Experience dinner na gradu

  • Doživetje na gradu

    Šest rok za 120 gostov na doživljajski večerji v devetih hodih in z 18 vini, v okviru smučarsko-kulinaričnega Gourmet cupa na Krvavcu, v režiji gastronomske družine Jezeršek in s pomočjo Turizma Ljubljana. Luka Jezeršek je pripeljal Ano Roš, Ana pa Philipa Rachingerja, 26 let mladega chefa iz Zgornje Avstrije, ki velja za avstrijsko vzhajajočo zvezdo. Kuha skupaj z očetom Helmutom v družinskem hotelu Muehltalhof v Unternbergu blizu češke meje. Restavracija je najboljša v Zgornji Avstriji (18 točk GM).

    grad gourmmet chefi
    od
    Avtor slike: UME
  • 16 kuharjev

    Najboljši (in največji) slovenski catering (Jezeršek) je poskrbel za odlično logistično podporo, šestim chefovskim rokam pa je pomagalo še 16 kuharjev. Devet hodov, 18 vin in 120 gostov so zmogli do polnoči, potem pa se je na gradu še veselilo.

    grad gourmmet kuhinja
    od
    Avtor slike: UME
  • 120 gostov

    Dopoldan je na Ljubljanskem gradu potekala strokovno-izobraževalna konferenca z Ano Roš o potencialu kulinaričnega turizma v Sloveniji ter izobraževanju in kadrovanju v gostinstvu in turizmu, zvečer pa je grad ponudil imenitno kuliso doživljajski večerji za 120 gostov. Med njimi so bili tudi kulinarični strokovnjaki, chefi in mnenjski voditelji iz tujine, ki jih je gostil STO.

    grad gourmmet gostje
    od
    Avtor slike: UME
  • 9 hodov, 18 vin

    Vsak od treh chefov je pripravil po tri hode. Vinsko spremljavo je izbral Jože Koželj iz Hiše dobrih vin Koželj. Naloga ni bila lahka, saj ”imamo v Sloveniji toliko odličnih vin v vseh treh vinskih deželah”, zato jo je rešil tako, da je k vsakemu hodu ponudil par vin iz različnih slovenskih vinskih dežel.

    Ana Roš: jelenovo srce, ostrige, rizling in bergamotka
    Vino: penina Medot brut nature, Goriška Brda, in Malvazija, Santomas, 2016, Slovenska Istra

    Luka Jezeršek: medla
    Vino: Vitovska grganja, Čotar, 2015, Kras in Veliko belo, Movia, 2012, Goriška Brda

    Philip Rachinger: črni koren, repična semena, limona Meyer
    Vino: Sauvignon, Verus, 2017, Štajerska Slovenija in Ekološka rebula, Erzetič, 2015, Goriška Brda

    Ana Roš: Goveji jezik in umami
    Vino: Laški rizling, Šturm, 2015, Bela krajina in Capo D’Istria Malvazija, Vinakoper, 2012, Slovenska Istra

    Luka Jezeršek: govedina 360°
    Vino: Modra frankinja, Marof, 2013, Prekmurje in Modri pinot selekcija, Marjan Simčič, 2015, Goriška Brda

    Philip Rachinger: jeseter z bezgovo glazuro, zelena, treviški radič
    Vino: Carolina bela, Jakončič, 2013, Goriška Brda in Skywalker, Kupljen, 2015, merlot in modri pinot, Štajerska Slovenija

    Ana Roš: srna, dimljena jegulja, sliva umeboshi
    Vino: Modri pinot, Tilia estate, 2015, Vipavska dolina in Cabernet sauvignon Pavo, Kristančič, 2015, Goriška Brda

    Luka Jezeršek: janežev upognjenec
    Vino: Dišeči traminec Vaneja, Steyer, 2011, Štajerska Slovenija in Valentino, Batič, 2013, pinela in rebula, Vipavska dolina

    Philip Rachinger: pomaranča Moro, slan mandljev sladoled, zamrznjen slad
    Vino: Laški rizling, ledeno vino, PraVino, 2008, Štajerska Slovenija in Renski rizling, jagodni izbor, Prus, 2006, Bela krajina

    grad gourmmet miza
    od
    Avtor slike: UME
  • Jelenovo srce

    Ana Roš: jelenovo srce, ostrige, rizling in bergamotka
    Vino: penina Medot brut nature, Goriška Brda, in Malvazija, Santomas, 2016, Slovenska Istra

    ”Planine in morje, to je naš svet, tako ju družim,” je rekla Ana in oživila jelena, ki ga je lovec naravnost v srce. Divja kombinacija gozda in morja, nežne strukture srca in krepkega okusa ostrige, povezana z vinom z drugega konca Slovenije in osvežena s sočno hruško.

    grad gourmmet jelenovo srce ana
    od
    Avtor slike: UME
  • Medla

    Luka Jezeršek: medla
    Vino: Vitovska grganja, Čotar, 2015, Kras in Veliko belo, Movia, 2012, Goriška Brda

    Stara jed na sodobni način, z uporabo vseh klasičnih sestavin, prosene kaše, polente, pregrete smetane, jajca (prepeličjega) in ocvirkov. Bogata jed, čeprav je – medla.

    grad gourmmet medla luka
    od
    Avtor slike: UME
  • Črni koren

    Philip Rachinger: črni koren, repična semena, limona Meyer
    Vino: Sauvignon, Verus, 2017, Štajerska Slovenija in Ekološka rebula, Erzetič, 2015, Goriška Brda

    Dokaz mladega mojstrstva. Zelenjavna jed, ki je pokazala, kakšne morajo biti zelenjavne jedi. Črni koren v svoji najboljši izvedbi, nežen in čvrst, ”napolnjen” z aromo izrazitega repičnega olja v obliki majoneze, in ”pretaknjen” z grenko-kislostjo najboljše med limonami.  Tako preprosto na tako eleganten način!

    grad gourmmet črni koren rachinger
    od
    Avtor slike: UME
  • Goveji jezik

    Ana Roš: Goveji jezik in umami
    Vino: Laški rizling, Šturm, 2015, Bela krajina in Capo D’Istria Malvazija, Vinakoper, 2012, Slovenska Istra

    Svetovna chefinja leta 2017 v svoji čisti esenci! Umami v treh zamahih z žlico, ”izvirski” dashi planinske ribe, fermentirane, sušene in kuhane, z zeleno v različnih teksturah, vse pa le zato, da se goveji jezik čim lepše počuti.

    grad gourmmet goveji jezik ana
    od
    Avtor slike: UME
  • Govedina

    Luka Jezeršek: govedina 360°
    Vino: Modra frankinja, Marof, 2013, Prekmurje in Modri pinot selekcija, Marjan Simčič, 2015, Goriška Brda

    Jed je nastajala tri leta in še ni dokončana, je priznal chef in TV sodnik Luka, ki se je z njo lotil zahtevnega zorenja zahtevnih kosov govedine. Kocka goveje plečke, čvrsta, tudi groba in vlaknasta, poraščena z mastjo, vendar polna okusa in ”mesenosti”. Nadgradil jo je sladoled iz mozga in hrena.

    grad gourmmet govedina luka
    od
    Avtor slike: UME
  • Jeseter

    Philip Rachinger: jeseter z bezgovo glazuro, zelena, treviški radič
    Vino: Carolina bela, Jakončič, 2013, Goriška Brda in Skywalker, Kupljen, 2015, merlot in modri pinot, Štajerska Slovenija

    Najbrž sladkovodni jeseter, z žara, glaziran v črnem ribezu, raviol iz zelene in treviškega radiča, igra ribe z zelenjavo in njenimi teksturami, jed, ki te naredi radovednega doživeti mladega chefa v njegovi domači kuhinji in s ”polnim penzionom”.

    grad gourmmet jeseter rachinger
    od
    Avtor slike: UME
  • Srna

    Ana Roš: srna, dimljena jegulja, sliva umeboshi
    Vino: Modri pinot, Tilia estate, 2015, Vipavska dolina in Cabernet sauvignon Pavo, Kristančič, 2015, Goriška Brda

    Srna nima niti grama maščobe, zato ji jo posodi jegulja iz Marano Lagunare, lagune med Gradežem in Lignanom. Mariniran radič in sladka kislina nezrele japonske slive iz slanice. Kombinacija, ki zahteva koncentracijo.

    grad gourmmet srna ana
    od
    Avtor slike: UME
  • Upognjenec

    Luka Jezeršek: janežev upognjenec
    Vino: Dišeči traminec Vaneja, Steyer, 2011, Štajerska Slovenija in Valentino, Batič, 2013, pinela in rebula, Vipavska dolina

    Janežev upognjenec s poroke. Tukaj poročen z doživljajskimi gosti. ”Navaden” piškot za sladico presenečenja! ”Mi smo, da kuhamo, vi, da okušate,” je rekel Luka.

    grad gourmmet janežev upognjenec luka
    od
    Avtor slike: UME
  • Pomaranča

    Philip Rachinger: pomaranča Moro, slan mandljev sladoled, zamrznjen slad
    Vino: Laški rizling, ledeno vino, PraVino, 2008, Štajerska Slovenija in Renski rizling, jagodni izbor, Prus, 2006, Bela krajina

    Pomarančna kremna tortica s sorbetom rdeče pomaranče, kosmi mandljev, slanim sladoledom in ”pivsko” vezavo iz slada. ”Pri nas ni vina, zato smo bolj pivopivci,” je rekel mladi chef.

    grad gourmmet pomaranča rachinger
    od
    Avtor slike: UME
  • Gourmet cup

    Potem ko je na Pohorju zmanjkalo snega, kjer so začeli z veleslalomom za chefe in vinarje, so se našli pri Jezerških in nastal je Gourmet cup na Krvavcu. Po letošnjem uspešnem izletu v Ljubljano, bo imel strokovno-izobraževalni podaljšek na Ljubljanskem gradu še naslednja štiri leta.

    Od leve: Martin Jezeršek, Tomaž Kavčič, Ana Roš, Luka Jezeršek, Danilo Steyer in Philip Rachinger

    grad gourmmet skupinska chefi steyer
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!