Pelegrini 2018

 • Pozdrav

  Pozdravna penina je avtomatska. Na izbiro sta šampanjec – ”Mi smo ambasadarji za Pola Rogerja na Hrvaškem” – in penina. Mi smo se odločili za chefovega prijatelja Alena Bibića in njegov brut Bibich. Aperitivno in ”kvašeno”.

  Kruh je izvrsten. Od rženega z drožmi, v obliki mini kolača, na Hrvaškem ni boljšega. Fokača z olivnim oljem je tudi iz mešane moke, majhen koruzni z medom je kot drobno pecivo. Zraven je olivno olje, stisnjeno pred tednom dni. Kruha zaradi vsega tega, seveda, preveč pojemo.

  pelegrini18 amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Amuse bouche

  Pozdrav iz kuhinje je le eden. Kuhana teletina je zrezana ”tatarsko”, podložena je s trdo kuhanim beljakom, zrahljana s kremo rdeče pese, obarvana z bučo in zabeljena z domačim ocvirkom (v ednini). Potem se odločimo, da se jim prepustimo, a ”naj bo bolj morsko”.

  pelegrini18 amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Mečarica

  Z vinskega lista, ki je dostojen mišelinke, izberemo prijateljsko vino. Bibich & Rudolf sta združila svoji vinski filozofiji in macerirala sivi pinot v San Vito. Letnik 2016 je svež in zrel hkrati, izkaže se za pravega kavalirja ob ribji zelenjavi.

  Tatarec mečarice je potopljen v sočno svežino kumare. Pikantnost mu daje kuli wasabija in bazilike. Skrbno izbrane sestavine postanejo jed, ko čeznje polijejo še domačo daši juho. Kombinacija je nenavadna, toda sožitje okusov je logično. Uživamo.

  pelegrini18 riba kumara
  od
  Avtor slike: UME
 • Jegulja

  Hrustljava jegulja ni le naslednja, temveč je še za korak višja. Majhni ocvrtki so tako ribje-izraziti, da veliki tudi biti ne morejo. Zraven je vse iz buče, na njenem restiju je krema, na njej so njene ”frnikule”, na vrhu je majoneza iz bučnega olja, rumeno zaokrožuje modri cvet boreča. Lepo nam je.

  pelegrini18 buča jegulja
  od
  Avtor slike: UME
 • Dagnje

  Ocvrti sipini njoki so polnjeni s črnilom. Na vrhu imajo pesto in kaviar, na dnu pa ragu iz dagenj. Pelegrinije porcije so miniaturne, obliko pa jim določajo keramično posodje, ki je umetniško. S tem smo vse povedali tudi o Štefanovih jedeh. To ni bahanje s kuharskimi tehnikami, tudi ne kopičenje tekstur in prav tako ne pretiravanje s sestavinami in elementi. Je pa predanost popolnosti izvedbe in pristnosti okusov. Ta ragu iz školjk je kot enolončnica, ki jo imajo vinski prijatelji vsako dopoldne za marendo v enem od šibeniških bifejev. Tako preprosto-dober, namreč. Ker je v njem le bistveno in vse to kar ”brez recepta”. In ker je ravno tega zvečer, za mizo z vdolbenimi podkrožniki in z žlicami zloženimi servietami, vedno premalo. Pa je ravno to za mišelinko! Oziroma, tako bi še.

  pelegrini18 njoki črnilo ragu školjke
  od
  Avtor slike: UME
 • Trlja

  Ko je zmanjkalo prvega vina, smo hoteli več, a je Lučica, 2016, Bibich, lokalni debit, bila manj. Ali pa se je le hotela prilagoditi hrustljavo in na kožo pečeni trlji, ki pa je imela od cvetače le teksture? Bila je njena panakota, ki pa se je zdrizasto topila, bila je kuhana, kar pa jo je naredilo dolgočasno, bila je pečena, a ne karamelizirana, bila je surova, bila je še juha, bilo je lepo in zloženo in v vrsti, toda vseeno ni bilo učinka. Tako je, če te razvadijo. Sami so si krivi.

  pelegrini18 cvetača trlja
  od
  Avtor slike: UME
 • Oslič

  File osliča (mola) je bil ovit v pršut in položen na topinamburjevo kremo, spremljala ga je mlada dušena blitva. Le štiri sestavine, vsaka je ohranila svojo odličnost in prvinskost, nič ni štrlelo in vse je bilo združeno v celoto. Ta jed najbrž ni deležna veliko postov in ne dobiva največ lajkov, toda spoštujemo, ko se chef zna tako vzdržati.

  Če bi izbrali mesno, bi nam prinesli ostre nože s poslikanimi ročaji, da bi z izbiro še sami dodali nekaj k ”okusu” jedi.

  pelegrini18 oslič pršut topinambur blitva
  od
  Avtor slike: UME
 • Kostanji

  Sladica je bila jesenska, torej kostanj in hruška. Spodaj nadrobljeni kostanji, nato hruškov pire, kostanjeva krema, kuhana hruška, na vrhu malo hruškovega pireja in nadrobljeni kostanji. Bilo je težko in ni bilo mišelinsko.

  pelegrini18 kostanj hruška
  od
  Avtor slike: UME
 • Kava

  Ob kavi s tremi vrstami sladkorja, pa čeprav je Illy najboljša brez, je bil čokoladni medenjak. Drugega drobnega peciva ni bilo. V eni od treh hrvaških restavracij s po eno Michelinovo zvezdico je bilo nekaj sicer za štiri srčke, a ne vse.

  pelegrini18 kava
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!