Joško Gravner v Skipassu
-
Restavracija Skipass
Brane Justin, patron hotela in restavracije Skipass v Kranjski Gori, že nekaj let organizira večerje z znanimi vinarji ali chefi. Tokrat je v goste povabil kultnega vinarja iz italijanskega Oslavja, Joška Gravnerja. Predstavil je rebulo, letnikov 2008 in 2007, Bianco Breg, letnikov 2008 in 2007, ter Rosso Breg, 2004. Z Gravnerjevimi vini je svoje jedi združil Skipassov mladi chef Mojmir Šiftar. Tudi on ob tem ni veliko govoril. ”Raje sem vam kar narisal, načrt vsake posamezne jedi, z vsemi sestavinami.” Skipassov patron Brane Justin pa je chefove skice založil v majhno knjižico za spomin. ”Ponosni smo, da lahko gostimo tako uglednega vinarja, ponosni, da Mojmirjeve jedi spremljajo tako velika vina!”
Mojmir šiftar, Brane Justin in Joško GravnerodAvtor slike: UME -
Joško Gravner
”Smo majhna kmetija, imamo 15 hektarjev vinogradov, v katerih pridelujemo vina na etičen način, prijazno do narave,” se je predstavil slovenski vinar z italijanske strani Brd Joško Gravner.
joško gravner skipassodAvtor slike: UME -
Biser v školjki
V vodi ostrige liči, na njem pa nastrgana ostriga z limono.
gravner skipass ostrigaodAvtor slike: UME -
Gravner, Rebula, 2008
”Delam to, kar je meni všeč. Upam, da bo tudi vam,” tako skromno je Joško Gravner v kranjskogorski restavraciji Skipass opisal svoja vina, ki v Italiji že dolgo veljajo za kultna. Oziroma: ”Vina delam zase. Kar ostane, pa sem vesel, če lahko prodam …” In še: ”Lepo, da se v Sloveniji še kdo spomni name.”
gravner skipass rebula 08odAvtor slike: UME -
Odimljena sipa
Šiftarju, ki se je izkazal v mladinski reprezentanci, v Skipassu pa kuha ”člansko”, je potrebno priznati, da ni le spremljal Gravnerja. Ni imel, namreč, lahke naloge, saj svoje kreativnosti ni mogel družiti z večjim avtoriteto in bolj karakternimi vini. Toda, če je z rebulo 2008 začel še sramežljivo (odimljene sipe ni povozilo vino, temveč marelice, ki pa so se zato ujele z Gravnerjem) …
gravner skipass sipaodAvtor slike: UME -
Gravner, Rebula, 2007
… je rebulo letnika 2007, ki je bila najbrž značajsko najmočnejša ta kranjskogorsko-oslavski večer, združil s idejno močnim pujsom, …
gravner skipass rebula 07odAvtor slike: UME -
Pujsek od glave do pet
… ki je za tako veliko vino žrtvoval vse, od glave do pet: kuhana tačka, dušeni uhlji, ocvrti rep in rumeno korenje z jamarjem ter korenje z belico.
gravner skipass pujsodAvtor slike: UME -
Sveža jajca
Sveža jajca so bila sicer domiselno umetelna,
gravner skipass jajcaodAvtor slike: UME -
Gravner, Bianco Breg, 2008
a Bianco Breg, 2008, je bil tisti, ki je diktiral tempo, saj ima v enem požirku za cel degustacijski meni okusov in arom.
gravner skipass bianco breg 08odAvtor slike: UME -
Telečja ”faca” s sirčkom
Zato je spet mlado meso najlepše spremljalo ”staro” vino (Bianco Breg, 07) – raviol s telečjimi ličkami, sirova omaka a la nachos, posip črnega oreha z orehovim in pomarančnim oljem.
gravner skipass raviolodAvtor slike: UME -
Gravner, Rosso Breg, 2004
Glede rdečih vin je Joško Gravner priznal, da jih ne pije, zato je bil bolj zadovoljen s Šiftarjevim golobom;
gravner skipass rosso bregodAvtor slike: UME -
Golob na smrekovi veji
ob golobovim prsih so bili krvavica v kuliju, pastinak v kremi in čebula ter smreka v zraku (Rosso Breg, 2004).
gravner skipass golobodAvtor slike: UME -
Goveja juha
Toda finale je vseeno prišel, ko je že ”zmanjkalo” vina. Za sladico je mladi Skipassov chef začel vse od začetka in je govejo juho spremenil v – sladico! Smo letos že doživeli toliko sladke kreativnosti v naših gostilnah? Karamelna goveja juha, sladka in hrustljava govedina, gel korenja, pena kolerabe, peteršiljevo testo, čips zelene in zlate kroglice. Bravo Mojmir, poklon gospod Gravner!
gravner skipass goveja juha sladicaodAvtor slike: UME