Joško Gravner v Skipassu

  • Restavracija Skipass

    Brane Justin, patron hotela in restavracije Skipass v Kranjski Gori, že nekaj let organizira večerje z znanimi vinarji ali chefi. Tokrat je v goste povabil kultnega vinarja iz italijanskega Oslavja, Joška Gravnerja. Predstavil je rebulo, letnikov 2008 in 2007, Bianco Breg, letnikov 2008 in 2007, ter Rosso Breg, 2004. Z Gravnerjevimi vini je svoje jedi združil Skipassov mladi chef Mojmir Šiftar. Tudi on ob tem ni veliko govoril. ”Raje sem vam kar narisal, načrt vsake posamezne jedi, z vsemi sestavinami.” Skipassov patron Brane Justin pa je chefove skice založil v majhno knjižico za spomin. ”Ponosni smo, da lahko gostimo tako uglednega vinarja, ponosni, da Mojmirjeve jedi spremljajo tako velika vina!”

    Mojmir šiftar, Brane Justin in Joško Gravner
    od
    Avtor slike: UME
  • Joško Gravner

    ”Smo majhna kmetija, imamo 15 hektarjev vinogradov, v katerih pridelujemo vina na etičen način, prijazno do narave,” se je predstavil slovenski vinar z italijanske strani Brd Joško Gravner.

    joško gravner skipass
    od
    Avtor slike: UME
  • Biser v školjki

    V vodi ostrige liči, na njem pa nastrgana ostriga z limono.

    gravner skipass ostriga
    od
    Avtor slike: UME
  • Gravner, Rebula, 2008

    ”Delam to, kar je meni všeč. Upam, da bo tudi vam,” tako skromno je Joško Gravner v kranjskogorski restavraciji Skipass opisal svoja vina, ki v Italiji že dolgo veljajo za kultna. Oziroma: ”Vina delam zase. Kar ostane, pa sem vesel, če lahko prodam …” In še: ”Lepo, da se v Sloveniji še kdo spomni name.”

    gravner skipass rebula 08
    od
    Avtor slike: UME
  • Odimljena sipa

    Šiftarju, ki se je izkazal v mladinski reprezentanci, v Skipassu pa kuha ”člansko”, je potrebno priznati, da ni le spremljal Gravnerja. Ni imel, namreč, lahke naloge, saj svoje kreativnosti ni mogel družiti z večjim avtoriteto in bolj karakternimi vini. Toda, če je z rebulo 2008 začel še sramežljivo (odimljene sipe ni povozilo vino, temveč marelice, ki pa so se zato ujele z Gravnerjem) …

    gravner skipass sipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Gravner, Rebula, 2007

    … je rebulo letnika 2007, ki je bila najbrž značajsko najmočnejša ta kranjskogorsko-oslavski večer, združil s idejno močnim pujsom, …

    gravner skipass rebula 07
    od
    Avtor slike: UME
  • Pujsek od glave do pet

    … ki je za tako veliko vino žrtvoval vse, od glave do pet: kuhana tačka, dušeni uhlji, ocvrti rep in rumeno korenje z jamarjem ter korenje z belico.

    gravner skipass pujs
    od
    Avtor slike: UME
  • Sveža jajca

    Sveža jajca so bila sicer domiselno umetelna,

    gravner skipass jajca
    od
    Avtor slike: UME
  • Gravner, Bianco Breg, 2008

    a Bianco Breg, 2008, je bil tisti, ki je diktiral tempo, saj ima v enem požirku za cel degustacijski meni okusov in arom.

    gravner skipass bianco breg 08
    od
    Avtor slike: UME
  • Telečja ”faca” s sirčkom

    Zato je spet mlado meso najlepše spremljalo ”staro” vino (Bianco Breg, 07) – raviol s telečjimi ličkami, sirova omaka a la nachos, posip črnega oreha z orehovim in pomarančnim oljem.

    gravner skipass raviol
    od
    Avtor slike: UME
  • Gravner, Rosso Breg, 2004

    Glede rdečih vin je Joško Gravner priznal, da jih ne pije, zato je bil bolj zadovoljen s Šiftarjevim golobom;

    gravner skipass rosso breg
    od
    Avtor slike: UME
  • Golob na smrekovi veji

    ob golobovim prsih so bili krvavica v kuliju, pastinak v kremi in čebula ter smreka v zraku (Rosso Breg, 2004).

    gravner skipass golob
    od
    Avtor slike: UME
  • Goveja juha

    Toda finale je vseeno prišel, ko je že ”zmanjkalo” vina. Za sladico je mladi Skipassov chef začel vse od začetka in je govejo juho spremenil v – sladico! Smo letos že doživeli toliko sladke kreativnosti v naših gostilnah? Karamelna goveja juha, sladka in hrustljava govedina, gel korenja, pena kolerabe, peteršiljevo testo, čips zelene in zlate kroglice. Bravo Mojmir, poklon gospod Gravner!

    gravner skipass goveja juha sladica
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!