Zijavica 2023
-
Pozdrav
Na črtasto pogrnjeno mizo vam za pozdrav postavijo sveže ocvrto fritulo polnjeno s tuno,
Zijavica, pozdravod -
Aperitiv
v kozarec pa natočijo še eno novo hrvaško penino.
Zijavica, peniniod -
Škampi
Seveda se v v njihovi domovini začne s škampi, a je čez njihov tatar neklasično nariban domači sir iz karamelizirane sirotke, tako da prija osvežitev kumaričnega sorbeta z limono.
Zijavica, škampiod -
Palamida
Tatar palamide ima nariban dimljeni sir in malo svežega hrena, zraven pa sta drobnjakova krema in oljčno opita domača fokača.
Zijavica, palamidaod -
Brancin
Brancinov karpačo je drugačen zaradi graha, mariniranega z meto in limono, ter kreme iz inčunov.
Zijavica, brancinov karpačood -
Bakalar
Vunićeva jed s podpisom je ocvrt bakalar v panko drobtinah s hladno salso iz paradižnikov, kaper, oliv in inčunov. Gre za pravo globinsko ”bombo”, ki jo je nujno dobro oviniti. Za to poskrbi stari škrlet iz Moslavine, ki ga vinar Marko Miklaužić škropi z – mlekom. Tudi vino, torej, s podpisom.
Zijavica, ocvrti bakalar na belood -
Pokrovača
Jakobove pokrovače Vunić hitro zapeče v rjavem maslu, potem pa jim doda dve omaki, temno koruzno in svetlo holandsko, in, spet, za umami, inčune.
Zijavica, pokrovače, koruzna in holandska omakaod -
Sipa
Že kje drugje videna je ”kapučino” sipa, s peno dimljenega krompirjevega pireja, peteršiljevim oljem in dodatkom pekoče drugačnosti.
Zijavica,sipa in krompirjeva penaod -
Zelje
Kot danes še marsikje je/ni brancin, ker je sous vide skopan na 62 stopinjah, toda s čisto drugačno spremljavo – zelja. Najprej je pečeno, nato pa zapečeno, v beurre blanc omaki in z zeljno kremo.
Zijavica, brancin in zeljeod -
Breskev
Sablé Breton (francoski piškot), mascarpone krema z breskovim sirupom in breskovim kompotom, karpačo breskve.
Zijavica, sable, mascarpone, breskevod