Zunaj je na sprednji strani tržnica, na zadnji pa ob starem celjskem obzidju urbani in ”skriti” vrt. Znotraj je Oštirka sodobna kot mestni bistro, z majhnimi mizami, ki pričakujejo ”hitre” goste, vendar prostorna, zato pričakuje veliko gostov.
Oštirka, vrt, četrtkov glasbeni večer2
od
Pozdrav
Na lesenem čolničku domač jurkin kruh, jurkina marmelada, domača salama, zeliščna skuta, solni cvet. Kdor ve, da je chef mojster za suhe mesnine, mu je takšen pozdrav na ”mestni zabavi” logičen, kdor ne, pa ga začudi, ker/če mu natakar ne razloži.
Oštirka, pozdrav
od
Jelenov tatar
Jelenov tatar, gobova krema, malinov kuli, črni oreh, ocvrto prepeličje jajce, drobnjakovo olje, drobnjak. Jed, ki otvori ”mestno zabavo” na lepi zelenici ob starem obzidju in pove, da Oštirka ni le dnevna gostilna na tržnici. Dobro sožitje okusov, ker je poudarek na nežni divjačini, vse drugo naokrog pa z barvami, teksturami, okusi to podpira in primerno začinja.
Oštirka, Jelenji tatar, malina, črni oreh2
od
Rdeča postrv
Marinirana rdeča postrv, krompirjeva krema z dimljenim hrenom, fermentirana zelenjava. Jed z jedilnega lista, ki pove veliko tudi o njem – da je, namreč, Oštirko potrebno resno jemati …, da ni bistro-gostilna, temveč restavracija, ki pa ponuja (tudi) gostilniške jedi, vendar na urbani (sodoben) način. Čvrsta, okusna in z občutkom pacana postrv, z nežno, vendar krepko spremljavo. Zelenjava sicer ni fermentirana, temveč okisana, toda ravno zato je odlična spremljava hladni, uvodni jedi. Tudi krompirjeva krema s pohvaljenim okusom nežne odimljenosti in pikantnosti (zato bi si je želel več, ne le za lepotni vzorec). Jed se ne važi z obliko in prezentacijo, zaradi česar jo lahko nepozoren jedec preveč zlahka pospravi, a v njej je pravi nadokus, ki ima tudi zgodbo (s tržnice).
Zeliščni profiteroli na porovi kremi, travniška zeliščna juha. Tudi to sodi na mestno tržnico! Pohvalno zaradi okusa luštreka, ki se je iz naših juh že kar izgubil. Juha, ki sodi v večerni meni.
Oštirka, Travniška juha1
od
Postrvji raviol
Raviol z dimljeno postrvjo, krema iz pečene zelene in jabolka, consomme dimljene postrvi, fermentirana zelenjava. S to jedjo pa Oštirka pokaže, da sredi mesta ne morejo biti le kremice in penice, temveč je potrebno tudi na urbani zabavi – kuhati. Morda ne najbolj posrečeno sosledje – ”juha” po juhi -, toda upravičeno zaradi nadokusa raviola.
Oštirka, Raviol dimljene postrvi2
od
Goveje ličnice
Oštirkina prepoznavna jed. Goveje ličnice, omaka modre frankinje, stročji fižol, čebulna kisla smetana, pečen krompirček, šalotkin drobljenec. Kuharju moraš priznati: zna (s)kuhati (omaka!) in tudi uporabljati sodobne tehnike (lička), ter zna poudarjati svojo zgodbo s tržnice (sezonska priloga).
Oštirka, Goveja lička, stročji fižol, krompir1
od
Vrat krškopoljskega prašiča
Vrat krškopoljskega prašiča (sous vide), s pečenim krompirjem, omaka modre frankinje, zelenjava s tržnice, lisičke. Oštirkin ”steak” za vse mesojedce, ki cenijo sočnost mesa in globino omake. Sezonske lisičke in modra frankinja upravičita posebno stran jedilnega lista (sous vide). Oštirka ne kuha ”počasi” le zaradi modnosti in praktičnosti, temveč z dolgo in temperaturno kontrolirano kopeljo mehča sicer trde, ”žilave” in ”slabe” kose mesa.
Oštirka, Vrat krškopoljskega prašiča, krema modre frankinje, zelenjava s tržnice1
Le potica, domači sivkin sladoled, karamelizirani orehi, jabolčni konkase. Pravzaprav: če bi bile vse jedi za 2 srčka, potem bi bila tudi potica. To je vsekakor sladica, ki predstavlja Oštirko. Še več takšnih jedi, pa ni pomembno, ali je za 1 ali 2 (srčka), ker (mi) je najbolj pomembno, da je vse dobro.
Oštirka, LePotica, sivkin sladoled1
od
Vinska spremljava
Predlagana vina k meniju: aperitiv, penina Medot 48; jelenov tatar: Rose 2020, Gaube; raviol z dimljeno postrvjo: Nostra 2018, Tilia; goveja lička: Epoca 2017, Ferdinand (70 % merlot in 30 % CS).
Spletno mesto uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spremljanja statistike obiska.Sprejmi
Piškotki
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.