Monvinic, 2016

  • Cava

    Cava je španski šampanjec, torej penina proizvedena po šampanjski metodi, z vrenjem v steklenici. Izhaja iz regije Penedes, 40 kilometrov iz Barcelone, središče je majhno mesto Sant Sadurni d’Anoia. Tam je tudi sedež največje kleti penin na svetu Freixenet.

    Tradicionalne sorte za cavo so Macabeu, Parellada, in Xarello, z visokimi kislinami, prijetno aromatiko, kar daje suhe, prijetno trpke in elegantne cave.

    Cava je precej cenejša od šampanjcev, najraje pa spremlja morske jedi, posebej v družbi in majhnih prigrizkih (tapas).

    Loxarel, Cava Millenium Magnum, 2011. Ena najboljših.

    Monvinic kroket
    od
  • Silvestrovo 2015

    Monvinic je vsak večer poln. Torej je bil za Silvestrovo nabito poln. Fiksni meni je naštel devet hodov in šest vin (!! evrov). Vina so točili radodarno. Vsakega so temeljito predstavili in opisali. Slišalo se je, da vsakega vinarja poznajo osebno. In da ljubijo vina.

    Ko je v lokalu dvesto ljudi, kljub veliki kuhinji in brigadi dvajsetih kuharjev ter pomočnikov, ne moreš pričakovati vrhunskosti. Toda hrana v Monvinicu je zato, da spremlja vina. In to nalogo opravi z odliko. Jedi so preproste, toda pripravljene sodobno, napredno, z všečnostjo ne pretiravajo, okusi in nadokusi so dovolj čisti, da je prekrivajo kozarcev.

    Carpaccio velikih rdečih kozic. Špansko olivno olje in malo limone. Ob mehurčkih.

    V novo leto smo skočili po katalonsko, z grozdom, ki ga je bilo potrebno pojesti prvega. Šele potem smo lahko francosko nazdravili: Fleury, Champagne Blanc de Noirs Brut, pinot Noir, Francija.

    Monvinic carpaccio kozic
    od
  • Morje

    Katalonska kuhinja je morska in Katalonci najraje grizljajo ob vinu. Pladenj morja, rakci, ribe, alge, hrustljavci, pogače, krema. Začetek, ki te naredi radovednega. Po surovem je kuhar pokazal, kdo je chef.

    Monvinic morski pladenj
    od
    Avtor slike: UME
  • Rdeča pesa

    Tretja predjed iz skupine tapasov, ob kateri so nalivali cavo, je bil majhen tarte, ki je z rdečo peso očistil ustno nebo. Pripravljeni smo bili, da se lahko pričakovanje začne.

    Cal Pau tarte tatin z rdečo peso.

    Monvinic rdeča pesa
    od
    Avtor slike: UME
  • Južna Afrika

    Morda ne najbolj posrečena izbira za toliko gostov, zato se je bilo bolj kot palačinki potrebno posvetiti nadevu, kombinaciji rib in rakov, različnih čvrstosti, tekstur, okusov, nežnosti, sladkosti in slanosti. Ob tem vino, ki je novo leto pričakovalo v soncu. Svežina chenin blanca, zeliščnost kot dodatek morskosti.

    Kaneloni z ribo in raki à l’améicaine.

    The Sadie Family, Olifants River Skurfberg, 2012, chenin blanc, Južna Afrika

    Monvinic palačinka raki
    od
    Avtor slike: UME
  • Mlečnik, Slovenija

    Dva vrhunca večera hkrati. Jastog pripravljen čisto drugače kot smo ga vajeni, zaradi gob katalonsko, zaradi načina priprave chefovsko. Zraven pa vino, ki je bilo prav tako drugačno. Ponosno je bilo poslušati pogovore pri sosednjih mizah, vprašanja gostov, ki jim je očitno prijalo, odgovore someljejev, ki so znali toliko povedati o Vipavski dolini in vinu, ki so ga točili. ”Štiri dni maceracije, brez kontrole temperature, brez dodanih kvasovk, da je mošt pridobil čim več naravnih snovi, ki mu dajejo subtilni značaj. Med dvoletnim zorenjem v velikih hrastovih sodih je vino opravilo tudi mlečni razkis. V kleti Mlečnik vinu ne spreminja značaja, zato ga ne filtrira in ne uporabljamo nobenih enoloških sredstev in postopkov, razen pretokov in zelo male količine žvepla.”

    Jastog na žaru z gozdnimi gobami mar i montanya.

    Mlečnik, Sauvignonasse, 2009, Vipavska dolina

    Monvinic jastog
    od
    Avtor slike: UME
  • Avstralija

    Bogat shiraz, a ne tako, da bi utrudil še pred polnočjo, je spremljal jagnjetino, ki ga je nevtralizirala s svojo sladko maščobo. Skok iz Slovenije tja dol je bil tipično monvinski, z globalnostjo, ki sredi katalonske Barcelone ne pozna meja.

    Jagnječje pleče v konfitu.

    Mollydooker, MacLaren Vale Blue Eyed Boy, 2011, shiraz, Avstralija

    Monvinic jagnječji konfit
    od
    Avtor slike: UME
  • Italija

    Kjer so glavna vina, ne manjkajo odlični siri. Kozja skuta je bila kot predsladica, ki je z medom in orehi pospremila prvi požirek svetega vina …

    Kozja rikota Jafre z medom in orehi.

    Bibbiano, Vin Santo del Chianti Classico San Lorenzo a Bibbiano, 2007, trebbiano, malvasia, Italija

    Monvinic sir, med, orehi
    od
    Avtor slike: UME
  • Čokolada

    … drugi je bil prihranjen za čokoladne krofe s kokosom, po receptu pokojnega španskega legendarnega chefa Santi Santamarie.

    Klasični Santi Santamaria čokoladni in kokosovi bunyols.

    Bibbiano, Vin Santo del Chianti Classico San Lorenzo a Bibbiano, 2007, trebbiano, malvasia, Italija

    monvinic čokoladni kroketi
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!