Francija
-
Goût
Hkrati z ”največjo večerjo na svetu” v tri tisoč restavracijah v 150 državah, Goût de / Good France, so posebne večerje priredili v francoskih ambasadah po vsem svetu. Francoska veleposlanica v Sloveniji Marion Paradas je v svojo rezidenco na Prulah povabila 36 gostov, kuhala pa sta njen chef Jakob Čižman in chef restavracije Tomi iz Portoroža, slovenski mladinski kuharski reprezentant, Filip Matjaž.
Aperitiv, Champagne Veuve Cliquot Brut Yellow Label, dobrodošlica Petites crèmes brûlées de foie gras, majhne crème brûlées gosjih jeter.
gout france18 predjed
Predjed (na sliki): Duos de poissons marinés, Brunoise de cocombre à la crème, duet marinirane morske ribe (v našem primeru losos), kumarični brunoise in kremaodAvtor slike: UME -
Jagnje
Glavna jed: Carré d’agneau demi glacé au romarin, Crème de pomme de terre, légumes de saison, Espuma aux baies de genièvre
Jagnječji kotlet z rožmarinovo demi glace omako, krompirjev pire, sezonska zelenjava in espuma brinovih jagodPred sladico so bili francoski: Sélection de fromages français
gout france18 jagnjeodAvtor slike: UME -
Krogla
Sladica: Bouchée de fromage blanc au coueur d’agrume
Krogla iz skute s sredico iz agrumovOb kavi, konjaku (Cognac Martell XO) in sproščenem pogovoru: Cafée et ses canneles bordelais, kava in bordojski cannelés kolački
gout france18 sladicaodAvtor slike: UME -
Bordeaux
Francoske jedi so na večerji francoske veleposlanice v Ljubljani spremljala bordojska vina, ki sta jih predstavila Enologues, enologa Guillaume Antalick in Katja Šuklje.
Prijetno presenečenje je bilo – iz ”rdečega” Bordeauxa – belo vino, sauvignon, kompleksno, zelo mineralno, z okusom, ne le cvetico in svežino. Primer belega bordojskega vina, ki ga je zasnoval slavni profesor enologije Denis Dubourdieu.
Chȃteau Doisy Daëne 2016, Graves
gout france18 kozarci
Chȃateau La Louvière 2011, Pessac-Leognan
Chȃteau Croix de Gay 2012, Pomerol
L’Esprit de Gravas 2015, Sauternes-BarsacodAvtor slike: UME -
Chefi
Chef de la Résidence de France Jakob Čižman (desno) in Chef du Restaurant Tomi de Portorož Filip Matjaž (v sredini).
gout france18 chefiodAvtor slike: UME