Grajska vinoteka

 • Vinoteka

  Na Ljubljanskem gradu je vinoteka, ki ti ponosno razkaže več kot 300 vrhunskih slovenskih vin iz vseh treh vinorodnih dežel, zraven pa na roko nareže pršut in druge mesnine, zato je tudi ponudba jedi takšna – za žejo: sendvič za tiste, ki jih je ”vzpon” na Grad preveč utrudil, narezek ob vinski degustaciji, da vin ni potrebno ”pljuvati”, kranjska klobasa za družbo, ki si je naročila še eno rundo, krompirček, ker je z lardom in na sredini mize.

  Grajska vinoteka
  od
 • Chef

  Toda Grajska vinoteka je tudi terasa, ki ji v Ljubljani v lepem vremenu ni enake, saj je s ”tribune” najlepši razgled na mesto, s katerega te kar vzpenjača pripelje do mize. Torej ne bi bilo prav, da bi gledalci le dobro pili, nato pa pri sosedih dobro jedli. Zato v grajski predstavi nastopa tudi chef, ki se je kuharsko sprehodil že po celi Ljubljani, tako da dovolj dobro pozna ”sceno” in ve, kje mu je igralsko mesto. Jan Gomboc ne tekmuje ne s sosedi in ne z vini, temveč vse ”le” dopolnjuje!

  Grajska vinoteka, chef Jan Gomboc
  od
 • Nagrada

  Zato so gledalci v Vinoteki nagrajeni. Prišli so na vino in si naročili nekaj le za zraven, dobili pa mariniranega brancina, ki še plava, zelenjavni tatar, ki ni vegetarijansko bledoličen, ješprenjček, ki je hit za žlico, potrebušino, ki je res hrustljava in še pikantna, prepelico, ki je nimajo niti v mestu …, ter na koncu še kar dve princeski.

  Grajska vinoteka, vege tatar
  od
 • Predstava

  Sedi, da se predstava lahko začne. Nastopajo: bela Ljubljana, sončni zahod in grajski zbor (žonglerji, sprehajalci, tekači, psi, z in brez gospodarjev). Za pijačo je dobro poskrbljeno, v čebru je veliko na kozarec, v vinoteki pa vse najboljše iz cele Slovenije. Kaj pa hrana?

  Grajska vinoteka
  od
 • Tatar

  Lečin tatar, okisana redkvica in topinambur, ajdove kokice, sveža krebuljica. Ugodno preseneti prijetna pikantnost, ki razširi okuse, pri čemer teksturno pomagajo tudi ajdove kokice in s kislino okisane redkvice. Posebna pohvala gre še topinamburju. Skratka, ni vegetarijansko bledolično!

  Grajska vinoteka, vege tatar
  od
 • Ceviche

  Mariniran brancin, limonova majoneza, vložen morski koprc, sipin čips. Pravi ceviche, ker brancin ni bil mariniran/kuhan na zalogo. A težko delo za vino, zaradi kisline.

  Grajska vinoteka, brancinov ceviche
  od
 • Ričota

  Ješprenjeva rižota z brokolijem, čemažem in šparglji, Tolminski sir, šampinjoni, zdrobljeni lešniki, ocvrta čebula. Ne ješprenj, temveč ješprenjček, ne na žlico, temveč z žlico, ne suho in dolgočasno, temveč sočno in pikantno. ”Enolončnica”, ki je nagradi za ”vzpon”. Videti je preprosto, a uspeh se skriva v podrobnostih, ki jih od kuharja zahteva vsaka posamezna sestavina. Primer kdaj in kaj je tako dobro, da je kar za 1 srček.

  Grajska vinoteka, ješprenjček
  od
 • Potrebušina

  Svinjska potrebušina, grahov pire z meto, leča. Za resno kosilo je na Grajski planoti gostzilna, za resno večerjo pa restavracija. A zato z glavnimi jedmi Vinoteka ne opravi površno. Za prepelico je dovolj, da sploh je, za potrebušino pa, da res hrusta … Te jedi se ne bahajo, saj imajo okus!

  Grajska vinoteka, potrebušina
  od
 • Kranjska

  Kranjska klobasa, ocvrto rdeče zelje, vložena gorčična semena in gorčica. Seveda kranjsko naredi mesar, toda potrebno jo je tudi prav skuhati, lepo zrezati in primerno ”opremiti”. Ocvrto zelje je dobra ideja, vložena gorčična semena pa dober chefovski trik. Za bratsko deljenje.

  Grajska vinoteka, kranjska klobasa z ocvrtim rdečim zeljem
  od
 • Krompirček

  Krompirček z domačo omako. Nujno ob tretjem kozarcu.

  Grajska vinoteka, krompirček
  od
 • Panakota

  Panna cotta s citrusi, bezgovim sirupom in mandarino. V poplavi panakot v naših gostilnah, si to (vsaj) zapomniš.

  Grajska vinoteka, panakota
  od
 • Princeski

  Vinski princeski polnjeni z moussom izabele in bele čokolade, preliti z omako iz izabele. Vinoteka mora imeti tudi vinsko sladico. Ve kdo, zakaj je v naših gostilnah tako malo princesk, če pa jih imamo doma tako radi?

  P.s. Kdor ni za vino, lahko v Vinoteki liže sladoled iz izabele.

  Grajska vinoteka, princeski
  od
 • Vinska spremljava

  Penina Anastazija brut, 2012, vinarstvo Rebula, Kras je bila ta mesec (maj) tisto osvežilo, ki so ga bili veseli gledalci sončnega zahoda. Ceviche: v boj s kislino je somelje poslal Štajerca, Ranina, 2019, Steyer. Ješprenjček: gospodarjevo vino je pol leta zorelo v inoxu, Rebula, 2019, Belica . Potrebušina: petrolejsko prepoznaven Renski rizling, 2017, Protner.

  Grajska vinoteka
  od
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!