Kuharske igre in tetoviranje krožnikov

 • Jastog

  Najbolj oddaljeni naseljeni otok na naši zemlji se imenuje Tristan da Cunha, v južnem Atlantskem oceanu. Znan je po tem, da se po njegovih podvodnih skalah nazaj premikajo najboljši jastogi na svetu. Odkar so pred tremi leti Tristan jastogi premagali EU birokracijo, jih evropski chefi dobesedno ljubijo. V Vrbi so na meniju – deset hodov za 189 in z doplačilom 120 evrov za vinsko spremljavo – najboljše restavracije Schlossstern, uporabil pa jih je tudi Dieter Koschina iz najboljše portugalske restavracije (Vila Joya, Albufeira, 2 Michelinovi zvezdici). Morje jim je zamenjal s citrusno ponzu omako, dolil še daši osnovo ter skodelo polepšal s filigransko oblikovanim in zloženim korenjem.

  velden dieter koschina jastog
  od
  Avtor slike: UME
 • Kraljevska riba

  Podobno je z morjem tetoviral ob jezeru tudi Sascha Wurdinger (Cuisino, Linz), ki se je učil pri nemškem kuharju stoletja Eckartu Witzigmannu in bil pomočnik Rolandu Trettlu v Ikarusu najbogatejšega Avstrijca Dietricha Mateschitza na salzburškem letališču. V ponzu omako je položil kraljevi hiramasu sašimi z mlado in rdečo čebulo. Hiramasa je kraljeva japonska riba, ki jo uspešno gojijo v Avstraliji in velja za najboljšo ne-divjo sašimi ribo na svetu.

  velden sascha wurdinger kingfish
  od
  Avtor slike: UME
 • Potočni raki

  Hans Neuner, ki je v Algarvu na Portugalskem Koschinin sosed, je potočne rake presenetil s paradižnikom, različnih sort in kuharskih tehnik.

  velden hans neuner potočni raki
  od
  Avtor slike: UME
 • Sulec

  Ko je bil Silvio Nickol chef v Vrbi, je imel Schloss hotel dve michelinovi zvezdici, toliko pa jih ima Nickol tudi zdaj v dunajski palači Palais Coburg. Eden najboljših avstrijskih kuharjev je iz grajskega ribnika potegnil velikega sulca in nežno ogretemu dodal le preprostost fižola, alg ter drobnjaka.

  velden silvio nickol huchen
  od
  Avtor slike: UME
 • Zlatovščica

  Hotelski ribnik je za ribji ulov izkoristil tudi David Vračko, ki je iz njega potegnil zlatovščice. Dodal jim je različne teksture mladega graha in poširano prepeličje jajce.

  velden david vračko zlatovščica
  od
  Avtor slike: UME
 • Velika kozica

  Martin in Anita Kilga (Paradoxon, Salzburg) sta v sozvočju z imenom svoje restavracije kombinirala najboljšo med kozicami, veliko kraljevo, s kislo-sladko rabarbaro, ki sta jo začinila s poprom in podložila s polentinim zdrobom, ki sta mu dodala miso in kakav.

  velden patrick martin anita kilga kozica
  od
  Avtor slike: UME
 • Polži

  V Nemčiji je imel Juan Amador tri mišelinke, zdaj ima na Dunaju, v elegantni vinski kleti v Grinzingu še dve. V Vrbo je z Dunaja prinesel polže in iz njih ustvaril najboljšo jed chefovskega večera.

  velden juan amador polži
  od
  Avtor slike: UME
 • Raca

  Predarlberški chef Clemens Nachbauer (Das Schiff, Hittisau) je mlado raco združil s prvimi marelicami iz Wachaua.

  velden clemens nachbauer raca
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnje

  Tannenhof je najboljši hotel v mondenem St. Antonu in tam kuha James Baron, ki je v Vrbo s seboj prinesel jagnjetino, mavrahe, kislico in šparglje.

  velden james baron šparglji jagnje
  od
  Avtor slike: UME
 • Pujs

  Rezidenčni hotelski chef Andreas Bock je ob avstrijskem jezeru pripravil filipinski adobo iz potrebušine. Uporabil je, torej, postopek, pri katerem se meso čez noč marinira, nato čez dan kuhlja, da se zvečer še hitro popeče.

  velden andreas block svinjina
  od
  Avtor slike: UME
 • Wagyu

  Hotelska kuharska ekipa je iz japonske wagyu govedine, zrasle v Avstriji, skuhala govedino po burgundsko, značilno maščobnost pa dopolnila z avstrijskim drobnjakovim kruhom, na katerega so naribali zamrznjeno belo slanino.

  velden team schlossstern okami
  od
  Avtor slike: UME
 • Suši

  Wagyu, kot suši z najboljšim japonskim rižem yumenishiki, in popečen z medom, sta uporabila tudi Patrick Pass in Jakob Lilg (hotel Raffl’s Star, St. Anton).

  velden patrick pass kobe beef sushi
  od
  Avtor slike: UME
 • Pastrami

  Kar je še ostalo wagyu govedine, pa jo je na hotelskem vrtu med cvetočimi vrtnicami kot pastrami podimila in popekla koroška party in TV chefinja Yulia Haybaeck.

  velden yulia haybaeck pastrami brisket
  od
 • Karamela

  Večer pa je uspel tudi zato, ker se je tako sladko končal. Slaščičarski chef David Mahn (Ammolite, Rust, Nemčija, 2 Michelinovi zvezdici) je najprej pomagal Davidu Vračku pri zlatovščici, nato pa navdušil s svojo karamelno kreacijo iz ješprenja in ječmena, brinja in hruške.

  velden david mahn karamela
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!