San Canzian

  • Mužolini donji

    Pod Grožnjanom, takoj za Bujami, je pod cesto izumrla vasica, a še preden jo je povsem preraslo grmovje, si je našla nove prebivalce. Zdaj se več ne ve, katere hiše so stare, katere pa nove, vse so kamnite in luksuzne, ene z bazenom, druge z nadstropjem, tretje ”le” z mirom, vse pa z bazenom z vse leto toplo vodo in divjim chefom.

    San Canzian12
    od
  • Dino Galvagno

    Dino Galvagno je najbolj samosvoj hrvaški chef, ki v tem slogu najbolj divje – brez kompromisov – kuha. Zoran Užar, direktor vasi in hotela San Canzian: ”Naši gostje pridejo k nam uživat. Hočejo kakovostno hrano, vendar ne preveč zahtevno. Zato smo se dogovorili s chefom, ki je pojem za kuhanje samo z odličnimi, ekološkimi, lokalnimi, svežimi, najboljšimi sestavinami. Postavil bo principe in standarde, ki se jih bomo nato držali.”

    Luciano, Dino Galvagno3
    od
  • Istrska supa

    Dino Galvagno (v Zagrebu je navduševal bolj kulinarične kritike kot goste v Prascu in Pet četvrtina) s pozdravom napove, kako bo nadaljeval. Istarska supa je kos drožaste opečene fokače, premazane z oljem in česnom ter prelite s teranom, v katerem so se kuhala mediteranska zelišča.

    Luciano, pozdrav teranova juha
    od
  • Kvarnerski škamp

    Kvarnerski škamp je surov, takšne so tudi jagode in mladi grah. Toda preliti so s škampovo možgansko tekočino, likvorjem, odišavljenim z bezgovim cvetom. S kremo mladega graha in divjimi zelišči je chef nazorno ”zapretil” z neizprosno prvinskostjo.

    Škoda, da mu somelje ni sledil: sosedov sauvignon, 2019, Franković iz Buj.

    Luciano, kvarnerski škamp, bezgov cvet, jagode, mladi grah
    od
  • Kozji sir

    Divji šparglji, nabranih nekaj metrov stran pod cesto, so bili tako sveži, da so ”prenesli” le mladi kozji sir v kozjem jogurtu z istrske kozje farme Kumparička. kuharsklo mojstrstvo Dina Galvagne je v tem, da ne kuha …, pač pa ”le” druži najboljše lokalne sestavine.

    Lep vinski preskok iz 2-letnega barika, malvazija, 2017, Ipša.

    Luciano, divji šparglji, mladi kozji sir
    od
  • Polenta Ottofile

    Na koliko polent so chefi in kuharji že naribali tartufe, misleč, da bodo zakrili instant okus (enih in drugih)?! Prava polenta – Ottofile, iz stare sorte koruze, sušene na soncu, zmlete med kamni – in pravo kuhanje, dovolj dolgo in na živem ognju. Z domačim kajmakom in konsistenco na zob vsakega zrna posebej so celo pomladni tartufi dobili smisel, celotna jed pa prvo nagrado tega večera.

    Luciano, polenta di ottofile z ribanimi tartufi1
    od
  • Pečeni polži

    Pečeni polži …, toda na dimljenem kostnem mozgu, da gredo z divjim koromačem (krema, svež, pečen) divje in neposredno v možgane.

    Luciano, polži, dimljen kostni mozek, divji koromač2
    od
  • Dino-buzara

    Dino-buzara … Krepko-globoka škampova osnova s klapavicami in debelo-mesnatim gofom je ”izgovor” za posebej za to jed (o)pečenim drožastim kruhom, obilno potresenim z okoliškimi travniki. Jed je tako morsko-izrazita, dobesedno nabita, da je priporočljiv orožni list. Mi smo preveč pred in za njo, zato je bila noč razburkana.

    Luciano, buzara, prepečeni kisli kruh1
    od
  • Bujski njok

    Tri jedi: srnin file, najboljši kos le najboljše popečen; konfit zelene, ruladna mojstrovina; bujski njok, chefovska interpretacija tradicije, zunaj zeliščno-hrustljav, znotraj rimsko-kremen (rimski njok; zdrob, jajce, poltrdi sir), z ožganim korenjem. Vse to pa izdatno poveže ”navadna” divjačinska omaka, tako gosta, da žlica stoji.

    Merlot Noir 2017, Dvorec Belaj (merlot in modri pinot), Cerovlje, samo 600 steklenic. Odležal je dve leti, prvih 6 mesecev v bariku, nato ga prestavijo v velike sode iz slavonskega hrasta, nato 6 mesecev v steklenici.

    Luciano, srnin file, konfit zelene, bujski njok1
    od
  • Fermentirana ajda

    Sladoled iz fermentirane ajde, domači jogurt, ajdov drobljenec, jabolčni kompot, melisina krema.

    Muškat momjanski 2019, Kabola (tako se lahko imenuje samo vino, ki je narejeno v 8 km krogu, organsko lahko sladko vino).

    Luciano, sladica1
    od
  • Skutni kanoli

    Kanoli iz domačega vlečenega testa, polnjeni s kozjo skuto, žele iz borovih iglic, domača karamelna omaka s kozjim sirom.

    Luciano, kanoli s sirom žele borovih iglic1
    od
  • Praline

    Praline: z lešnikom, slane, z nugatom in čokolado.

    Luciano praline
    od
  • Zajtrk

    Istrska fritaja z zelišči in tartufi

    San Canzian, istrska fritaja1
    od
  • Kosilo

    Solata z ajdovimi krpicami, inčuni in krompirjem

    Luciano, solata ajdove krpice inčuni krompir
    od
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!