Edelweiss s Colfosca

 • Colfosco

  S Colfosca pelje smučarska tura Planika (Edelweiss), po sončnih progah pod Sassongherjem in z najlepšim pogledom na gorski masiv Sella. Tukaj se na povezovalni gondoli do/iz Corvare srečata obe smeri Sellaronde. In smučišča Colfosca so ves dan obrnjena v sonce. Dovolj razlogov za vzpon na Col Pradat in spust po progi do koče Edelweiss. Proga je sicer črna, toda nagrada na koči je modra … Edelweiss je strokovnjak za morje, do katerega vas zvečer iz Colfosca preko snežnega mostu potegne teptalec!

  Colfosco
  od
  Avtor slike: Freddy Planinschek
 • Edelweiss

  Planika ima dve terasi. Ker sta obe obrnjeni proti soncu, je razlika le ta, da so na eni natakarji, na drugi pa jih ni. Koča Edelweiss združuje oba smučarsko-kulinarična ekstrema: samopostrežno menzo in vrhunsko restavracijo. Prva je bolj polna, v drugi pa se nikamor ne mudi.

  koča edelweiss colfosco
  od
  Avtor slike: UME
 • La Stüa

  V menzi je toliko jedi, da so za lažjo in hitrejšo izbiro kar poslikane ob skladovnici pladnjev, v Izbi (La stüa) pa so le tri lesene mize in le tri strani jedilnega lista, toda kar dvanajst listov vinske karte.

  V smučarski koči ponujajo devet penin, devet šampanjcev, trideset belih in 36 rdečih južnotirolskih vin in imajo ob Ornallaii in Tignanellu tudi merlot opoka Marjana Simčiča.

  koča edelweiss colfosco la stua izba
  od
  Avtor slike: UME
 • Tako je bilo (že) 2019

  Za začetek chef priporoča ”malo in mešano”, kar dvema za 40 evrov ponudi vsega od antipasti in primi v miniaturni izvedbi. Zato smo izbrali po svoje, saj je čakanje ob penjenju mehurčkov, ki iamjo na snegu to prednost, da nikoli niso pretopli, lajšalo hrustljanje puccie, ladinskega hrustljavega kruha, ki ima to prednost, da ima le skorjo in nič sredice.

  koča edelweiss colfosco pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Morje

  Čeprav se ”izbor morskih predjedi” dva tisoč navpičnih metrov nad morjem ne sliši pristno, je izpadlo originalno. Bilo je surovo, kuhano, pečeno in ocvrto. Surove kozice so svežino dokazale s cuzljanjem glave. Sveži losos je bil nežno mariniran. Polenovka je bila hrustljavo ocvrta. Folpa je bila čvrsto-voljna. Jakobinka je bila le zelo hitro popečena. Škampovi repi so bili v pekoči omaki. Za okras je bila burrata z vulkansko soljo. Pravzaprav je bilo vse to le klasika, toda tako visoko nad morjem tako sveže obdelana, da je bila vredna 20 evrov.

  koča edelweiss colfosco morski krožnik
  od
  Avtor slike: UME
 • Zelenjava

  Presenečenje na snegu so ponudili tudi lističi millefoglie, saj na smučanju ni ravno klasično, da navduši jed iz surove zelenjave. Toda testo je bilo nabreklo in krhko, kot se za tisoč lističev spodobi, krema je bila iz mladega kozjega sira, zimska zelenjava pa je bila čvrsta in mehka, sočna in (skoraj) presna.

  koča edelweiss colfosco zelenjavni millefoglie
  od
  Avtor slike: UME
 • Njok(c)i

  Škoda, da se je bilo potrebno spustiti še v dolino, saj so bile secondi jedi zelo vabljive: telečja krača v kavni omaki z lešnikovo majonezo; srnin hrbet gratiniran s pistacijami, omaka črnega ribeza in rdeče zelje z jabolki; pegatkine prsi glazirane z medom, La Ratte krompir in treviški radič; hrustljava polenovka s pirejem iz jajčevcev, burrata in prah oliv. A tudi pašti sta bili za opis.

  Krompirjevi njoki z divjačinsko omako so dokazali, da prihodnjič ne bo slaba izbira niti samopostrežni obisk Edelweissove menze. Ko so njoki tako majhni ”njoketi” in je v krompirjevem testu tudi polenta, ko je jelen tako mehek in rikota tako nežno dimljena, jed pa tako diši, chefu oprostiš, da ti za kozarec lagreina zaračunajo 6 evrov.

  koča edelweiss colfosco njoki divjačina
  od
  Avtor slike: UME
 • Linguine

  Kamutove linguine s črnim česnom, čiliji in tartarjem surovih kozic z baziliko (18 evrov) pa so nas – zmedle. Bomo Sellarondin smučarski krog še naprej načrtovali tako, da bo morsko kosilo (špageti z jastogom) v koči Comici nad Val Gardeno, ali pa bomo raje zdržali iz Corvare v smeri urinega kazalca še naprej čez prelaz in vse do Colfosca? Tanki rezanci so bili v tako črnem objemu umamija, ki ga je sicer blažila zelena podlaga pesta bazilike, da je bil surovi tartar morske svežine pravi jang česnovemu jinu. To si je potrebno izmisliti! Pašto s tako divjo anti-omako! In na vrh tako surove kozice, čisto brez chefovega dotika! Skratka, zaljubljeno nasprotje in idealno ujemanje!

  Rifugio Edelweiss
  Via Altonn 18, Colfosco
  +39 0471 836 024
  www.rifugioedelweiss.it

  koča edelweiss colfosco bevette surove kozice
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!