Zeleni gaj

 • Gaj pod krošnjami

  Na križišču, ki čez hrib pripelje do Rotunde, je pod krošnjami dobesedno zeleni gaj. Jedilni list je sredi vrta in zanj je potrebno znati prekmursko. Za jest je vse to, kar ”gnes nüjdimo”.

  Zeleni gaj1
  od
 • Chef

  Na Goričkem so Zeleni gaj Boštjan Berke (desno), mama Helena (ki se nerad slika) in prijatelji (levo), ki radi kuhajo in pomagajo.

  Zeleni gaj6
  od
 • Domačnost

  Odprti kamin z žarom, stari štedilnik na drva, vse police polne steklenic, cel šank poln domačih izdelkov, olj, kisov in žganic, emajlirana posoda, karirasti prti in predvsem dobra volja.

  Zeleni gaj12
  od
 • Meso

  Najprej je potrebno izbrati – kateri kos kralja živali bo šel na žar. Zarebrnica krškopoljca s kmetije Žgajner, ali vratovina in zarebrnica, suho zorjena 60 dni? K mesu gresta kuhan mlad krompir, popečen s česnom in peteršiljem, in zelenjava (korenje, mlada čebula, cvetača, brokoli).

  Zeleni gaj, svinjski kotlet in vrat
  od
 • Uhlji

  Svinske vuje so popečen mamin kruh, obložen s hrustljavimi svinjskimi uhlji, počasi kuhanimi, 3 ure, z zelenjavo, in hitro popečenimi, nato zabeljenimi s kislo smetano in okisanimi z ekološkim bezgovim kisom. Po vrhu pa: ”Babica je dala peteršilj na vsako jed”, dosti popra in rdeča paprika. Super start!

  Rizibizi, svinjski uhlji1
  od
 • Kosti

  Juha je iz veliko kosti, kuhana kot goveja, z jetrnim cmokom (dela mama), domačimi rezanci (iz Tešanovcev), luštrekom in korenjem.

  Zeleni gaj, kostna juha
  od
 • Zelenjava

  V zelenjavni juhi je vse iz vrta, zato je zelenjava še živa, sočna, dišeča, okusna. Z zelišči in soljo jo je skuhala le voda, dodali so ji le malo zdroba na sončničnem olju s kmetije Vitez.

  Zeleni gaj, zelenjavna juha
  od
 • Jetrca

  Čeprav je draž Zelenega gaja v tem, da se ne moreš upreti nobeni jedi, ki po prekmursko güči zunaj na tabli, pa so telečja jetra vseeno največji Berkejev hit. Najprej, čigava so, kako so zrezane in kje (štedilnik na drva) so pečena. Potem pa jim chef doda svojo mero čebule, vina, majarona, lovorja, rdeče paprike in peteršilja. ter na krožnik mamin kruh. Znamenitost iz Filovcev!

  Zeleni gaj telečja jetrca1
  od
 • Zajec

  Zajčji pörkelt ”sem naredil malo po svoje, vzel sem mu smetano (zaradi celiakije in glutena), dodal pa veliko zelenjave (stebelna in gomoljasta zelena, korenje, paradižnik), vino, dosti začimb in rdečo papriko.” Dobro ga je popravil!

  Zeleni gaj, zajčji porkelt1
  od
 • Špeh

  Ker se picek dolgo peče, je nekaj za vmes, kar ni na tabli. Domači špeh, ki je bel kot lardo in mesnat kot pršut, se je na ognju začel ravno potiti, ko je chef z njim vroče zabelil endivijo z vrta.

  Zeleni gaj solata in špeh
  od
 • Solata

  ”Malo vitaminov, Luštov paradižnik, tetino zelje in naša solata.” Ko jo poješ, greš za šank, da za domov kupiš bučno olje in bezgov kis.

  Zeleni gaj, solata
  od
 • Picek

  Piščanec je ocvrt, seveda, v svinjski masti. Gospa mama jih cvre sproti.

  Zeleni gaj, pohani picek
  od
 • Rebra

  Takšno pečenko znajo speči le bukova drva. Pečena svinjska rebra s kožo, ”pečemo počasi, 3 ure”, le s česnom, kumino in soljo.

  Zeleni gaj, svinjsko rebro, pečeno1
  od
 • Langaš

  Čemu se je težje upreti, mesnim jedem ali njihovim prilogam? Da v Zelenem gaju ni dobro imeti prevelik oči, potrjujejo sveže pečeni langaši s česnom in sveže zabeljeni dodoli s smetano in čebulo. Rad bi jih še, pa ne moreš več.

  Zeleni gaj, langaš in dodoli
  od
 • Retaš

  Vmes smo se predali in lepo prosili, če lahko prihodnjič pridemo še na filano papriko in svinjski vrat z žara. Da je ostalo nekaj prostora še za retaše, jabolčne in sirove.

  Zeleni gaj, retaš
  od
 • Vino

  Na vino, pravijo, se ne spoznajo, a po praznih steklenicah sodeč ne pijejo le piva in sploh ne slabo. Za aperitiv so doma žgali viljamovko, jurko in slivo, vse, seveda, brez dodanih arom. Kdor ni za prekmursko pivo ali ”kmečko” vino, dobi limonado ali domače sirupe, iz bezga, robid ali melise.

  Zeleni gaj, vino pet nat, jurka2
  od
 • Izdelki

  Pravzaprav smo v Zeleni gaj šli po domačo prekmursko šunko. Potem, ko smo se najedli, napili, nasmejali, pa smo kupili še za cel prtljažnik drugih prekmurskih dobrot.

  Zeleni gaj25
  od
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!