SladoLent 2019: Kavčič, Tomič, Šiftar
-
Chefi
9. SladoLent, promenada slovenske vrhunske kulinarike, je že prvi večer dokazal kreativnost slovenskih chefov. V slogu nove slovenske kuhinje so se Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono), Jure Tomič (Ošterija Debeluh iz Brežic) in Mojmir Šiftar (Evergreen na Smledniku) ob Dravi kreativno lotili slovenskih tradicionalnih jedi.
Za chefovske majice v barvi pistacije (ne zelene, ki je v vijoličnem Mariboru prepovedana) je poskrbela Panvita, z blagovno znamko mesnin Ave in akcijo proti gensko spremenjenim organizmom.
sladolent19 chefi majiceodAvtor slike: UME -
Gostilna pri Lojzetu
Tomaž Kavčič z dvorca Zemono je s svojo ekipo Goatilne pri Lojzetu pripeljal tudi poseben žar, na katerem je na maslu pekel vipavsko klobaso.
sladolent19 zemono ekipaodAvtor slike: UME -
Tomaž Kavčič: postrv
Tomaž Kavčič
(Gostilna pri Lojzetu, Zemono, 4 srčki)Carpaccio postrvi z jabolkom, mariniranim v soku rdeče pese, in s hruško, marinirano v limonovem soku – v ribji konzervi in s čopičem.
Vipavska postrvi se je tri dni marinirala v soli in sladkorju, postregli so jo z jabolkom in hruško, ki sta bili marinirani v limoni in rdeči pesi, na omaki iz pomarančnega olja.
sladolent19 zemono carpaccio postrviodAvtor slike: UME -
Tomaž Kavčič: klobasa in gin
Tomaž Kavčič
(Gostilna pri Lojzetu, Zemono, 4 srčki)Vipavska zeliščna klobasa s kruhom, kuhanim na pari, v družbi gina Monologue.
Klobasa po klasični vipavski recepturi, le da ji je Tomaž Kavčič vino zamenjal s svojim ginom Monologue in česen s travniškimi in vrtnimi zelišči. ”Kot pri frtalji.” Klobasa je bila kuhana na nizki temperaturi, skupaj z juho iz travniških zelišč in gina, popečena pa nato pred gosti na žaru in z maslom, postrežena s travniškimi zelišči in kruhom, kuhanim na pari. Na koncu je dobila brizg vonja ter limeto in meta, kot tradicionalni spremljevalki gina.
sladolent19 zemono vipavska zeliščna klobasaodAvtor slike: UME -
Ošterija Debeluh
Jure Tomič (v sredini) s svojo ekipo iz brežiške Ošterije Debeluh, ki slovi kot ”najboljša zagrebđka gostilna”.
sladolent19 debeluh ekipaodAvtor slike: UME -
Jure Tomič: sipa in pujs
Jure Tomič
(Ošterija Debeluh, Brežice, 3 srčki)Sipa in krškopoljc – sipin golaž, polenta ocvrta v krompirju, espuma mladega sira in na vrhu dehidrirana panceta krško-poljskega prašiča.
sladolent19 debeluh sipa in pujsodAvtor slike: UME -
Jure Tomič: sladoled in kruh
Jure Tomič
(Ošterija Debeluh, Brežice, 3 srčki)Sladoled iz ajdovega kruha – če je SladoLent, naj bo tudi sladoled, s pravim slovenskim okusom po domačem ajdovem kruhu.
sladolent19 debeluh sladoled ajdovega kruhaodAvtor slike: UME -
Evergreen
Mojmirja Šiftarja (levo) iz restavracije Evergreen ob igrišču za golf na Smledniku je kulinarični vodič Gault Millau proglasil za ”mladega talenta leta 2019”.
sladolent19 evergreen ekipaodAvtor slike: UME -
Mojmir Šiftar: fazan
Mojmir Šiftar
(Restavracija Evergreen, Smlednik, 2 srčka)Fazanova veselica: pečenica fazana s suhimi jabolki in arašidi, okisana zelena, krema pečenega česna, ržen kruh.
sladolent19 evergreen fazanova pečenicaodAvtor slike: UME -
Mojmir Šiftar: buča
Mojmir Šiftar
(Restavracija Evergreen, Smlednik, 2 srčka)Buča in cvetje: panakota bučnega olja, pena gozdnih jagod z malo penine za svežino, cvetni prah in sveže vrtnice
sladolent19 evergreen buča in cvetjeodAvtor slike: UME -
Vinska spremljava
Avtorske ulične jedi na dravski promenada spremlja kar 22 vrhunskih slovenskih vin iz vseh treh vinorodnih dežel. Za pravilno postrežena vina (za pranje kozarcev je poskrbel Winterhalter) in strokovne nasvete za vinsko spremljavo k hrani v Bauhausovi hišici na Lentu skrbita študenta mariborske Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Vito Zakrajšek-Čahuk in Ana Protner, sicer tudi mariborska vinska kraljica in ambasadorka najstarejše trte na svetu, Stare trte na Lentu.
Vino prvega večera SladoLenta je bilo Teodor rdeče, 2014, Marjana Simčiča iz Goriških brd.
odAvtor slike: UME