Gostilna Rajh 2021

 • Prenova

  Gostilna Rajh je lockdown odlično izkoristila, tako da je zdaj stara gostilna v celoti obnovljena in nova. Ohranila je vso svojo domačnost in ji dodala elegantno sodobnost, v jedilnici in na terasi.

  Gostilna Rajh jedilnica2, foto Nejc Pernek
  od
 • Chef

  Rajh ostaja veren tradiciji, a se vedno manj zanaša na slavo bograča in rejtašev. Rajhova tradicija namreč ni obstala v preteklosti in zato tam tudi ni pustila prekmurske kuhinje, pa čeprav je prav ta med množico slovenskih ”kuhinj” zaradi svojih posebnih jedi (in imen) najbrž najbolj samosvoje-prepoznavna. Toda, ko Leon Pintarič (letnik 1994, kuharska šola v Avstriji, kuharsko izpopolnjevanje na Dunaju, Fabios in Steirereck), najmlajši slovenski chef s tremi srčki v novem Rajhu niza svoje degustacijske hode, v njih ostaja še vse po starem, čeprav je ustvarjeno po novem. To je, skratka, nova prekmurska kuhinja!

  Gostilna Rajh Leon Pintarič2, foto Nejc Pernek
  od
  Avtor slike: Nejc Pernek
 • Pozdrav

  Pozdrav iz kuhinje kot pravi chefov amuse bouche ne preseneti le z več hodi, temveč ostaja veren tudi Rajhovi tradiciji. Če te je včasih ob prihodu na šanku pozdravila račja pašteta na ajdovem kruhu, nato pa ti za mizo apetit pognal domači špeh s papriko, je zdaj Rajhove ”klasike” za cel pladenj na sredi nove jedilnice, ki je zdizajnirana do zadnje podrobnosti. Zato je tudi ta chefov pozdrav poln podrobnosti: na hrustljavi blazinici iz tankega testa sta hrenova pena in peteršiljev prah; domači ”špek” je na hrustljavem kruhu, ki mu delajo družbo ”grisini” z ocvirki; račja pašteta je povaljana v sesekljane lešnike, s čopom jurkine marmelade.

  Gostilna Rajh, pozdrav amuse bouche5
  od
 • Tačke

  A najboljše je še vedno tisto, kar je potrebno krepko prijeti in vneto glodati. Če so se svinjske tačke, v juhi, na golaž ali pečene, ohranile pri hiši zaradi tistih, ki so si upali, si jih zdaj mladi Rajhov chef upa ponuditi vsem, ki so se prišli omastit z njegovo ”novo” prekmursko kuhinjo. Čez pečene svinjske kosti je naribal le hren, vse drugo je opravilo cmokanje.

  Gostilna Rajh, pozdrav amuse bouche8
  od
 • Kozji sir

  Luštov rumeni in rdeči paradižnik, avokadova krema, kozji sir, opraženi indijski oreščki, bučno olje, slana limona, sveža meta. Zraven je sveže pečen langaš s hrenom, v obliki bombetke. Vsaka jed pripoveduje zgodbo svojih lokalnih sestavin, ki pa se v novi prekmurski kuhinji ne branijo razgledanih idej in vplivov.

  Gostilna Rajh, Luštov kozji sir1
  od
 • Jezik

  Goveji jezik v goveji juhi z bučnim oljem … Le da je jezik, ki je seveda po pravilih potresen s porom in napit z bučnim oljem, ovit v v tlačenko, ki se prelita z reducirano juho stopi in na licu mesta omasti še mlado zelje, pečeno na oglju, zabeljeno z bučno majonezo in ošiljeno z gorčičnimi semeni.

  Gostilna Rajh, goveji jezik in pečeno zelje2
  od
 • Ugorke

  Kombinacija hladnih mlečnih kumar (ugorke) in krvavice, z dodatno hrustljavostjo in dekorativnostjo opečenih kruhov kock. Ugorke je izostrila dimljena sladka paprika, krožnik je pobarvalo bučno olje, krvavico so odišavili v cvetovi kopra, toda šopek je naredil ”cvet” marinirane kumare, ker je bila premazana s prijetno pekočo pasto.

  Gostilna Rajh, mlečne kumare in krvavica1
  od
 • Postrv

  ”Krvavemu” okusu je sledila nedolžna belina postrvi, ki pa ji je globino dodala marinada lešnikovega olja, v družbi praženih lešnikov. Zemljast okus humusa z rezinami gomoljaste zelene so poživile čebulice, vložene v malinovem kisu, postrvji kaviar, hrustek s chia semeni in listi kapucinke. Za vsak slučaj je pomagala še makova bageta s semeni.

  Gostilna Rajh, marinirana bela postrv na humusu z zelenjavo in lešniki2
  od
 • Gosja jetra

  Po 35 letih jedi z gosjimi jetri je novi recept mladi chef zastavil minimalistično. Jetra je povaljal v finih drobtinah in ocvrl, da so se še bolj topila v sredici, obložil jih je z jabolkom, ki mu je tanke rezine glaziral s sladkorjem, in garniral z mini jabolkom, ki ga je vložil, nato pa jih pri mizi zalil še z gosto-lepljivo-umami gosjo omako iz gosjih hrbtišč in želodčkov. Minimalistično?

  Gostilna Rajh, ocvrta gosja jetra z jabolki1
  od
 • Tomahavk

  Angus je zakon je suho zorjena govedina s prekmurske kmetije Horvat. Iz tomahavka (bržola z dolgo kostjo) je chef Leon odrezal debeli rezini, ki ju je hitro popekel na japonskem žaru na oglju. A spet je presenetil s prilogo, tokrat iz jajčevcev, pečenih, kreme, s paradižnikom. Sok od pečenja je pri mizi potreboval le še nekaj kapljic olivnega olja (Chiavalon, organic).

  Gostilna Rajh, steak tomahavka na japonskem žaru in jajčevci1
  od
 • Med, ajda, mleko

  Predsladica kot ”razkužilo”, nevtralno glajenje čutil z medenimi oblati, kremo ajdovega medu in rdečo peso, ob spremljavi mlečnega sladoleda, ajdove pokovke in čipke.

  Gostilna Rajh, med, ajda in mleko2
  od
 • Čokolada

  Zelo čokoladno, a ne pretežko, pečena temna čokolada, lešnikova krema, bela čokolada, domače robide, sesekljani lešniki.

  Gostilna Rajh, pečena temna čokolada in robide1
  od
 • Vinska spremljava

  Prav je, da je Rajh pri vinih lokal-patriotski, čeprav bi si kombinacij, okusov, idej, inovacij polne jedi včasih želele več dogodivščine. Zato je tukaj prostora še za vse: za Rajha, da novi prekmurski kuhinji najde več prav takšne nove (ne le sveže) vinske spremljave; za prekmurske vinarje, da ga k temu izzovejo; in za pivce, da si – ob čuntah – več upajo.

  Šipon, 2019, Fürst, dovolj svež in resen hkrati za ugorke in krvavico; Sauvignon Breg, 2017, Marof, dovolj mineralno-slan za sladkovodno nežnost bele postrvi; Mystery, Sanctum, dovolj zeliščen (vermut), da gosjim jetrom ni dodal preveč sladkosti; Anna, 2015, Marof, dovolj prekmurskega merlota za spremljavo ”japonskemu” žaru.

  Gostilna Rajh, vinska spremljava
  od
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!