keksi
Petit fours: mandlji z jagodnim posipom, jabolčni žele bonbon, blazinica iz ajde, skute, mete in lešnikov, čokoladni tartuf. ”Vse od naše slaščičarke.”
cap aureo petit foursod -
Vinska spremljava
Cvetača: malvazija Unica 2018, Kabola (biodinamično vino, kratka maceracija); lignji: sivi pinot 2017, Ipša (macerirano, oranžno, v lesenih sodih); cikorija-kava: Simfonia 2018, Dobravac (malvazija in chardonnay, vino odležano v velikih lesenih sodih); secreto: Pošip 214 Statut, 2016, Krajnčič (limitirana edicija v čast statuta, ki uči kako se dela vino); porov wellington: Merlot Superior 2016, Franc Arman (super-iorno); jagode: penina Rose, brut, Tomac (pinot noir).
cap aureo vinska spremljavaod