Holzapfel
-
Gospodar
Marelice za marmelado so pravkar začeli obirati in ko nas Karl Holzapfel popelje v vinograd, dobre volje redči gosto listje, ki preveč zakriva vsak dan bolj debele jagode. ”Vreme je idealno, a zaradi tega bo potrebno redčiti tudi grozde,” pojasni, zakaj vsako jutro vstane že ob štirih in zakaj imamo degustacijo njegovih vin že pred (našim) zajtrkom.
holzapfel karlodAvtor slike: UME -
Posestvo
Ko se odprejo velika lesena vrata mogočne več kot 400 let stare stavbe nekdaj samostanskega posestva, arkade tvorijo veliko dvorišče, na katerem je Holzapflova gostilna, zraven pa ima vinar še žganjarno.
holzapfelodAvtor slike: UME -
Vrt
Opoldan je velik gostinski vrt poln, zvečer bo v veliki jedilnici poroka in zgoraj so zasedene vse nekdanje samostanske celice.
holzapfel vrtodAvtor slike: UME -
Vrt
Posebnost Holzapflovega gostinskega vrta, polnega rož in zelenja, so visoke palme.
holzapfel vrtodAvtor slike: UME -
Vrt
Cvetoče sredozemske rastline potrjujejo ugodno klimo vinskega področja Wachau.
holzapfel vrtodAvtor slike: UME -
Vina
Holzapflova vinska ponudba je bogata. Ob vinih imajo tudi žganja.
holzapfel prodajalnaodAvtor slike: UME -
Malica
Gostilna je lahko tudi vinotoč. V slednjem ponudijo vinogradniško malico: kruh z ocvirki in sezamom ter kruh z listi trte, jetrno pašteto in slano maslo z zelišči iz vinograda.
holzapfel paštetaodAvtor slike: UME -
Žolica in ličnice
Če ste prišli v gostilno, se začne z žolico iz svinjske glave in ocvrtimi svinjskimi ličnicami iz razsola; omaka je iz marelične gorčice.
holzapfel žolca ličniceodAvtor slike: UME -
Veltlinec
Veltlinec steinfeder je tropsko-poleten, federspiel z lege Zehenthof ima že več mineralnosti.
holzapfel vino veltlinecodAvtor slike: UME -
Postrv
Postrv se spomladi druži z beluši in šparglji iz Marchfelda, bezgovimi cvetovi, rabarbaro in krompirjevimi njoki.
holzapfel postrv šparglji rabarbaraodAvtor slike: UME -
Tafelspitz
Tafelspitz je najbolj sočni del (kuhane) govedine; za prilogo so krompirjev praženec, kremna špinača, jabolčni hren in omaka z drobnjakom.
holzapfel tafelspitzodAvtor slike: UME -
Smaragdi
Rizling Vorderseiber, 2010, smaragd, in zeleni veltlinec Achleiten, 2012, smaragd. Ker se večino vina iz Wachaua popije svežega, tudi smaragdov, saj gredo tako dobro in hitro v promet po celem svetu, je pokušina pri Holzapflu dobrodošla izjema spoznati vina iz najboljših leg v najboljših letih.
holzapfel vino rizling veltlinecodAvtor slike: UME -
Marelice
Ob vinu so simbol Wachaua tudi marelice. Skutni njoki z mareličnim pražencem.
holzapfel skutni žličniki z marelicamiodAvtor slike: UME -
Zamorček
Zamorček v srajčki pod Holzapflovimi palmami.
holzapfel zamorček v srajčkiodAvtor slike: UME -
Spanje
Brez skrbi, saj imajo tudi sobe, velike in udobne.
holzapfel sobaodAvtor slike: UME