Pri Florjanu

 • Maribor

  Maribor in Florjan sta tesno povezana. Že več kot dvesto let, o čemer priča tukaj zraven tudi spomenik, namreč v mestu ni več požarov … A tudi tako, da ima mesto sicer Glavni in je največji Štukljev trg, toda največ sonca in stolov je na majhnem Grajskem trgu, zato je tam prava srčika totega mesta, ki mu vladajo razni župani in klani, a se vseeno nič ne spremeni. In v takšnem mestu ter na takšnem trgu ima Florjan kavarno, slaščičarno, poldnevno senco, restavracijo, atrij in že osem let vedno nove lastnike (najemnike), ki pa vsi ugotavljajo enako: ”V Mariboru ni lahko!” Zato je bil (čisto) zadnji obisk dejansko optimističen. Morda pa se nekaj vendarle spreminja.

  florjan ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Atrij

  Florjan je tako sredi mesta, da postanejo nitaste zavese, rjavi toni, natakarska oblačila, pogled v kuhinjo in napisi na steni tako znani kot obrazi pri sosednjih mizah, ki delijo isto usodo istega mesta. Zato sediš v Florjanovem atrijskem vrtu, ker je skrit gneči in hrupu s trga, da te le v podzavesti, tako kot je v Mariboru navada, vse moti. Vece je preblizu, tenda že osem let bo, les bi bilo potrebno že zdavnaj prebarvati, jedilni list je leseno okoren in oblikovno zmeden, na ”kulinarični plaži” pa se sončijo ”T-bone, hobotnica, steak in pujs”. Ta ambient bi rad bil velemesten, a je mariborski. A takšni smo tudi – gosti!

  florjan vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Intes

  Zato smo veseli, ker je vedno pogrinjek, vsaj maslo in skuta s papriko ter nekaj zelenjavnega in svežega, saj so zraven štručke, ki jih tako kot kekse še vedno mesi in peče ”gospa iz Intesove pekarne”, ki je, ko se še niso spodobili stoli in mize na ulici, nekoč dominirala Grajskemu trgu. Zato, ker te poznajo, je potem še pozdrav iz kuhinje, na primer, garnele na špinači s krešo in peno iz ribjega fonda. Je, skratka, nek stil, ki je všeč tako Avstrijcem na poceni izletu kot uslužbencem na hitrem kosilu. Eni, namreč, ne razumejo, drugi pa v svojem mestu sploh več ne slišijo, da je tudi tukaj lokalni radio na glas in da tudi tukaj izveš ”novice iz Maribora, Slovenije in sveta”, kar pomeni, da je mikrofon v slačilnici državnih nogometnih prvakov in pod pasom štajerskega reporterja. Namreč, ko se dogaja, mi jemo.

  florjan pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Govedina v solati

  Nič čudnega, da je za začetek ”essig flajš”, celo z debelim fižolom, sicer iz velike konzerve iz grosistične prodaje čez mejo. Govedino v solati bi naj nadgradili opraženi orehi in rdeča čebula, toda vseeno je njen najboljši del še vedno kruh, ki se tunka.

  florjan esigflajs
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv

  Dimljena postrv s pečeno rdečo papriko in nektarino se nato le sliši obetajoče, saj je v njej mocarela, ki je tako gumijasta, da bi namesto vilic potrebovala škarje.

  florjan dimljena postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Lignji

  Marinirani lignji so sicer v drugo, mehko smer, toda kljub krutonom s česnom in smetanovem dresingu z meto je okus tako bledoličen in dolgočasen,

  florjan lignji
  od
  Avtor slike: UME
 • Hobotnica

  da komaj čakamo, da kuhar z žara, ki Florjanovi ”plaži” daje vročo pristnost, vzame hobotnico. Toda, oglje jo je le malo ogrelo in nič karameliziralo, priloga na sicer kremasti polenti pa je tako poletno nedomiselna – pečena paprika, jajčevci in bučke -, da jedi tudi tapenada iz črnih oliv ne reši zehanja.

  florjan hobotnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Polenovka

  Malo več čustev je sicer pokazala polenovka, zaradi fregole s paradižnikom in zelenjavo, a je tudi njena kombinacija s peno ribjega fonda in (spet) tapenado iz črnih oliv ostala nedorečena in nepovezana.

  florjan polenovka
  od
  Avtor slike: UME
 • Potrebušina

  Še najboljše, kljub vročini in letnemu času ter tudi zahvaljujoč natakarjevemu hrvaškemu šnopsu, ki nam je potem olajšal težo, se je zato godilo 12 ur konfirani pujsovi potrebušini, ker je bila dovolj mehka, čeprav ne tudi dovolj hrustljava, ob sebi pa je imela štrukelj, toda iz praženega krompirja, in sveže zelje, toda marinirano-okisano, in tudi potresena in zdrobljena bučna semena so se podala omaki, ki pa je bila iz drugega, telečjega, hleva.

  florjan potrebušina
  od
  Avtor slike: UME
 • Lisičke

  Zato pa se je do naslednjič kar nekaj spremenilo. Šef se je preselil v gostilno, chef je dobil dolgi dopust, njegov pomočnik pa nasmeh na obrazu in žezlo za mešanje. Vse drugo je sicer ostalo enako in še vedno potrebno liftinga, toda jedi so oživele, saj so sestavine v njih zadišale.

  Pecljati kozarec je imel žlico s klupo pripeto na ustje. Pretirano in povzpeto, toda lisičke v kozarcu so bile res hitro sotirane, kar jim je ohranilo čvrstost in svežino, zato so se živo ”kobacale” na kremi iz babure (paprike). Vse skupaj je dopolnil preliv, ki mu je sladko-kislost podarila pomaranča.

  florjan amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • ”Šuter”

  Mladi kuhar je prišel poskočno k mizi ter veselo oznanil, kaj je danes skuhal. Ker nam zato ni bilo treba listati po ”plaži”, je razpoloženje ostalo pri mizi, kuhar pa je šel zložiti svoj ”šuter”. Za podlago mu je dal leseni podij, za pokončnost ozek kozarec, za osvežitev pa hladno porovo juho, ki ji je za pokrov dovolj spenil mleko, da so na njem obstali zdrobljeni ovseni kosmiči.

  florjan porova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Hobotnica 2

  Tisti debeli fižol, ki je štajerska posebnost, a ga na tej strani premalo zrase, se je ponovil, toda zato se ni ponovila hobotnica … Oziroma, bila je mehka in sočna, s kebrom pa Florjanova.

  florjan hobotnica solata
  od
  Avtor slike: UME
 • Srčanke

  Srčanke niso bile v buzari, temveč v omaki. Razlika je bila pomembna, četudi je bilo zraven vino, a v kremi s pomarančo, ki je pod seboj skrivala ”podmet” iz popečene kolerabe in korenja. Školjkam je tako ostal morski okus, omaka pa jim je dodala globino, ki pa jih je dejansko pripravila za – celino. Prevečkrat preživljamo, namreč, v naših celinskih gostilnah slabo kopiranje morskih navad, tukaj pa je avtorju uspelo školjke preobleči v štajersko belo juho!

  florjan vongole
  od
  Avtor slike: UME
 • Njoki

  Njoki so bili z ribjim ragujem, mlado špinačo in škampi, zato jih ni zmotila niti predvidljiva tartufata, saj je ravno to tisto, kar imajo Florjanovi gostje radi. Namreč, všečne okuse v modnih krožnikih. Zato pa je za dobro gostilno tako pomembno, da kuhar doda še – dušo.

  florjan njoki
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnjetina

  Pri jagenjčku, ki je bil v spretni omaki in v dobri formi, je bila to marmelada, ki jo je  chef, ko jo je skuhal iz rdeče pese, hrena in ameriških brusnic, dodal tankim, mehkim in pehtranovsko-dišečim skutnim štrukljem. Ni se zmotil, ko je štajersko oznanil: ”Mislim, da bo super pasalo!”

  florjan jagnjetina
  od
  Avtor slike: UME
 • Kikiriki

  Creme brulee z limono in pomarančo ter kikiriki torta z limetino kremo še nista bili na tem nivoju,

  florjan torta
  od
  Avtor slike: UME
 • Mousse

  mousse mlečne čokolade in malin, s čokoladnim drobljencem in malinovim sorbetom, pa že.

  florjan jagoda
  od
  Avtor slike: UME
 • Na dobri poti

  Florjan je tako sredi mesta, da mu ne moreš ubežati. Zato hitro ugotoviš, kdaj ima njegova stran trga senco, kako se v atrij pride tudi z drugega trga, kdo je danes v kuhinji in kateri natakar je ”tvoj”. Prava mestna gostilna, torej, ki jo imaš včasih bolj in kdaj manj rad, a brez nje ne moreš.

  Šef David Vasiljevič (levo) in kuhar Anže Lenartič.

  florjan ekipa david anže
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!