Čokoladne začimbe v Podvinu

  • Chefinji in chef

    V okviru 6. Festivala čokolade v Radovljici sta se v Vili Podvin chefu Urošu Štefelinu pridružili chefinji, iz Gostilne Rajh Tanja Pintarič in iz Gostilne Mahorčič Ksenija Mahorčič.

    vila podvin uros tanja ksenija
    od
    Avtor slike: UME
  • Hren v beli čokoladi

    Čokolada kot začimba, je rekel Uroš Štefelin in hladno dimljeni Zupanovi postrv dodal ostrino hrena, objetega v skorjo bele čokolade. Kombinacijo nežnosti in pikantnosti je dopolnil s kremo pastinaka in marmelado iz šalotk, vse skupaj zalil z juho iz mavrahov in potresel s prahom kakavovih zrn.

    Rum Appleton estate, 12 y.o.o., Jamajka
    ali Strune, belo, 2015, Ščurek

    vila podvin čokolada postrv
    od
    Avtor slike: UME
  • Pena bele čokolade

    Za prekmursko juho na Gorenjskem je Tanja Pintarič izbrala jabolčno, ki jo je ”začinila” s peno bele mlečne čokolade.

    vila podvin chefi delo
    od
    Avtor slike: UME
  • Bonbon iz testenine

    Ksenija Mahorčič je s kraško panceto v temni čokoladi čokoladni večer v Podvinu začela s pozdravom z obrobja Brkinov in Krasa. S kombinacijo slano-sladkega je tako poudarila tudi rdečo nit celotnega menija, v katerem je čokolada dopolnjevala, ne pa dominirala.

    Za toplo predjed pa je kombinirala svoji kuharski ljubezni, sladice in pašto. Namesto tortelina je iz testenine zvila bonbon, ki ga je po slaščičarsko pobarvala, s kakavom, čemažem in brkinskimi jurčki. V nadevu je bila kraška skuta.

    Rum El Dorado 15 y.o., Gvajana
    ali Chardonnay, 2011, Fornazarič

    vila podvin bonbon
    od
    Avtor slike: UME
  • Gosja jetra s temno čokolado

    Mladi chef iz Gostilne Rajh Leon Pintarič je poširano jajce položil v gnezdo iz ocvrtih kataifi rezancev, kombiniral pa z dimljenim mürskim krompirjem, čipsom vijoličnega krompirja in peteršiljevim oljem. Toda glavno je prišlo naribano in pri mizi, kombinacija gosjih jeter in temne čokolade!

    Rum Dictador 20 y.o., Kolumbija
    ali Rose S, 2015, Sanctum

    vila podvin jajce gosja jetra
    od
    Avtor slike: UME
  • Skorjica iz kakavovih zrn

    Chef Uroš Štefelin je kakavova zrna pomešal s sirom s kmetije Gartner in iz tega naredil skorjico jagnječjemu hrbtu. Dodal je divji hmelj in beluše ter karamelizirano korenje. Čokoladni okus je dopolnil s kakavovimi zrni v polenti iz gorenjske trdinke, jagenjčkovega pa s priželjcem, ki je bil z zelenjavo v hrustku iz testa.

    Rum QRM 30 y.o., Dominikanska republika
    ali Modri pinot, 2014, Sanctum

    vila podvin jagnje
    od
    Avtor slike: UME
  • Mlečna čokolada s karamelno noto

    Ksenjina kupolasta tortica s tekočo sredico manga, ingverja in pasijonke je sladica, zaradi katere se gostje vračajo v Gostilno Mahorčič. Tokrat je dobila nežno karamelno noto in obliv bele mlečne čokolade.

    Rumeni muškat, 2015, sladko, Rodica

     

    vila podvin tortica
    od
    Avtor slike: UME
  • 6. Festival čokolade

    Za čokolado, da so z njo lahko začinili svoje jedi, sta poskrbela Martina in Sebastjan Kalinšek (20 chocolate), uspešna mlada podjetnika iz TV oddaje Štartaj, Slovenija!, ki sta svojo butično proizvodnjo čokolade iz najboljših kakavih zrn predstavila tudi na 6. Festivalu čokolade v Radovljici.

    ”To je bil izziv tudi za naju, saj sva doslej delala le temne čokolade, tokrat pa so chefi potrebovali tudi mlečno. V sodelovanju s chefi sva se tako spet veliko naučila,” je poudaril Sebastjan Kalinšek, prodorni čokolatier, ki je na festivalu čokolade v Radovljici prikazal potovanje od kakavovega zrna do čokoladne tablice. ”Prava izbira kakavovih zrn in ravnanje z njimi v proizvodnem procesu sta ključna dejavnika za gourmet čokolado!” Ker takšna čokolada zgolj iz kakavovih zrn, brez vseh drugih dodatkov, vsebuje manj maščob, se v ustih topi počasneje, zato tudi tako ustvarja drugačne in posebne občutke. Kot prava začimba!

    Ravno prav sladko večerjo v Vili Podvin sta sklenila  tablica temne čokolade 20 chocolate in rum Don Papa 7 y.o. s Filipinov.

    20chocolate
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!