Natiia in Osteriia
-
Oštarija
Restavracija je preprosto oštarija, a z dvema i, kot Natiia, torej Osteriia. Kuhinja je oder, a z vrtnarjem. S stropa sicer minimalistične jedilnice rastejo kaktusi, na krožnikih pa sestavine, ki so morale z njive le čez cesto.
Natiia Relais, jedilnica, kaktusiod -
Chef
Mladi chef Andrea Vitali je pet let nabiral izkušnje v mišelinski restavraciji blizu Piacenze, preden se je lotil njive ob Gardskem jezeru.
Natiia Relais, Osteriia, chef Andrea Vitaliod -
Pozdrav
Za pozdrav so slani krof(ek), polnjen s kremasto lokalno salamo, zelenjavna tort(ic)a iz brokolija z nadevom iz vampov trske, in cvetačna panakota z želejem granatnega jabolka. Zraven je oljčno olje z dreves, ki si s trto delijo deset hektarjev Natiijinega posestva. Kruh za večerjo po 24 urah vzhajanja prvi dišeče pozdravi vsako jutro.
Natiia Relais, Osteriia, 1pozdraviod -
Iskreno
Le dvanajst modernih apartmajskih enot s spajem in ogrevanim bazenom ob vinogradu, ki gostom turistične kmetije nudijo udobje luksuznega hotela, zadošča za polno jedilnico majhne oštarije, ki vsak večer razvaja z novim kulinaričnim doživetjem. To ni fino in visoko, mišelinsko in prestižno, to je ”le” iskreno in dobro, toda vseeno chefovsko, sodobno in vrhunsko, pa čeprav kdaj kak kaktus spusti solzico na črno mizo z belim pogrinjkom.
Natiia Relais, Osteriia, 2večerod -
Postrv
Čez rahlo poširano postrv na jajčni kremi s kaprami se topi tanka rezina belo-mesnatega larda. Sožitje nasprotij je najava …
Natiia Relais, Osteriia, postrv, lardo, kapreod -
Rižota
za kremasto rižoto s polenovko, ki jo krasita sladkasto zelenje koromača in poglobljena sočnost kandirane pomaranče. Čeprav je svet globalen, so takšne rižote še vedno le lokalne.
Natiia Relais, Osteriia, rižota, polenovka, pomarančaod -
Čebula
Čeprav imamo dolge večer(j)e raje z vedno manj hodi, se ne branimo podaljškov, ko smo na (hitrem) dopustu. Za vmesni hod presenečenja chef speni kremo pražene čebule, ki jo začini z oljem zelenih delov mlade čebule. Ker že gori v kaminu, je takšna čebulna juha lahko dober izgovor, da se večer konča šele s šilcem starane grappe.
Natiia Relais, Osteriia, čebulna espumaod -
Golob
Kdo bi se po dogodivščini z Lucovo čebelo na dedkovem posestvu podajal ob udobju luksuzne turistične kmetije še na ono stran riviere, ki v hladnih dneh spokojno zaspi, zato je bila najboljša večerja ”doma” sinoči, ko je Andrea Vitali golobove prsi na kremi iz jezerskih sardin obložil s toskanskim črnim ohrovtom cavolo nero, …
Natiia Relais, Osteriia, golob, ohrovtod -
Goveji jezik
in je spet nocoj, ko goveji jezik z ožganim česnom provokativno sladi in greni hkrati, zaradi rdečega radiča in rožnatega camparija.
Natiia Relais, Osteriia, 2večer, goveji jezik, radič, rdeče zelje, campariod -
Kava
Zato na koncu med sladkanjem ni manjkalo niti soli. Kavnemu sladoledu in karamelni kremi je kontrast dodal lešnikov slani drobljenec.
Natiia Relais, Osteriia, kava, krema, sladoledod -
Petit fours
Sladkanje za lahko noč.
Natiia Relais, Osteriia, pecivood