Linda bistro

 • Linda

  Chef ima gostilno v Londonu (Barge East) in izkušnje z jaht za petičneže ter restavracij za 2 mišelinki, a se je zaljubil v Ljubljani. Sous chef je iz Estonije, leto dni pa je delal v Ateljeju. Lastnik je Bolgar, ki je gradil v Ljubljani in se, prav tako, zaljubil, v Ljubljančanko Sanjo, ki je zdaj duša Linde, pri čemer ji s svojimi koktajl kreaciji pomaga še barlady Eva.

  Na sliki: Sanja Rađenović in Ryan Craig

  Linda, chef Ryan Craig in lastnica Sanja Rađenović
  od
 • Linde

  Sicer pa je Linda dobila (nemško) ime po lipi, ki si jo sposoja od stare študentske Lipce (Pod lipo), ki je ni več, in (špansko) po lepoti, ker je res luštkana. Prava mednarodna mešanica, skratka, ki pa je ravno zato največji Lindin čar! V nekdanji ljubljanski Študentski servis, kjer so pod lipo na Borštnikovem trgu slovele študentske pizze, zdaj vabijo drugačne jedi iz vsega sveta, iz sezonskih, svežih in lokalnih sestavin. Začelo se je med korono z razvažanjem, nadaljevalo z juhami, sendviči in solatami, zeleno fazo pozdravilo z bistrojskimi dnevnimi posebnostmi z veliko zelenjave, a Linda si želi drugače zabavati tudi zvečer in celo zjutraj.

  linda potrebušina gorčična oimaka vitlof
  od
 • Lindo

  Ni luštkana le po špansko (lindo), temveč njena notranjost tudi mami zvedave poglede.

  Linda
  od
 • Dizajn

  Dizajn, slike, freske, rože, oboki, barve, mize, stoli, fotelji, Linda se je rodila v lockdownu, a ustvarjena je za druženje, začela je s kosili, a koktajli napovedujejo, da se bo kmalu zavleklo v noč, namestila se je pod najstarejšo ljubljansko študentsko lipo, toda najnovejši ljubljanski bistro vabi tudi z drugačnostjo interjerja. Če drugje bistro pomeni pohiti, Linda sporoča ravno obratno, ostani. 

  Linda
  od
 • Chef

  Linda se je rodila v gostinsko-negotovih (koronskih) časih, a zato točno ve, kaj hoče. ”Ne na vrhu, a tudi ne daleč pod njim,” si je lestvico postavil angleški chef Ryan Craig, tako da je Linda, ki noče le nasititi, temveč tudi zabavati, ”bolj dosegljiva in z bolj sproščeno izkušnjo, tako za posebne priložnosti kot za vsak dan. Če se drugi trudijo ustvariti jedi s podpisom, zaradi katerih se bodo gostje vračali, se mi trudimo z drugačnostjo, da bomo vedno znova presenečali.”

  Linda, chef Ryan Craig
  od
 • Hanky-panky

  Linda še ni ”našla” slovenskih vin, italijanskih pa ima za vzorec. V Lindo se gre, namreč, na koktajle, ki so lahko tudi za spremljavo jedem. Barlady Eva Dakić te že za začetek poboža, hanky-panky, skratka, oziroma gin z rdečim vermutom in amaro-fernet grenčico Fernet-Branca.

  Linda, hanky-panky cocktail
  od
 • Deljenje

  Linda spodbuja deljenje pri mizi, zato angleški chef za hladni začetek ”to share” ponudi zemljo … Čičerkin humus dopolnjuje melancanov baba ganoush, tako da je s prahom dehidriranih črnih oliv takšna vrtna greda dobra podlaga za rast mladih redkvic, ki so z oljčnim oljem, ob hrustanju velikega čipsa iz ješprenja, ješče od repa do perja. Linda, za snack po službi, ob kozarcu (koktajla) ali – obljubljajo kmalu – v večerni družbi pod lepo lipo.

  Linda, humus baba ganoush in redkvice
  od
 • Rillettes

  Bolj kot paštetni pate (pâté) so iz račjega bedra z veliko mastne potrpežljivosti nastali bolj grobi račji rillettes, ki jih je avtor še dodatno okrepil z nasprotjem, rezinami sušene račke. Z opečenim mlečnim kruhom ”našega chefa” takšna račka dobro požene želodčne sokove s pomočjo okisanih ”okraskov”, daikon redkve, šalotke in lisičk. Ker pa ni polovičar, je dodal še več dobrodošlih nasprotij; tak pesto iz rukole je v naših krajih zaenkrat še unikaten, tak čatni rdeče čebule pa izdaja angleški izvor.

  Linda, račkin rillettes
  od
 • Bozner

  Da je Linda drugačen bistro kot smo jih pri nas vajeni, dokažejo tudi (zeleni) šparglji, ki so za barvo in vonj le ožgani na žaru, a nato preliti z bozner omako, ki je sicer klasična jajčno-majonezna omaka, a se je naši chefi še niso ”spomnili”, chef Craig pa z njo s pomočjo gorčice, drobnjaka in peteršiljevega olja dobro zbode pretanke, toda vseeno dovolj hrustljave šparglje.

  Linda, šparglji in bozner omaka
  od
 • Vege

  Lindo bodo imeli radi tudi vegetarijanci, njene zelenjavne jedi pa tudi mesojedci. Cvetačni pire je zaradi curryja in čebule dosti boljši kot se sliši, prav tako pa na njem zaradi čebulnih ocvrtkov, karamelizirane čebule in omake iz mlade čebule, popečena cvetača. Umami na vege način.

  Linda, cvetača, kari in čebula
  od
 • Potrebušina

  Da je drugače in da vzburi radovednost, je včasih dovolj le malenkost. Na primer meso drugače zrezati … Če tudi vi menite, da je potrebušina prevečkrat prevelika, poskusite njen sous vide zmehčani ”angleški” rez. Že tako tanke rezine mastno-mesnate potrebušine gorčična omaka spretno še bolj stanjša, zato so pravzaprav dodatek barvitemu okusu – sadja in zelenjave! Meso za močne ne-mesne okuse; pečene nektarine v miso omaki in  popečeni vitlof z mlado čebulo ter (spet) peteršiljevim oljem.

  Linda, svinjska potrebušina v gorčični omaki
  od
 • Terina

  Krompirjeva terina z nori algami izpolnjuje osnovni Lindin cilj – da se gostje pri pri mizi, ko si bratsko delijo jedi, zabavajo. Hkrati namreč eni ne pogrešajo zelenjave, drugi pa tudi brez mesa dobijo porcijo umamija.

  Linda, krompirjeva terina z nori algami
  od
 • "Mlečni riž"

  Pravi mlečni riž, pa čeprav je mleko kokosovo, riž pa napihnjen … Še ena uspešna drugačnost, ki ni le boljša od ”originala”, temveč tudi od spomina iz vrtca. Kuhana tapioka v kokosovem mleku, z dehidriranimi (za krepitev okusa) in svežimi (za osvežitev) jagodami. Jagodno omako povzdigne pehtran, mlečni riž pa ”napihnejo” riževe kokice (puffed rice).

  Linda, tapioka v kokosovem mleku z jagodami
  od
 • Fondant

  Tudi Linda ne more brez čokoladnega fondanta, le da je ta med boljšimi v Ljubljani … Ko se tako lepo vroče razlije po pikantnem oljčnem olju, prav pride žličnik kisle smetane z drobljencem dehidriranega korenčkovega biskvita za pivnanje.

  Linda, čokoladni fondant na olivnem olju
  od
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!