Riederalm
-
Predjed v kuhinji
Chef Andi Herbst pred večerjo povabi goste na ”gaudi” v kuhinjo.
riederalm kuhinja chefodAvtor slike: UME -
Chef z mikrofonom
Ker je devet kuharjev tako rožljalo z lonci, sto gostov, ki so se v dveh urah zvrstili med štedilniki, pa tako mlaskalo z usti, je chef dirigiral kar z mikrofonom.
riederalm andreas herbstodAvtor slike: UME -
Deset hodov predjedi
Amuse bouche pred ”penzionsko” večerjo je imel deset hodov: jetrno pašteto bio kokoši iz proste reje, z želejem iz višnjevega kuhanega vina in pistacije;
riederalm gaudi piščančja krema in višnjeodAvtor slike: UME -
Žele
Na servirnih žlicah so pisani penasti želeji iz skute, z riževim kisom, mangom, praženo rdečo peso in makadamskimi oreški, vabili na predjed v kuhinjo.
riederalm gaudi skuta mango rdeča pesaodAvtor slike: UME -
Tatarec
telečji tatar je s hrustljavim krompirjem in kremo iz jurčkov s peteršiljem;
riederalm gaudi telečji tatarodAvtor slike: UME -
Zlatovščica
zlatovščico iz lokalne ribogojnice, ki je zrasla do šestih kilogramov, preden so jo pripravili po japonsko, z mariniranim rižem, wasabijem in praženo čebulo;
riederalm gaudi zlatovščica mariniran rižodAvtor slike: UME -
Jajčevci
brezmesno inačico z jajčevcem, ki se je 24 ur mariniral v v dashijevi juhi, preden so ga spekli in mu dodali prevretek pražene čebule;
riederalm kuhinja gaudi pečen melancan rižodAvtor slike: UME -
Jelenov karpačo
karpačo mladega jelena, ki je plaval v gazpachu rdeče pese, z jurčki in bezgovimi jagodami;
riederalm kuhinja gaudi jelenov karpačoodAvtor slike: UME -
Gazpacho
brezmesno izvedbo gazpacha s figami, kostanjevo peno in šampinjoni;
riederalm kuhinja gaudi gazpacho rdeče pese in figodAvtor slike: UME -
Kozji sir
sveži kozji sir iz vaške sirarne, s čežanama sladkega krompirja in zelenih jabolk.
riederalm gaudi kozji sir sladek krompir jabolkoodAvtor slike: UME -
Družina za lonci
Potem je za kuhalnico poprijel še gospodar in v ponvi opražil domače skutne njoke z jelenovim ragujem in rdečim zeljem s kostanji.
Žar na oglje je ponujal še pečeno-dimljena svinjska rebrca, in seveda niso manjkali niti mini burgerji s trgano lokalno duroc svinjino, hišno bbq omako, kitajskim zeljem in kremo pečene čebule.
riederalm kuhinja gaudi papa gostjeodAvtor slike: UME -
Končno, večerja
Potem smo ”končno” lahko sedli/legli za mizo. Začela jo je ribja juha s postrvjim cmokom.
riederalm večerja2 ribja juhaodAvtor slike: UME -
Lososova postrv
Poširana lososova postrv je bila z limonovo omako, črnim korenom, fižolovo kremo in čajem iz hrena;
riederalm večerja2 lososova postrvodAvtor slike: UME -
Lokalna svinjina
Lokalna svinjina, sous vide vrat in s pinjencem konfiran oreh, so spremljali peteršiljev koren iz planinskega sena, bob in omaka iz pinjenca.
riederalm večerja2 svinja vrat orehodAvtor slike: UME -
Sladka juha
Na srečo je bila na koncu večerje le lahka sladica …, sladka juha iz kutine in buče, s sorbetom ingverja in piva in zemljo iz pistacije. Več kot deset kravjih, kozjih in ovčjih sirov iz okolice Leoganga pred spanjem ni bilo ”obveznih”.
riederalm večerja2 čežana kutine in buče sorbet ingverja in piva zemlja iz pistacijeodAvtor slike: UME -
Gourmet s kmetij
Spoznavni večer smo začeli kot na vsakem zimskem dopustu v družinskem penzionu na severni strani Alp, s pisanim solatnim bifejem. Potem pa se je za mizo vsaka podobnost končala. V Riederalmu je že na meniju na spisku glavnih hišnih dobaviteljev za govedino, svinjino (posebej pašna za meso, hišna za suhe mesnine), perutnino (le iz proste reje), jagnjetino, mlečno teletino, divjačino, domače race, bio jajca, mlečne izdelke, ribe (tudi brancini iz ribogojnice s slano vodo na avstrijskem Štajerskem!), moko, zelenjavo, krompir, sire, med, zelišča, sokove 28 imen lokalnih kmetij!
riederalm zajtrk klobaseodAvtor slike: UME -
Žolica in pinjenec
Majhna štruca domačega kmečkega hrustljavega kruha iz polnovredne ržene in pirine moke se še ni imela časa ohladiti, ko smo jo že premazali s svinjsko mastjo z bučnicami. Za predjed je bila žolica duroc pujsa, ki se je pasel na travnikih Leoganga (kmetija Schattbachbauer), z rahlo dimljenim želejem pinjenca (kmetija Ziefergut), zelene in hruške, kremo brokolija in čajem iz chia semen. Vegetarijancem je žolico zamenjala panakota iz pinjenca in zelene.
riederalm večerja1 mousse zelene in pinjenca brokoliodAvtor slike: UME -
Jelenov polpet
Nato so mesojedci dobili polpet iz mletega mesa jelena, ki so ga ustrelili lovci iz Leoganga (Herbst, Madreiter, Fiechtl). V divjačinski omaki je gnezdil na pireju iz jabolk in pora, z zeljnimi kalčki. Za vegetarijance je bila bistra paradižnikova juha z zeliščnim cmokom iz skute.
riederalm večerja1 jelenov polpet jabolko por brstičnikodAvtor slike: UME -
Jagnjetina iz Leoganga
Za glavno jed smo izbirali med teletino iz Leoganga (kmetija Badmeisterbauer), jagnjetino iz Leoganga (kmetija Vorderreinerbauer) in ominimi ”šluc“ krapi, testeninskimi žepki ponjenimi s svežim sirom in špinačo, z bučo in belim paradižnikom. Ob teletini so bili njoki z žara na oglje, pisano korenje, tapioka, sezam in limonska trava, ob jagnjetini, hrbet rožnat, stegno dušeno, je bila zelenjava, 24 ur marinirana, z ajdovimi žganci, dušenim pekinškim zeljem in omako iz limon v soli.
riederalm večerja1jagnjetina 24 ur zelenjava ajda pak choiodAvtor slike: UME -
Lokalni losos
Kdor s tem ni bil zadovoljen, se je lahko vsak večer dolgočasil z dunajskim zrezkom iz svinjine, ki se je pasla saj že veste kje, ali kratkočasil s pečenim lososom iz bližnjega Schwarzbacha, kjer jih goji Anton Grundner. Pod a point pečeno ribo so bili skutni njoki z bučno kremo z ingverjem, na njej pa bela paradižnikova pena.
riederalm večerja1 losos skutni njoki špinača buča ingver paradižnikova penaodAvtor slike: UME -
Good Life
Sladica je bila iz Biskélie, 34-odstotne Valrhonine biskvitne čokolade, s karamelo iz polnomastnega mleka iz Leoganga z rdečo pomarančo in hišnim punč-sorbetom Good Life (slogan hotela Riederalm).
riederalm večerja1 kostanjev crumble punčev sorbet karamela biskelia čokoladaodAvtor slike: UME -
Goveji prah
Zadnji večer je bil na mizi sveži kruh iz polnozrnate pirine moke in jogurta. Namenjen mu je bil namaz iz čemaža in kokosovega mleka. Potem so nam zlatovščico iz vaškega ribnika hladno podimili z oljem in začinili s prahom pašne junetine; sladko-kislost in sočno-hrustljavost so ji dodali s koromačem in rabarbaro. Slednja je bila ob cvetači v glavni vlogi na zelenjavnem krožniku.
riederalm večerja3 surf turf zlatovščica goveji prahodAvtor slike: UME -
Mladi pujs
V penasti kremi iz ohrovta in gorčične kreše je bil ocvrtek mladega pujsa, s pečeno dimljeno slanino malo starejšega.
riederalm večerja3 ovrtek svinjina ohrovt hmeljodAvtor slike: UME -
Juha
Zelenjavna je bila juha, z olivnim oljem in mlečno peno.
riederalm večerja3 kremna juha buča kokosodAvtor slike: UME -
Težek piščanec
Sosednji kmet Elböck je posebej za Riederalm pustil na prostem zobati piščance, da sta bila oba kosa, krepko bedro in nežne prsi, na beli polenti z brokolijem in limono, enako sočna in težka.
riederalm večerja3 piščanecodAvtor slike: UME -
Kozliček
S kmetije Streckauhof je bil še mlečen kozliček, stegno je bilo rožnato in trebuševina dušena, na kariju rumene leče in paprike, z jogurtom, sladkornim grahom in kuskusom.
riederalm večerja3 kozličekodAvtor slike: UME -
Tonkin biskvit
Poslovili smo se ob tonkinem biskvitu, kokosovem parfeju in Valrhonini Dulcey čokoladi z 32 odstotki kakava ter okusom keksa.
riederalm večerja3 pečeno jabolko tonka kokos dulcey čokoladaodAvtor slike: UME