Toklarija

 • Kamnita hiša

  Sovinjsko polje v hrvaški osrednji Istri, iz Buzeta ali Motovuna čez Sovinjak, po vijugavi in hriboviti cesti do petstoletne kamnite hiše, v kateri je bila nekoč torkla.

  toklarija zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Torkla

  Ob kamnitem mlinskem kolesu starodavne torkle za stiskanje oliv ob grenčici dobrodošlice ni veliko za odločanje, rezanci ali ravioli, odojek ali taljata, soufflé ali čokoladna torta.

  toklarija torkla
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilnica

  Le štiri mize in kup diplom, priznanj, spominov. Preproste klopi in skrbni pogrinjki.

  toklarija jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrt

  Tudi na zelenem in cvetočem vrtu sta le dve mizi.

  toklarija vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Pribor

  Pravijo, da je Nevio Sirotič, lastnik, chef in natakar Toklarije ekscentrik. Morda zaradi njegovega jedilnega pribora … ”Dizajn iz leta 1951, za Onassisovo jahto, imenovan po hčeri Christini. Iz švedskega jekla, ročno kovano in brušeno. Vsako leto, ko za mesec dni zapremo, pridejo in ga odpeljejo v tovarno na čiščenje. Kavna žlička je stala dvajset evrov. Zaradi težkega pribora sem moral kupiti tudi posebne krožnike. A prej sem moral menjavati servis vsaki dve leti, zdaj pa ga imam že enajst let …”

  toklarija pribor na steni
  od
  Avtor slike: UME
 • Mlada skuta

  Za dobrodošlico, namesto salam, ker je skuta iz Čičarije, istrskega Krasa, od zjutraj, komaj se je strdila, zato bi jo bilo škoda zakrivati, torej, le malo soli, popra in olivnega olja.

  toklarija mlada skuta
  od
  Avtor slike: UME
 • Mineštra

  Mineštra z vrta in s travnikov, z divjim koromačem, samoniklim navadnim komarčkom, ki diši okrog hiše.

  toklarija mineštra
  od
  Avtor slike: UME
 • Rižota

  Rižota aglio olio e peperoncino, čemažev pesto, ocvrta kroglica svežega kravjega sira in ocvrta rezina bučke. Krožnik brez sodobnih chefovskih pravil, toda rižota s pravo kremno gostljatostjo in nepotvorjenim okusom – dušo. Zaradi takšne ”zastarelosti” na izlet na Sovinjsko polje!

  toklarija rižota
  od
  Avtor slike: UME
 • Odojek

  Odojkova rulada, pire krompir z olivnim oljem in svežimi kumarami, začinjen z belim poprom in vinskim kisom, dušene česnove sredice. Majhen odojek (5 kilogramov) je bil brez kosti dolgo (sedem ur) na nizki temperaturi. Mehka in sočna pečenka s poudarkom na zelenjavi.

  toklarija odojek
  od
  Avtor slike: UME
 • Soufflé

  Čokoladni soufflé, ki je tudi v ”boljših” restavracijah redko tako a point pečen.

  toklarija čokoladni sufle
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino

  ”Bi sveže ali zorjeno?” Med slednjim je ob Claiju in Roxanichu patron priporočil Ipšino oranžno malvazijo, 2015. Tako kot Nevio Sirotić ni ekscentričen, temveč v novih časih še vedno le tradicionalno/naravno kuha, tudi vino enega najbolj cenjenih istrskih oljarjev Klaudia Ipše ni ekscentrično, temveč le čisto drugačno od istrske sveže klasike (malvazije). Res je v njem toliko vonjav in okusov, da te lahko tudi zmedejo, a le, če nisi pripravljen. In si (pripravljen), če je zraven takšna kot vino tudi hrana, polna tradicionalno-naravnih vonjav in okusov.

  toklarija vino malvazija ipša
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Ko so drugi še vedeli, da za fuže potrebuješ res sveže tartufe, je bila Toklarija najboljša v Istri za tartufe. Zdaj, ko vsi vedo, da je za fuže dovolj tartufata, so tartufi v Toklariji zelo redko. Pod lipo pred hišo naberejo januarja kilogram črnih, bele pa imajo pozno jeseni le, ko spodaj v Livadah psi zalajajo ob najlepših. Zdaj Toklarija že dolgo ni več le za tartufe, ker v njej turistom ”premalo dišijo”, zdaj je spet le za tiste, ki jejo ”maneštrico” le z divjim koromačem, pa še z njim le, ko je mlad in povsod okrog hiše.

  Druge istrske konobe so medtem postale svetovno znane, nabito polne in vsako sezono večje. Druge so vedno bolj nove, Toklarija pa je vedno bolj stara. Druge ponujajo preveč, Toklarija pa premalo. Druge so si vedno bolj podobne, Toklarija pa jim je vedno manj podobna. A v druge hodimo prevečkrat, v Toklarijo pa premalokrat!

  toklarija kamin
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!