Vroče in hladno, všečno in vrhunsko, elitna restavracija, toda z ambientom in mlaskanjem konobe. Spodaj sta Trg republike in katedrala sv. Jakova, zgoraj pa stara palača Pelegrini.
pelegrini zunaj
od
Chef Rudolf Štefan
Ves čas se prepletajo različnosti, ki se privlačijo, tradicija in sodobnost, dediščina in ustvarjalnost, lokalnost (sestavin) in globalnost (modernizma). Toda, čeprav so čipsi tam, kjer so pri drugih žlice, emulzije in infuzije, kjer so na rivi turistični meniji, chefov modernizem ni toliko v sodobnih tehnikah, ki so sicer na vsakem krožniku, temveč dosti bolj v pestrosti okusov, ki iščejo harmonijo nasprotji.
pelegrini chef Štefan
od
Avtor slike: UME
Pozdrav
Ostriga z izliva Krke v morje, kjer je ”bočata” (mešana) voda najboljša zanje, fokača z olivnim oljem, kruh z origanom in klobaso ter tapenada iz oliv, inčunov in peteršilja.
pelegrini ostriga
od
Avtor slike: UME
Tatar v dunajcu
Na kremi iz paprike je v okroglem ocvrtku z dunajsko panado – ne, zrezkov, dragi turisti, pa ni pri nas, sporoča chef množici mimoidočih, ki jim pri vratih spretno in simpatično rezervacije preverja mlada gostiteljica, zavračajoč vsakogar, ki so mu všeč le kamnite stopnice, ne pa vonj iz kuhinje – tatarski biftek, grobo narezan in pikantno začinjen.
Pelegrini dunajski tatarec
od
Avtor slike: UME
Sipa in njok
Sipe so narezane na tako tanke rezance, da so bolj solatne kot morske, toda na hitro popečene na olivnem olju in z dodatkom soli so prava priloga ocvrtemu črnemu njoku (črnilo, krompir), saj modrini keramike s Pelegrinijevim podpisom nadokus krepi reducirana ribja osnova.
Pelegrini sipa njok
od
Avtor slike: UME
Piščanec v solati
Kaj je hotel povedati s piščancemna mešani zeleni solati, pa čeprav je bilo meso najprej nežno okopano (sous vide), nato pa močno zapečeno (žar), četudi piščančja omaka ni bila globoka, temveč polna in z okusom gorčičnih semen, za katera so že stari vedeli, da so dobra za prebavo?
pelegrini piščanec solata
od
Avtor slike: UME
Čips iz vampov polenovke, chefova interpretacija bakalarja. Štefan, ki ves večer zbrano dirigira svojemu mlademu, nasmejanemu, navdušujočemu kulinaričnemu orkestru, se ne igra, niti ne provocira. Ko na pohvalo odgovori: ”Vsako leto napredujemo,” to misli tako resno kot kuha. Pelegrini je najboljši na Hrvaškem zato, ker s tehnikami ne ustvarja šova, temveč (nad)okuse, ker iz lokacije ne dela posla, temveč ugled, ker obisku starega Šibenika ne dodaja le mimojede, temveč kulinarično doživetje. V čipsu je zrak iz morske tolšče, toda ko ga ”namočiš” v zmes krompirja, sira, ingverja, čilijev in drobnjaka, ”praznina” na jeziku oživi. Zato, ker imajo Štefanove ideje natančen izvor, to so stare dalmatinske, še bolj šibeniške jedi, ki jih chef le vidi drugače.
Pelegrini čips vampi polenovke
od
Avtor slike: UME
Jajce, sir, tartufi, polži
Jajce v šorbulu je poširano, toda to je le izgovor, da spoznamo stari mišni sir, tradicionalno 40 dni zorjen v sušenem ovčjem mehu, s katerim se druži vse tisto, kar je stoletja spremljalo stare Šibenčane, ko so šli obdelovat vinograd. Ko so se za marendo odpočili v senci, so pazili, da niso sedli na vinogradniškega polža ali na šibeniški poletni tartuf, si odrezali drniški pršut in ga poplaknili s pinjencem … Štefan je dodal ”le” jajce.
pelegrini jajce sir polži
od
Avtor slike: UME
Vampi grdobine
Vampi morske žabe, kuhane v omaki paradižnika, paprike, bučk, ki jim je chef, ko jih je zmešal v belo polento, kuhano v ribji juhi, na vrhu zažgal še parmezan. Enako staro kot novo, preprosto kot vrhunsko.
pelegrini vampi grdobine-11
od
Jagnjetina in mlada čebula
Izkoščičena, toda z maščobo, saj je le v njej pravi okus, dolgo in počasi kuhana, hitro zapečena, s haute cuisine omako iz kosti, s pirejem lokalnih trav (zelišč) in z mlado čebulo iz kisle pace, je jagnjetina skočila s cestnega ražnja na visoki nivo, a zato s pomočjo pikantne kreme, ki je tako pekla, da se je mast kar topila.
pelegrini jagnjetina-22
od
Čokolada in kava
Čokolada s kavo, v plasteh in tehnikah, všečno kot zadnjič in okusno kot prihodnjič, težka karamela in lahka granita, kot kava s smetano in maskarpone s čokolado. Kot Pelegrini nasploh, dalmatinska konoba v okusih, vrhunska restavracija v izvedbi.
pelegrini sladica-33
od
Kuharska brigada
Štefanova interpretacija tradicionalne dalmatinske in lokalne kuhinje je nadokusna, že samo opazovanje delovne organiziranosti kuharske in natakarske brigade pa doživetje.
Spletno mesto uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spremljanja statistike obiska.Sprejmi
Piškotki
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.