Ko zaviješ z vijugave ceste na most čez Savinjo, si vesel, ker na Placu sredi vasi za mehko spanje najdeš majhen družinski hotel. Zato, ker si prvič, le upaš, da ne boš šel lačen spat. A potem se vedno znova vračaš, toda ne (le) spat, temveč jest!
hotel planinka ljubno21 marec
od
Optimizem
Planinka med zaprtjem ni mirovala, hotel se je še polepšal, kuhinja pa še napredovala, z dveh na 3 srčke! ”Nova” Planinka zdaj s chefovim menijem nagovarja najbolj zahtevne kulinarične goste. Chef Luka Peternel z izbiro kakovostnih surovin in spretnim ter uspešnim kombiniranjem sestavin posamezne nadokuse združuje v celoto (jed), ki je vedno lepa, brezhibna in okusna. Planinkina zgodba je zdaj vrhunska kulinarika iz prav takšnih sestavin, na prepoznaven Planinkin način, ki spoštuje sezono in se zaveda lokalnih korenin. S takšnim konceptom, za zahtevnega kulinaričnega, ne le ”zaspanega” gosta, Planinka optimistično in z načrti za hotelsko širitev pričakuje vnovično odprtje.
hotel planinka ljubno21 marec
od
Alpski meni
Le dve mizi, elegantno pogrnjeni, v zimskem vrtu ne delujeta pesimistično, zaradi epidemije, temveč optimistično, zaradi Planinke; na razdalji nista zaradi omejitev, temveč zaradi razlike, saj na Placu, v izložbi, vsem na očeh, vabita jasno in glasno na – nekaj več. Zato tudi meni chefa Luke Peternela, ki ga sproti prilagaja sezonski in lokalni ponudbi, ni le zgornjesavinjski, temveč – Alpski.
Planinko smo kot B2B ocenjevali marca 2021.
hotel planinka ljubno21 marec
od
Pogrinjek
Zgornjesavinjsko maslo, maslo z drobnjakom in piranska sol; oljčno olje Lisjak in hladno stiskano bučno olje Kocbek; sveže hišne žemljice, ajdove z orehi in bele. Odločiti se je potrebno le o številu: 4, 5 ali 6 hodov predlaganega chefovega menija.
hotel planinka ljubno21 marec
od
Pozdrav
Iz lesenega čebra brsti pomlad … Chef Luka Peternel pozdravi tako, da te spravi v dobro voljo. Njegov pozdrav se ne hvali, kaj da, temveč predstavi, kaj zna. Kornet iz postrvje kože, polnjen s šparglji in jagodami, na vrhu je špargljeva krema + čemažev sponge s postrvjim kaviarjem. Kornet je mojstrski, ker je sveže-hrustljav, sestavine so skrbno/sezonsko izbrane, izvedba je filigransko-spretna.
hotel planinka ljubno21 marec
od
Postrv
Marinirana postrv, krema bazilike in manga, omaka žafrana z meto in malino. Jed ni le oblikovno, temveč tudi teksturno, kombinatorno in okusno odlično izvedena. Je, skratka, lepa in dobra, hkrati pa dovolj alpska in zgornjesavinska, kot tudi moderna in chefovska.
hotel planinka ljubno21 marec
od
Srna
Srnin tatar z gorčičnimi semeni, ananasov džem, tapenada. Čestitke za kombinacijo sestavin, okusov, arom, tekstur, oblik, ki tvorijo sožitje, oziroma nadokus. Velja enako navdušenje kot nad postrvjo, a tudi podobna pripomba. Tako dobro, da je premalo …
hotel planinka ljubno21 marec
od
Prekajeno
Rolice polnjene s prekajenim mesom in ocvirki, jabolčna krema s pastinakom in krebuljico, poširano prepeličje jajce in redkvica. Rolica le deluje nedokončano, kot da ne bi avtor vedel, kako končati … Ko pa jo daš v usta, spoznaš logiko in priznaš, da je uspešno končal. Kmetske sestavine v elegantni chefovski preobleki, ki pa s preobrazbo ne pretirava, temveč preproste sestavine in po svoje tudi preproste kuharske tehnike nadgrajuje z uspešnim druženjem, kombiniranjem.
hotel planinka ljubno21 marec
od
Smuč
File smuča z zeliščno srajčko (čemaž, drobnjak in peteršilj), popečen bučni štrukelj z mangom, omaka kisle smetane. Le trije elementi, a vsak zase dovolj kompleksen, da nihče ne pomisli: ”Spet smuč …” in: ”Še en štrukelj …”. Všeč nam je, ker hrustljavost ni le dodatek, temveč vodilo; ker krema ni le nasprotje, temveč omaka; ker krožnik ni le barven, temveč so barve del (nad)okusa; ker bi štrukelj in smuč lahko bili samostojni jedi, a raje skupno pomagata celoti; ker je na krožniku tako malo, a ni premalo, pa tudi ne preveč. V slovenskih gostilnah je veliko smučev, a zelo malo tako uspešnih!
hotel planinka ljubno21 marec
od
Jagnje
Jagnječja zarebrnica v skorjici bučnih semen, sivkina omaka, šitake, korenček, zdrobov cmoček, bučka, demi glace omaka. Vsak posamezen element je b.p. in vsi skupaj tvorijo uspešen jagnječji kotlet, ki je hrustljav in sočen hkrati, ima omako, ki je tako globoka, da jo je lahko tako malo, ter ga spremljajo elementi, ki niso le okraski, temveč so šitake pravzaprav tretji srček celotne jedi. To torej ni le všečno (sestavine, teksture, oblike), temveč tudi spada skupaj.
hotel planinka ljubno21 marec
od
Čokolada
Čokoladna polkrogla z moussom bele čokolade in jagodnim nadevom z malibujem, na lešnikovem piškotu in mentolov sorbet na čokoladni zemlji. Mojstrska sladica, ki je je tudi ravno prav! Vseeno, koliko hodov je pred njo, sladica ni namenjena temu, da bi te nasitila, temveč da bi te naredila ”lačnega”. Njena vloga je v tem, da pogladi vse tisto dobro, kar je bilo pred njo, in da dvigne, ne pa položi. To tej sladici uspeva! Zato, ker si po njej želiš še, a to ne pomeni, da bi še več te sladice, temveč še več Planinke – da boš, skratka še prišel. To pa hočemo, kajne!
hotel planinka ljubno21 marec
od
Tartuf
Seveda pa je še nekaj … In tudi to tako kot se spodobi za tretji srček – izbrano, elegantno, učinkovito. Dobro in prav tudi zato, ker na koncu nisi več radoveden, zato si vesel, ker prav takšen čokoladni tartuf poznaš iz prav tako vrhunskih restavracij.
hotel planinka ljubno21 marec
od
Vinska spremljava
Vinska spremljava je bila primerna z vidika spremljanja jedi, ker jih je dopolnjevala, ne pa prehitevala in zakrivala; vina so se tudi stopnjevala po zahtevnosti in načinu pridelave (tudi biodinamično vino); med slovenskimi vini je za popestritev poskrbelo vino hrvaškega vinarja. Toda: zgolj Primorci.
Penina Millesime Medot; postrv: Malvazija 208, Pucer; srnin tatar: Pinela 2019, Štokelj; rolice: Rebula 2018, Reya (5 dni macerirano, 10 mesecev na drožeh, biodinamično vino); file smuča: White 2015, Sutor; jagnječja zarebrnica: Syrah 2012, Degrassi; čokoladna polkrogla: Leonardo 2015, Marjan Simčič.
hotel planinka ljubno21 marec
od
Vinska klet
Vinska pridobitev v kleti, 200 let stara miza za pokušino in 200 etiket na vinskih policah.
Spletno mesto uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spremljanja statistike obiska.Sprejmi
Piškotki
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.