La Stüa de Michil

  • Izba

    La Stüa de Michil v hotelu La Perla je najlepša izba Corvare, ki je v Italiji dolgo slovela kot romantična restavracija z najbolj prestižno vinsko karto med restavracijami z eno Michelinovo zvezdico. Letos pa je izgubila chefa in zvezdico … Toda dobila novega chefa z dvema! Zato jo je zdaj potrebno obiskati, ker je najboljša italijanska restavracija (še) brez zvezdice!

    0037 La Perla Dicembre 2019 37 foto Stefano Butturini
    od
    Avtor slike: Stefano Butturini
  • Chef

    Simone Cantafio (letnik 1986, Milančan kalabrijskih staršev) je novi kulinarični zvezdnik Alta Badie. Učenec dveh velikih italijanskih chefov, Carla Cracca in Gualtiera Marchesija, in ”diplomant” velikega francoskega chefa Michela Brasa, se je po 14 letih tujine, potem ko je bilo pet let glavni chef v Brasovi restavraciji Toya na otoku Hokkaido, vrnil v Italijo in vesel, da ”začenjam iz nič”, sprejel izziv v La Perli. Potem ko se je družina Costa dolga leta trudila, da bi La Stüa de Michil dobila drugo zvezdico, je zdaj dobila chefa, ki ju je že osvojil (na Japonskem).

    Chef Simone Cantafio4
    od
  • Mati Narava

    Michilova Stüa je dobesedno izba, lesena, majhna, stara, domačna, vendar zelo elegantna. Novi chef v njej ponuja dve menija, ki sta ”himni materi Naravi”. Opisuje ju kot ”ogledalo emocij na ostrini zaznavanja in preobrazbe”,  v ladinščini Perzeziun y Transformaziun. Meni Zaznavanje ničesar ne skriva, temveč odkriva, okolje, v katerem nastaja, ladinsko kulturo in Dolomite; Preobrazba, ki je rezultat chefovih popotovanj in izkušenj, pa je večplasten sadež ”poslušanja, obdelave in preoblikovanja, ki združeni ponudijo potovanje spoštovanja do matere Narave”.

    La Stua di Michil002
    od
  • Aperitiv

    Hišni koktajl: konjak Remy Martin, angostura, šampanjec Bruno Paillard in aroma sveže pomaranče, koktajl češnja s pecljem. Ob someljejevem aperitivu pa chefova grižljaja …

    La Stua di Michil003
    od
  • Grižljaji

    Hrustljavo-penasti kruh, zelena, kumina in tanke rezine postrvi.

    La Stua di Michil007
    od
  • Grižljaji

    Tartelettes z makom, smučem, želejem ingverjevega piva in granatnim jabolkom.

    La Stua di Michil009
    od
  • Vino

    V vinski kleti La Perle, ki se imenuje Mahatma, je 30 tisoč steklenic, med njimi pa so najboljša in najdražja vina z vsega sveta (tudi največja zbirka kultne Sassicaie izven Toskane). K chefovemu meniju Preobrazba je Izbin somelje priporočil belo zvrst iz mešanega vinograda pokojnega genialnega južnotirolskega vinarja, agrarnega filozofa in grškega mitologa Rainerja Zierocka. Ansitz Dolomytos je majhna klet s ”pentagramskimi” in ekološkimi vini, ki imajo v Italiji kultni status. Le takšno posebno in večplastno, izrazito naravno, vino lahko spremlja celoten meni Contafove Preobrazbe.

    La Stua di Michil019
    od
  • Amuse bouche

    Jelen pozimi, ”klasični” jelenov tatar. Na palčki ”lučka” z v ”klasični” tempuri ocvrto sardelo. Seno iz Trentina in ”klasični” japonski tonkatsu sendvič z ocvrtim piščancem (tatarska omaka s kaprami in majoneza z inčuni). Fižolova kroglica s ”klasičnim” gorskim sirom.

    La Stua di Michil022
    od
  • Kruh

    Polnozrnati kruh z drožmi, brioš s soljo in maslom, hrustljava fokača z lanenimi semeni, lavash, armenski kruh iz rdeče polente. Sveže maslo iz mleka s kmetije s petimi kravami (San Vigilio).

    La Stua di Michil032
    od
  • Koleraba

    Millefeuille, mlečna koža (mleko iz kmetije iz San Cassiana), hrustljavi lardo iz Kalabrije, mlačna zlatovčica, kaviar zlatovčice, listi grenke solate (radič, endivija, regrat). Prefinjenost uvodnih okusov, ki so nežni in izraziti ter poudarjajo vsako posamezno sestavino in nadokus celote, vse to hkrati.

    La Stua di Michil042
    od
  • Buča

    Kalabrijske fileja testenine z bučo, piščančji jus a la Diavola (namesto n’duje, ki je obvezna v fileja pasti), bučna semena in zemeljski mandlji, krema iz plesnivega sira. Preprostost mamine pašte, ki jo sin nadgradi s svetovnim razgledom in vrhunskim znanjem.

    La Stua di Michil049
    od
  • Artičoka

    Rižota z zelenimi artičokami in alpskim sirom Riserva 2019, telečje kite, črni tartufi z juga Italije, ocvrta artičoka, parfum poprove mete. Simone Cantafio se ne poteguje le za eno zvezdico … Ni umetnost narediti še ene nove (drugačne) rižote. Umetnost je na novo ustvariti tako staro, prvinsko, iskreno, rižotno-rižoto!

    La Stua di Michil057
    od
  • Jeseter

    Aromatizirani špageti z ogrščico z žara, kratko pečen file jesetra, alpski tzatziki, črni koren kuhan in dimljen. Chef naredi vse tako preprosto, da mora jedec ”dodelati”: užitek presenečenja se zgodi v ustih, ko združi, kar si je chef zamislil.

    La Stua di Michil062
    od
  • Repa

    Mlada (majska) repa (s kmetije Harald Gasser iz Barbiana pri Bolzanu), poširana in z mandarinovo glazuro, vrtna solata aromatizirana z ingverjem in limono, omaka iz potočnih rakov, 70 % črne čokolade in sladkega toskanskega vina Vin Santo, prah mandarine. Razumeš, ko chef pove: ”Največ me je naučil Michel Bras!” Visoka zelenjavna (ne vegetarijanska!) kuhinja.

    La Stua di Michil067
    od
  • Goska

    Šitake gobe iz Trentina, pečene kot ražnjič na rožmarinovem steblu z gosko iz Villnosa; zraven sladko-kisla čebula, krema kuhane čebule in omaka iz telečjih jeter na beneški način. Tako dobro je zato, ker ni ”znanstvena fantastika” in jedec lahko le je, ne pa le razmišlja. 

    La Stua di Michil078
    od
  • Jagnje

    Čišljak je majhen (in svež) gomolj japonske, oziroma kitajske artičoke, ki ima konsistenco krompirja in okus artičoke. Tukaj v družbi jagnjetine (jagnje iz Villnosa; 1 leto pri mami), zarebrnice in fileja, povaljanega v zeliščih, z omako iz kruhovih drobtin in sardel, jagnječjim fondom in listi brstičnega ohrovta. Vsaka podrobnost je pomembna za celoto, vsak kuharjev poseg je zgolj v pomoč osnovnim sestavinam in njihovim prvinskim okusom.

    La Stua di Michil082
    od
  • Predsladica

    Raviol iz korenja in jabolka, omaka iz pehtrana in solate. Brasovsko …

    La Stua di Michil089
    od
  • Suho sadje

    Krokant s pistacijami in mandlji, suho sadje, sladoled iz mlečnega cveta fior di latte, figov med, zraven v skodelici vroči hruškov sok (stara sorta hrušk).

    La Stua di Michil094
    od
  • Petit fours

    Sklepno sladkanje se zgodi v kuhinji in pred chefom: ”V jajčni lupini je krema iz kakija, kave in vanilije. Puding je s karamelo in korenjem z našega vrta. V skodeli je naša verzija štrudlja, naredili smo ga iz raznobarvnega korenja, tudi to korenje je iz našega vrta. Sneg z Dolomitov je iz zelenega jabolka in šampanjske granite.

    La Stua di Michil104
    od
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!