Vodnjanka 2020

 • Konoba

  Med brezdeljem ti ni do šiki-miki-finega prehranjevanja, temveč hočeš ”le” iskreno in dobro! Vodnjanka v Puli za domačine opoldne peče polpete in polni paprike, zvečer pa vas le vpraša : ”Morsko ali mesno?” V ambientu stare mestne gostilne, pred katero je parkiranje dopustniški izziv, je posedanje v njej z Morisom, domačini, vini in iskrenostjo vsakoletna obveza dopustnika, ki beži pred vročino, turizmom in gnečo.

  vodnjanka20 jedilnica1
  od
  Avtor slike: UME
 • 1 srček

  Na dopust hodimo zaradi uživanja, počitka, sprostitve. A zakaj se potem vozimo v kolonah, cmarimo na soncu, jemo na rivi in se jezimo zaradi računa? Zakaj ne gremo raje na dopust v Vodnjanko!

  Puljska Vodnjanka je negacija turizma. Pa ne le zato, ker so v njej le domačini. Ne nazadnje bodo zdaj, ko ste to prebrali, tudi turisti. Zato boste tudi v Vodnjanki dobili zvečer le meni, v katerem je vse tisto, kar tako imenujejo tudi vsi drugi. Toda v Vodnjanki je pršut ”brez računa”, ker le tako domač tako diši, ribe so iz dnevnega ulova, ker le tam to ni reklamna laž, in hrana je zaradi lakote in zadovoljstva, ne pa zaradi lakote po zaslužku. Točno za to gre, Vodnjanka nalašč kuha tako, da je ”le” za 1 srček, ker zaradi tega greš iz nje srečno sit, vrneš pa se ne kot turist, temveč kot domačin!

  vodnjanka20 moris4
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh in olje

  Vodnjanka je iskrena in pristna, zaradi krčminega vzdušja, jedilniškega ambienta, Morisove morske medvedke, maminih receptov in svežih zeliščnih big, ki se tako lepo drobijo v dobrem olivnem olju.

  vodnjanka20 kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Morsko

  Ozek izbor dveh menijev, ribjega ali mesnega, deluje turistično le do predjedi, ko postane jasno, da videz ni vse. Šele ko poskusiš, veš, da je preprosto največkrat najboljše: sardele na šavor s čebulo, barakuda s sušenimi paradižniki, morski pes, sardele s papriko, hobotnica v solati, ribja pašteta.

  vodnjanka20 hladni morski krožnik
  od
  Avtor slike: UME
 • Mesno

  Narezek, četudi na leseni deski, je (drugje) ponavadi prevelik, ker je premalo domač. V Vodnjanki je vsakega le kos, a vsak kos je potrebno prijeti z drugim prstom. Tako še jutri vsak po svoje(m) diši: domači pršut, ombolo, starani kozji sir Kumparička, boškarin salama, navadna salama, kravji sir, olive (od očeta).

  vodnjanka20 pršut salama sir
  od
  Avtor slike: UME
 • Brodet

  V Vodnjanko je pravzaprav potrebno opoldne, ko so enkrat polpeti, drugič polnjene paprike, vedno pa brodet. Ker pa takrat dopustniki raje nezdravo ležimo na plaži, je brodet (v meniju) tudi zvečer. Posebnost Vodnjankinega je, da ni brodet, ker je golaž, zato so sipe in lignji za osnovo, kadel (morski pes) in škarpena (rdeča bodika) pa za posebnost. S kozarcem rdečega vina veš, kje boš dopustoval (tudi) prihodnje leto.

  vodnjanka20 brodet sipa lignji
  od
  Avtor slike: UME
 • Fuži

  A tokrat so bili najboljši vseeno fuži! Bolj preprosto se namreč ne da dopovedati, kaj je za 3 srčke v konobi z enim srčkom … Tako se ti lahko le posreči, ali pa znaš. Samo fuži, samo pršut, samo bučke in samo malo kosmov staranega kravjega sira Veli Jože. Brez omake, pravzaprav, a sočno, polno, dišeče. Le (zelo) dobro!

  vodnjanka20 fuži bučke pršut
  od
  Avtor slike: UME
 • Mešano

  Deluje kot mešano meso na žaru … A je ”le” šest hodov na enem krožniku: file barakude, kadel v pomarančni omaki, domača polenta, blitva,ocvrti kalamari, dušene sipice.

  vodnjanka20 glavna morska jed
  od
  Avtor slike: UME
 • Boškarin

  Pravzaprav smo prišli le na boškarina, ker samo v Vodnjanki je tako ”mlad” v tako ”stari” omaki. Pravzaprav se na dopustu držimo načela, da jemo le morsko, zato se pregrešimo le enkrat. A so ribe padle nazaj v vodo, ker smo telečje pečenje ”morali” poskusiti, za jutri pa so napovedali kozlička.

  vodnjanka20 pečena teletina dušeni boškarin
  od
  Avtor slike: UME
 • Skuta

  Je le skuta s smetano, ki jo barvajo marelice, drobijo lešniki in v nasmeh kremžijo istrske višnje, toda saj si si želel, ne da bi vedel, ravno to.

  vodnjanka20 skuta marelica češnja
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino

  Čeprav je vinska vitrina takoj pri vratih, je Vodnjanka (s korono) dobila tudi pravega someljeja, ki vam bo o istrskih vinih v kratkih hlačah povedal več od tistih v metuljčkih.

  vodnjanka20 vina
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!