Nav restavracija

 • Restavracija

  Nav ne vabi v restavracijo, temveč v dnevno sobo, s sproščenim vzdušjem, brez pravil in natakarjev. Miz je le šest, saj chef naenkrat ne želi več kot 25 gostov.

  nav jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Kuhinja

  V tej dnevni sobi pa je glavna kuhinja. Gostje gledajo kuharjem pod prste in se z njimi pogovarjajo o jedeh, sestavinah, receptih, tehnikah. Kar chef in njegovi pomočniki pripravijo, tudi postrežejo in predstavijo.

  nav kuhinja
  od
  Avtor slike: UME
 • Chef

  Tvrtko Šakota je Zagorec, ki je v mladosti nekaj let živel tudi v Rogaški Slatini. Kot chef je dvigoval kulinarični prah po Zagrebu nazadnje v Muzeju prekinutih veza, pred tem pa v restavracijah Xato, Mundoaka, RougeMarin, Nova. Preden je odprl Nav, prvo gostilno, kjer je sam svoj gospodar, je stažiral  pri Gagganu v Bagkoku, pred tem v vegetarijanskih restavracijah v Londonu in New Yorku.

  nav kuhinja chef tvrtko šakota
  od
  Avtor slike: UME
 • Ekipa

  ”Naturščiki”, ki pa so skupaj že več let. Za največ šest miz pomagajo chefu največ trije pomočniki.

  nav kuhinja chef ekipa
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav 1

  Jedilnega lista ni, je le degustacijski meni, ki nastaja vsak dan sproti. Za kosilo je sedem hodov, za večerjo jih je od 10 do 12. Šakota: ”Ker se tako najboljše doživi avtorska kuhinja, ko se arome, okusi, teksture in različne jedi združijo v popolno celoto”

  Prvi pozdrav iz kuhinje: ”naš sir”, narejen kot svilnati tofu, v sirotki, po vrhu potresen amaranth iz Bjelovarja; čips iz listov brokolijeve repe, s prahom paradižnika in gob. Staro in moderno, pozabljeno in oživljeno, daljno in bližnje.

  nav mladi sir brokolijeva repa
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav 2

  Drugi amuse bouche: stara vrsta repe, mandljeva krema, po vrhu potresena japonska začimbno-zelenjavna mešanica tekka, a ”narejena po moje”. Avtorska kuhinja nastaja na osnovi slik … Z majhnih družinskih kmetij pridelovalci, gojitelji, nabiralci Šakoti pošljejo fotografije, kaj je zrelo na njihovih poljih, travnikih in v gozdovih. Chef ima nato štiri dni časa, da razmisli in ustvari. Tako, da osnovnim, sezonskim (in mikrosezonskim) sestavinam – ”vse razen riža, ki pa je od prijateljev iz Piemonta, je hrvaško” – pusti največ prvinskega okusa.

  nav mlada repa
  od
  Avtor slike: UME
 • Leča

  Šakota že 18 let peče kruh z drožmi. Iz toliko starega drožnega nastavka je mafin, s fermentirano smetano, lečo iz zaledja Dubrovnika, ”dragoceno kot kaviar”, olivnim oljem iz Dubrovnika in divjo vodno krešo. V enem grižljaju je vsa chefova filozofija. Čim bolj živo (sveže), s pomočjo čim daljšega razkrajanja (fermentiranja), za čim bolj pristen, izvoren, naravni (nad)okus.

  nav droži leča kreša
  od
  Avtor slike: UME
 • Cigara

  Le ena jed je že vse leto (2019) na sporedu. Ker je rdeča pesa vse leto sezonska … V cigari iz testa z rdečo peso je krema rdeče pese, s fermentiranimi čiliji, peteršiljem in limono. Za Nav so v jedi najbolj pomembne sestavine, ki morajo na poti iz kuhinje na krožnik ohraniti čim več okusa. Šakota si pri tem pomaga z znanjem modernih kuharskih tehnik. Ker je cigara ”celoletna”, je zanjo pomembna tudi prezentacija, ki za učinek uporablja teksture. Sicer pri večini jedi avtor povzdiguje ”le” okuse.

  nav rdeča pesa cigara
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh in maslo

  Dve vrsti kruha, s kvinojo in z vijoličnim sladkim krompirjem batata. Zraven domače maslo iz fermentirane sladke smetane, prav tako narejene doma (v Navovi kuhinji). Po vrhu potresena hrustljava sirotka, ki ostane pri izdelavi masla.

  Vsak dan spečejo, v stari plinski pečici, štiri, pet vrst kruha z različnimi drožnimi nastavki in mokami. Šakota: ”Ponuditi želim še topel kruh, ki s svojim značajem vzburja čustva.”

  nav kruh maslo
  od
  Avtor slike: UME
 • Njoki

  Njoki iz vijoličnega krompirja, omaka iz divjih zelišč in limonova omaka. Na vrhu so ocvirki iz tune in paradižnikovo olje. Nadokus, ki ima v sebi enakovredno prepoznavnost morja (tuna) kot Zagorja (štruklji, ocvirki). Avtorska jed, ki je znana, tradicionalna, udobna, hkrati pa čisto nova, drugačna, navovska (za bogove …).

  nav njoki
  od
  Avtor slike: UME
 • Shot

  ”Šuter” iz konoplje, gina in ingverja, za osvežitev in sprostitev med hodi.

  nav shot
  od
  Avtor slike: UME
 • Sardele

  Sardela, marinirana v domačem kisu, nato ocvrta. Listi baby blitve, olje iz smokvinih listov, sojina omaka iz fermentirane kožice paradižnika, pomešana s fermentiranim medom. Jed, ki ”sezuje”, ker je tako preprosta, a tako dovršena, ker ponuja toliko (osnovnih) okusov, a tako složnih, in toliko tekstur, a tako naravnih.

  nav sardele
  od
  Avtor slike: UME
 • Mečarica

  Mečarica v zelenem kariju, narejenem iz lokalnih sestavin (razen kokosovega mleka). Na vrhu koleraba, oblito s koromačevim oljem. Dobro, da je zraven ”flatbread”, mlinec iz droži, pečen na žaru, s katerim pomažeš. Potem te do nadaljevanja greje dim z žara in pekočina iz karija.

  nav mečarica koleraba
  od
  Avtor slike: UME
 • Račka

  V Navu je glavna zelenjava. Iz morja je le divje. Kar je od mesa, je vedno od cele živali. Zagorska račka je pripravljena na azijski način, do konca spečena, da ni več roza, a je koža zato zelo hrustljava. Namesto mesnega soka je zelenjavni, a skuhan po mesno. Iz fermentiranih sliv je krema, iz daikon redkve so osvežilno-hrustljavi laski. Tudi tukaj je kruh za pomazat, mlinec s prahom iz domačega zelenjavnega misa (kot tekka), karameliziranega 48 ur. Po svoje pusto meso je po svoje zelo sočno. Majhna mesna porcija ima dolg umamijev pookus. Račka, ki pristane v trebuhu, ostane pa v možganih.

  nav račka
  od
  Avtor slike: UME
 • Koruza

  Sladka (zagorska) koruza, iz stebla, storža, ovitka storža in laskov, v štirih različnih teksturah in z oljem divje mete. Resen kandidat za (zelenjavno) sladico leta 2019!

  nav koruza
  od
  Avtor slike: UME
 • Miške

  Ker je Nav drugačen, so tudi praline – fritule. Seveda so iz droži, polnjene s suhimi figami, položene na karamelno omako in potresene s prahom vijoličnega krompirja. Dobra gostilna se spozna po tem, da bi na koncu ponovno začel, pa ne zaradi lakote, temveč sitosti!

  nav miške
  od
  Avtor slike: UME
 • Sir

  Navova plesen in Navov domači sir, cepljen z njo. Med je fermentiran, sirotka je kot drobljenec, tudi grozdje je fermentirano. Da ne bi pozabili, po kaj/kam smo prišli. In zakaj se bomo vrnili!

  nav sir
  od
  Avtor slike: UME
 • V kozarcu

  Vinska spremljava predstavi manj znane, manjše, drugačne, ekološke, bio-dinamične hrvaške vinarje.

  Posebna je tudi pivska zgodba, saj v sodelovanju z zadrskim Brlogom Navovi fermentologi varijo svoji pivi, New England pale ale in Belgium blond ale.

  nav jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 3 srčki

  Nav je najboljša zagrebška restavracija, ker se vsi drugi trudijo, da visoko kuhajo, lepo prezentirajo in se povsod slikajo, Nav pa se trudi le, da peče boljši kruh kot v vsaki pekarni, dela boljše maslo kot v vsaki pekarni, vari boljše pivo kot v pivovarni in ima boljšo zelenjavo kot na Dolcu. Nav je najbolj živa kuhinja, ker najboljše fermentira. Nav kuha najbolj svobodno, ker v njem ni nobene izbire, saj ponuja le to, kar chef meni, da je najboljše. Skratka, Nav je najbolj moderna hrvaška kuhinja, ker kuha na najstarejši način. Najboljše je, da se v to sami prepričate.

  nav chef tvrtko šakota
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!