Francija

  • Goût

    Hkrati z ”največjo večerjo na svetu” v tri tisoč restavracijah v 150 državah, Goût de / Good France, so posebne večerje priredili v francoskih ambasadah po vsem svetu. Francoska veleposlanica v Sloveniji Marion Paradas je v svojo rezidenco na Prulah povabila 36 gostov, kuhala pa sta njen chef Jakob Čižman in chef restavracije Tomi iz Portoroža, slovenski mladinski kuharski reprezentant, Filip Matjaž.

    Aperitiv, Champagne Veuve Cliquot Brut Yellow Label, dobrodošlica Petites crèmes brûlées de foie gras, majhne crème brûlées gosjih jeter.
    Predjed (na sliki): Duos de poissons marinés, Brunoise de cocombre à la crème, duet marinirane morske ribe (v našem primeru losos), kumarični brunoise in krema

    gout france18 predjed
    od
    Avtor slike: UME
  • Jagnje

    Glavna jed: Carré d’agneau demi glacé au romarin, Crème de pomme de terre, légumes de saison, Espuma aux baies de genièvre
    Jagnječji kotlet z rožmarinovo demi glace omako, krompirjev pire, sezonska zelenjava in espuma brinovih jagod

    Pred sladico so bili francoski: Sélection de fromages français

    gout france18 jagnje
    od
    Avtor slike: UME
  • Krogla

    Sladica: Bouchée de fromage blanc au coueur d’agrume
    Krogla iz skute s sredico iz agrumov

    Ob kavi, konjaku (Cognac Martell XO) in sproščenem pogovoru: Cafée et ses canneles bordelais, kava in bordojski cannelés kolački

    gout france18 sladica
    od
    Avtor slike: UME
  • Bordeaux

    Francoske jedi so na večerji francoske veleposlanice v Ljubljani spremljala bordojska vina, ki sta jih predstavila Enologues, enologa Guillaume Antalick in Katja Šuklje.

    Prijetno presenečenje je bilo – iz ”rdečega” Bordeauxa – belo vino, sauvignon, kompleksno, zelo mineralno, z okusom, ne le cvetico in svežino. Primer belega bordojskega vina, ki ga je zasnoval slavni profesor enologije Denis Dubourdieu.

    Chȃteau Doisy Daëne 2016, Graves
    Chȃateau La Louvière 2011, Pessac-Leognan
    Chȃteau Croix de Gay 2012, Pomerol
    L’Esprit de Gravas 2015, Sauternes-Barsac

    gout france18 kozarci
    od
    Avtor slike: UME
  • Chefi

    Chef de la Résidence de France Jakob Čižman (desno) in Chef du Restaurant Tomi de Portorož Filip Matjaž (v sredini).

    gout france18 chefi
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!