Tudi tortica iz artičok je takšna, da te razveseli že branje jedilnega lista. Za eno mizo govorijo italijansko, za drugo slovensko, in takšen, dvojezičen, ne le jezikovno, temveč vsebinsko, je tudi jedilni list. Kraški siri, špeh in speck, naša mangalica na tržaški način, jota, bleki, mlinci, cmoki, fuži, krompirjevi kifli, pohan piščanec, telečja pečenka, ljubljanski zrezek … in, seveda, Tomov raženj, toda ta mesno-mednaroden.
Tam, kjer chef doda svoj prispevek, pa ni le drugače, temveč je tudi izvirno. Artičoke se družijo s sirom (kot kremna omaka in drobljivi hrustek) ter vratovino mangalice. Iz srčkov in srčik je kuhar ustvaril pasteto, ki ima le obliko tortice, sladkost pa nastopi šele pozneje. Artičoke niso za vino, povzročijo pa po svoji osnovni orehasti grenkobi ”čudežne” sladkaste učinke že ob pitju vode. Zato je bila bogata maščobnost in zorjenost majhnega pujsa z veliko okusa še slajša, k čemur je svoje dodal še sir s svojo teksturno dvojnostjo in pikantnim kraševstvom. Nekaj dodatnih kapljic Lisjakovega olivnega olja ni bilo odveč.