Na križišču, ki čez hrib pripelje do Rotunde, je pod krošnjami dobesedno zeleni gaj. Jedilni list je sredi vrta in zanj je potrebno znati prekmursko. Za jest je vse to, kar ”gnes nüjdimo”.
Zeleni gaj1
od
Chef
Na Goričkem so Zeleni gaj Boštjan Berke (desno), mama Helena (ki se nerad slika) in prijatelji (levo), ki radi kuhajo in pomagajo.
Zeleni gaj6
od
Domačnost
Odprti kamin z žarom, stari štedilnik na drva, vse police polne steklenic, cel šank poln domačih izdelkov, olj, kisov in žganic, emajlirana posoda, karirasti prti in predvsem dobra volja.
Zeleni gaj12
od
Meso
Najprej je potrebno izbrati – kateri kos kralja živali bo šel na žar. Zarebrnica krškopoljca s kmetije Žgajner, ali vratovina in zarebrnica, suho zorjena 60 dni? K mesu gresta kuhan mlad krompir, popečen s česnom in peteršiljem, in zelenjava (korenje, mlada čebula, cvetača, brokoli).
Zeleni gaj, svinjski kotlet in vrat
od
Uhlji
Svinske vuje so popečen mamin kruh, obložen s hrustljavimi svinjskimi uhlji, počasi kuhanimi, 3 ure, z zelenjavo, in hitro popečenimi, nato zabeljenimi s kislo smetano in okisanimi z ekološkim bezgovim kisom. Po vrhu pa: ”Babica je dala peteršilj na vsako jed”, dosti popra in rdeča paprika. Super start!
Rizibizi, svinjski uhlji1
od
Kosti
Juha je iz veliko kosti, kuhana kot goveja, z jetrnim cmokom (dela mama), domačimi rezanci (iz Tešanovcev), luštrekom in korenjem.
Zeleni gaj, kostna juha
od
Zelenjava
V zelenjavni juhi je vse iz vrta, zato je zelenjava še živa, sočna, dišeča, okusna. Z zelišči in soljo jo je skuhala le voda, dodali so ji le malo zdroba na sončničnem olju s kmetije Vitez.
Zeleni gaj, zelenjavna juha
od
Jetrca
Čeprav je draž Zelenega gaja v tem, da se ne moreš upreti nobeni jedi, ki po prekmursko güči zunaj na tabli, pa so telečja jetra vseeno največji Berkejev hit. Najprej, čigava so, kako so zrezane in kje (štedilnik na drva) so pečena. Potem pa jim chef doda svojo mero čebule, vina, majarona, lovorja, rdeče paprike in peteršilja. ter na krožnik mamin kruh. Znamenitost iz Filovcev!
Zeleni gaj telečja jetrca1
od
Zajec
Zajčji pörkelt ”sem naredil malo po svoje, vzel sem mu smetano (zaradi celiakije in glutena), dodal pa veliko zelenjave (stebelna in gomoljasta zelena, korenje, paradižnik), vino, dosti začimb in rdečo papriko.” Dobro ga je popravil!
Zeleni gaj, zajčji porkelt1
od
Špeh
Ker se picek dolgo peče, je nekaj za vmes, kar ni na tabli. Domači špeh, ki je bel kot lardo in mesnat kot pršut, se je na ognju začel ravno potiti, ko je chef z njim vroče zabelil endivijo z vrta.
Zeleni gaj solata in špeh
od
Solata
”Malo vitaminov, Luštov paradižnik, tetino zelje in naša solata.” Ko jo poješ, greš za šank, da za domov kupiš bučno olje in bezgov kis.
Zeleni gaj, solata
od
Picek
Piščanec je ocvrt, seveda, v svinjski masti. Gospa mama jih cvre sproti.
Zeleni gaj, pohani picek
od
Rebra
Takšno pečenko znajo speči le bukova drva. Pečena svinjska rebra s kožo, ”pečemo počasi, 3 ure”, le s česnom, kumino in soljo.
Zeleni gaj, svinjsko rebro, pečeno1
od
Langaš
Čemu se je težje upreti, mesnim jedem ali njihovim prilogam? Da v Zelenem gaju ni dobro imeti prevelik oči, potrjujejo sveže pečeni langaši s česnom in sveže zabeljeni dodoli s smetano in čebulo. Rad bi jih še, pa ne moreš več.
Zeleni gaj, langaš in dodoli
od
Retaš
Vmes smo se predali in lepo prosili, če lahko prihodnjič pridemo še na filano papriko in svinjski vrat z žara.Da je ostalo nekaj prostora še za retaše, jabolčne in sirove.
Zeleni gaj, retaš
od
Vino
Na vino, pravijo, se ne spoznajo, a po praznih steklenicah sodeč ne pijejo le piva in sploh ne slabo. Za aperitiv so doma žgali viljamovko, jurko in slivo, vse, seveda, brez dodanih arom. Kdor ni za prekmursko pivo ali ”kmečko” vino, dobi limonado ali domače sirupe, iz bezga, robid ali melise.
Zeleni gaj, vino pet nat, jurka2
od
Izdelki
Pravzaprav smo v Zeleni gaj šli po domačo prekmursko šunko. Potem, ko smo se najedli, napili, nasmejali, pa smo kupili še za cel prtljažnik drugih prekmurskih dobrot.
Spletno mesto uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spremljanja statistike obiska.Sprejmi
Piškotki
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.