Domačija Novak 2021

 • Vino

  Pri Novakovih so lockdown izkoristili, da je v domačnih sobah vedno več udobja (air condition), v vinski kleti pa vedno manj prostora. Pravzaprav sta vinski kleti kar dve, a še bolj od tiste s konvencionalnimi vini se polni klet z naravnimi, predvsem oranžnimi vini, ki ji pri nas, najbrž, ni para. Zato se obisk na Domačiji Novak v vinski kleti že začne, ne le konča.

  domačija novak21 marec
  od
 • Meso

  Brez skrbi glede kleti … Ker vina potrebujejo dobro podlago, so za glavno jed vedno veliki kosi mesa, ki pa jim nikoli ne manjka zelenjavnih prilog z domače in sosednjih kmetij ter chefovih posebnosti. Seveda, saj družina vedno jé skupaj z gosti. Zato pa je domačija!

  domačija novak21 marec
  od
 • Domačija

  Chef Dominik Šinko zaenkrat (marca 2021, v času ”tretjega vala”) le trenira …, zato že komaj čaka, da se spet začne zares: ”Predolgo smo že zaprti, polenili in poredili smo se.”

  domačija novak21 marec
  od
 • Kruh

  Gospodar Boris, preden se loti klobas in salam, nareže velik kolač gospodaričinega kmečkega kruha iz kislega, drožastega testa.

  domačija novak21 marec
  od
 • Gostje

  Na domačiji gostje niso gostje, temveč prijatelji, zato tudi prinesejo, ne le (s kmetije) odnesejo. Tokrat smo naleteli na pokušino mlade prekmurske šunke in že lepo zorjene slanine iz Fokovcev (gostilna Zeleni gaj).

  domačija novak21 marec
  od
 • Borac

  Ko Boris nareže, tudi natoči. To vino pa še s posebnim razlogom in ponosom: v sodelovanju z Urošem Rojacom je nastalo skupno vino iz malvazije in bianchette, stare sorte, podobne gleri, Borac, 2018.

  domačija novak21 marec
  od
 • Telečji jezik

  Ko so lahko končno postregli vsaj na terasi, so na lesene deske, s katerimi Novakovi mizarji oskrbujejo slovenske in italijanske gostilne, naložili telečji jezik s porom in dodali spenjeno maslo s solnim cvetom ter skutin namaz s kislico. Po aperitivno-penečem Mariu (Keltis) je bil na vrsti Zorjanov ekološki laški rizling.

  domačija novak21 marec
  od
 • Dimljena postrv

  Brez Novakove (Janove) hladno-dimljene postrvi s hrenovo omako ne mine noben obisk. Tradicija se je začela pravzaprav s Švicarji, ki jim je Miriam spekla takšne krompirjeve ocvrtke, da so priznali: ”Vaš resti je boljši od našega!” Razlog je v Novakovem krompirju sorte jelly. Prve letošnje trobentice je pospremil briški furlan, Tokaj 2018, Paraschos, v črnem (Radikon) kozarcu, da nismo vedeli, pijemo belo, oranžno ali rdeče.

  domačija novak21 marec
  od
 • Zeljna juha

  Krompirjeva juha s sladkim zeljem, domačim špehom in kumino. Juha, ob kateri se (lahko) tudi okuša: iz štajerske Voličine Moon drops, 2017, Šuman, iz briškega Števerjana (Valerišča) pa Chardonnay, 2013, Franco Terpin. Kako blizu smo si (lahko)!

  domačija novak21 marec
  od
 • Raviol, fižol, repa

  Raviol s fižolovim nadevom, pražena kisla repa, hrustljava pečenica in regačica, ki torej ni plevel, če jo pravočasno natrgamo. Je tako začimbna, da potrebuje tudi takšno vino – Alter, 2016, Šumenjak, iz Jakobskega dola. Točno, na Dolenjskem je v Novakovi  klet tudi veliko Štajercev! In v kakšni družbi: Malvazija, 2014, Damijan Podveršič, s Kalvarije v goriških Brdih.

  domačija novak21 marec
  od
 • Zelenjava

  Ne, sploh ni le meso, saj ima kmetija veliko njiv in velik vrt. In jelly ni le za resti (in pomfrit, ki pa ga pri Novaku, seveda, ni). Kar ima pravkar sezono, v naravi in v kašči: raznobarvno korenje, ohrovt, zelena, regrat. Zato je meso, kakor za koga, le izgovor – za omako.

  domačija novak21 marec
  od
 • Tele in pujs

  Telečja prsa, polnjena z mesnim nadevom, s krompirjem, regratom in omako, za dušo, skratka. Za radovednost in dokaz, da je lahko vsak obisk nekaj posebnega, pa hitro pečena zarebrnica krškopoljskega pujsa, ki je na hladnem zorel in visel kar 50 dni.

  Ni čudno, da je bila tudi spremljava nekaj posebnega: Noema, 2013, Derenda, Darko iz Hruševice je Čotarjev učenec, Noema, koščičasto-poprasta, pa je iz kaberneta, merlota in terana; Barbera, 2017, Pasji rep, s katero Samo Premrn iz vipavske Orehovice konkurira Piemontu; Schioppettino, 2013, Bressan, elegantno-poprasta ”črna rebula” iz Fare v italijanskih Brdih.

  domačija novak21 marec
  od
 • Jabolka

  Vroč jabolčni kolač, pravzaprav tarte, s stepeno sladko smetano, neposredno iz pečice, preprosto, s poudarkom na sočnosti jabolk in ne preveč, ker finale je šele potem: zadnje Stankovo vino, Rebula, 2015, Radikon!

  domačija novak21 marec
  od
 • Vinska spremljava

  Tokratni spisek s peči … Penina Mario, Keltis; Borac, 2018, Uroš Rojac + Boris Novak; Laški rizling, 2017, Zorjan; Moon drops, 2017, Šuman; Spirito, 2015, brut nature, magnum, Dolfo; Chardonnay, 2013, Franco Terpin; Alter, 2016, Šumenjak; Malvazija, 2014, Damijan Podveršič; Noema, 2013, Derenda; Barbera, 2017, Pasji rep; Schioppettino, 2013, Bressan; Rebula, 2015, Radikon.

  domačija novak21 marec
  od
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!