Makova šestletnica
-
Leon Pintarič
Tanja in Leon Pintarič, Gostilna Rajh
Na terasi, s pogledom na Dravo, prekmurski pozdrav. Kruh s krvavico, smetanov hren, cvetovi čemaža in kamilice.Zlata radgonska penina, Selection, brut
mak 6let rajhodAvtor slike: UME -
Igor Jagodic
Igor Jagodic, Strelec
Umetnikova paleta okusov, tekstur in arom, sveže in fermentirano, s polja, iz morja in hleva, šparglji s sipo in svinjskimi nogicami. Poširana sipa, popečeni sveži zeleni šparglji, kombu alge, krompirjeva pena (krompir se je kuhal v dašiju), čez malo zelišč in dehidrirane slanine. Čips iz črnega česna in sipinega črnila, česnova majoneza, malo sočnika in spet malo dehidrirane slanine. Prelito s svinjsko juho iz nogic, ki so se ves dan počasi kuhale na 82 stopinjah. Precejeno in še enkrat reducirano. Odlična vinska spremljava.Rose, 2015, Heaps Good Wine Company
mak 6let jagodicodAvtor slike: UME -
Slaviša Amidžič
Slaviša Amidžič, web-kulinarika
Marinirana tuna in tunin tatar, zraven kombinacija s sojo, sojina majoneza in soja s hrenom v obliki espume. “Tipična štajerska jed …”Rose, 2015, Heaps Good Wine Company
mak 6let amidžičodAvtor slike: UME -
Luka Nagode
Luka Nagode, Luda
Masleni rak na štajerski način. Dimljeni rak, kisla repa, zeleni čaj, rjavo maslo, bučno olje, ocvrta ajdova kaša. Rak je bil španski, zaradi nemirnega Jadrana.Rose, 2015, Heaps Good Wine Company
mak 6let nagodeodAvtor slike: UME -
Marko Pavčnik
Marko Pavčnik, Pavus
Zelenjavna jed krepkega, polnega, globokega okusa, na grajski način. Tartufova krema, jajce, pečena cvetača, praženi lešniki, črni sezam. Zahtevna vinska spremljava, ki jo je Frešer z resnostjo suvereno pokril.Sivi pinot 2011, Frešer
mak 6let pavčnikodAvtor slike: UME -
Uroš Fakuč
Uroš Fakuč, DAM
Krompirček, ki bi rad postal tartuf. Jed, ki se je ne preobješ, četudi jo ponavljaš. Krompir je polnjen z rumenjakom, krompirjevo espumo in tartufi. Vilice in žlica, da se lepo razlije in poveže.Sivi pinot 2011, Frešer
mak 6let fakučodAvtor slike: UME -
Uroš Štefelin
Uroš Štefelin, Vila Podvin
Hladna predjed namesto sorbeta. Hren ujet v belo čokolado. Zupanova postrv ujeta v Štefelinovo kombiniranje. Kratek čas dimljena postrv v črni kuhni, krema pastinaka, hren v beli čokoladi, kakavova zrna, postrvje ikre, mavrahi in mavrahova juha.Sivi pinot 2015, Dveri Pax, ujet v Jeroboam (4,5 l)
mak 6let štefelinodAvtor slike: UME -
Luka Košir
Luka Košir, Gostišče Grič
Luka je dobil dvojčka! Čestitamo! Nazdravili smo ob jedi, ki pa ni bila za dojenčke … Luka si upa, a ne da bi (le) presenečal, temveč da bi kazal nova obzorja. Goveji mozeg, kvarnerske kozice in domača skuta, toda vsi trije predvsem – zemeljski! Ravioli polnjeni s kvarnerskimi kozicami in ovčjim sirom, goveji mozeg s senenim pepelom, omaka, tretjina iz masla, v katerem je bila kuhana oziroma konfitirana gozdna zemlja, tretjina iz ovčje smetane, tretjina pa daši, narejen iz gozdne podrasti (suhe gobe in lišaji). Ima okuse zemlje, ki pa jo moraš poiskati. Nekje se je okusila tudi travniška kislica.Tree 2015, doubleMagnuM, M-enostavno dobra vina
mak 6let koširodAvtor slike: UME -
Borut Jovan
Borut Jovan, Vrtnarstvo Valner
Chef, ki se gre vrtnarja … Korenina peče, list pa gladi. Zvitek wasabija, list wasabija, polnjen s konfitiranim govejim repom, domači zeliščni pesto, krema kozje albuminske skute in fermentiranih čemaževih cvetov, na vrhu kaviar. Rdeče vino k zelenim listom. Velik modri pinot z navadnim (navojnim) zamaškom.Modri pinot 2011, Heaps Good Wine Company
mak 6let jovanodAvtor slike: UME -
Janez Bratovž
Janez Bratovž, JB restavracija
JB-jeva avtorsko-tradicionalna slovenska jed, ki je vedno sodobna in visoka. Telečji priželjc (priželjc je bil namočen čez noč v vodi, da se očisti; nato se skuha z različno zelenjavo, očisti vseh žilic, se prepraži na čebuli, doda kruhove kocke, sol in poper ter zavije v svinjsko mrežico; nato ga da malo dimit). Zraven je omaka iz telečjega repa in smetanova omaka (sladko smetano kuha 2 uri in pol, da malo porjavi in dobi okus po orehih). Hruška viljamovka, je pečena v pečici z rjavim sladkorjem in olivnim oljem, nato pa zmiksana v pire in nabrizgana na vrh priželjca. Zraven še zeleni šparglji. Štajersko rdeče brez marmelade, z vpijajočo kislino.My red 2015, Sanctum
mak 6let bratovžodAvtor slike: UME -
Gregor Vračko
Gregor Vračko, Hiša Denk
Prva sladica, po desetih hodih. Spomladanski trojček v obliki beluša. Jagode, šparglji, rabarbara.Rumeni muškat Markus, 2016, polsladko, Frešer
mak 6let denkodAvtor slike: UME -
Ksenija Mahorčič
Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič
S tartufi in olivnim oljem se je Ksenija sladko v imenu vseh zahvalila gospodarju za idejo in izvedbo, da so se chefi tako sproščeno družili med seboj, in gostje tako okusno z njimi. Ganache oljčnega olja, mah iz pistacije, tartufov in zelenega čaja, breskev in čokoladna zemlja z lešniki.Rumeni muškat Markus, 2016, polsladko, Frešer
mak 6let mahorčičodAvtor slike: UME -
Vinska spremljava
Big bottles za veliko večerjo. Nekatere so bile tako velike, da je bil fotoaparat premajhen.
Zlata radgonska penina, Selection, brut, Radgonske gorice
mak 6let vina
Rose 2015, Heaps Good Wine Company
Sivi pinot 2011, Frešer
Sivi pinot 2015, Dveri Pax, ujet v Jeroboam (4,5 l)
Tree 2015, doubleMagnuM, M-enostavno dobra vina
Modri pinot 2011, Heaps Good Wine Company
My red 2015, Sanctum
Rumeni muškat Markus, 2016, polsladko, FrešerodAvtor slike: UME