Monvinic, 2016
-
Cava
Cava je španski šampanjec, torej penina proizvedena po šampanjski metodi, z vrenjem v steklenici. Izhaja iz regije Penedes, 40 kilometrov iz Barcelone, središče je majhno mesto Sant Sadurni d’Anoia. Tam je tudi sedež največje kleti penin na svetu Freixenet.
Tradicionalne sorte za cavo so Macabeu, Parellada, in Xarello, z visokimi kislinami, prijetno aromatiko, kar daje suhe, prijetno trpke in elegantne cave.
Cava je precej cenejša od šampanjcev, najraje pa spremlja morske jedi, posebej v družbi in majhnih prigrizkih (tapas).
Loxarel, Cava Millenium Magnum, 2011. Ena najboljših.
Monvinic kroketod -
Silvestrovo 2015
Monvinic je vsak večer poln. Torej je bil za Silvestrovo nabito poln. Fiksni meni je naštel devet hodov in šest vin (!! evrov). Vina so točili radodarno. Vsakega so temeljito predstavili in opisali. Slišalo se je, da vsakega vinarja poznajo osebno. In da ljubijo vina.
Ko je v lokalu dvesto ljudi, kljub veliki kuhinji in brigadi dvajsetih kuharjev ter pomočnikov, ne moreš pričakovati vrhunskosti. Toda hrana v Monvinicu je zato, da spremlja vina. In to nalogo opravi z odliko. Jedi so preproste, toda pripravljene sodobno, napredno, z všečnostjo ne pretiravajo, okusi in nadokusi so dovolj čisti, da je prekrivajo kozarcev.
Carpaccio velikih rdečih kozic. Špansko olivno olje in malo limone. Ob mehurčkih.
V novo leto smo skočili po katalonsko, z grozdom, ki ga je bilo potrebno pojesti prvega. Šele potem smo lahko francosko nazdravili: Fleury, Champagne Blanc de Noirs Brut, pinot Noir, Francija.
Monvinic carpaccio kozicod -
Morje
Katalonska kuhinja je morska in Katalonci najraje grizljajo ob vinu. Pladenj morja, rakci, ribe, alge, hrustljavci, pogače, krema. Začetek, ki te naredi radovednega. Po surovem je kuhar pokazal, kdo je chef.
Monvinic morski pladenjodAvtor slike: UME -
Rdeča pesa
Tretja predjed iz skupine tapasov, ob kateri so nalivali cavo, je bil majhen tarte, ki je z rdečo peso očistil ustno nebo. Pripravljeni smo bili, da se lahko pričakovanje začne.
Cal Pau tarte tatin z rdečo peso.
Monvinic rdeča pesaodAvtor slike: UME -
Južna Afrika
Morda ne najbolj posrečena izbira za toliko gostov, zato se je bilo bolj kot palačinki potrebno posvetiti nadevu, kombinaciji rib in rakov, različnih čvrstosti, tekstur, okusov, nežnosti, sladkosti in slanosti. Ob tem vino, ki je novo leto pričakovalo v soncu. Svežina chenin blanca, zeliščnost kot dodatek morskosti.
Kaneloni z ribo in raki à l’améicaine.
The Sadie Family, Olifants River Skurfberg, 2012, chenin blanc, Južna Afrika
Monvinic palačinka rakiodAvtor slike: UME -
Mlečnik, Slovenija
Dva vrhunca večera hkrati. Jastog pripravljen čisto drugače kot smo ga vajeni, zaradi gob katalonsko, zaradi načina priprave chefovsko. Zraven pa vino, ki je bilo prav tako drugačno. Ponosno je bilo poslušati pogovore pri sosednjih mizah, vprašanja gostov, ki jim je očitno prijalo, odgovore someljejev, ki so znali toliko povedati o Vipavski dolini in vinu, ki so ga točili. ”Štiri dni maceracije, brez kontrole temperature, brez dodanih kvasovk, da je mošt pridobil čim več naravnih snovi, ki mu dajejo subtilni značaj. Med dvoletnim zorenjem v velikih hrastovih sodih je vino opravilo tudi mlečni razkis. V kleti Mlečnik vinu ne spreminja značaja, zato ga ne filtrira in ne uporabljamo nobenih enoloških sredstev in postopkov, razen pretokov in zelo male količine žvepla.”
Jastog na žaru z gozdnimi gobami mar i montanya.
Mlečnik, Sauvignonasse, 2009, Vipavska dolina
Monvinic jastogodAvtor slike: UME -
Avstralija
Bogat shiraz, a ne tako, da bi utrudil še pred polnočjo, je spremljal jagnjetino, ki ga je nevtralizirala s svojo sladko maščobo. Skok iz Slovenije tja dol je bil tipično monvinski, z globalnostjo, ki sredi katalonske Barcelone ne pozna meja.
Jagnječje pleče v konfitu.
Mollydooker, MacLaren Vale Blue Eyed Boy, 2011, shiraz, Avstralija
Monvinic jagnječji konfitodAvtor slike: UME -
Italija
Kjer so glavna vina, ne manjkajo odlični siri. Kozja skuta je bila kot predsladica, ki je z medom in orehi pospremila prvi požirek svetega vina …
Kozja rikota Jafre z medom in orehi.
Bibbiano, Vin Santo del Chianti Classico San Lorenzo a Bibbiano, 2007, trebbiano, malvasia, Italija
Monvinic sir, med, orehiodAvtor slike: UME -
Čokolada
… drugi je bil prihranjen za čokoladne krofe s kokosom, po receptu pokojnega španskega legendarnega chefa Santi Santamarie.
Klasični Santi Santamaria čokoladni in kokosovi bunyols.
Bibbiano, Vin Santo del Chianti Classico San Lorenzo a Bibbiano, 2007, trebbiano, malvasia, Italija
monvinic čokoladni kroketiodAvtor slike: UME