Špageti z lignji v paradižnikovi omaki
Sestavine
- 750 g lignjev
- 4 stroki česna
- 1 strok čilija
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 ml belega vina
- 800 g olupljenih paradižnikov iz konzerve
- sol, poper
- 500 g debelih špagetov
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- oljčno olje
- kajenski poper

Uvod
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
- Priporočeno vino: Rose 2023, Elena Walch
Očiščene lignje osušimo s papirjem in narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga drobno narežemo.
V veliki ponvi rahlo segrejemo olje in pražimo česen na majhni vročini 1 minuto. Nato vročino zvišamo, dodamo narezane lignje in jih opečemo do svetlo rjave barve. Dolijemo vino in vse skupaj kuhamo na srednji vročini 3 minute.
V ponev stresemo grobo narezane paradižnike in sesekljani čili, začinimo s soljo in poprom ter pokrito kuhamo na majhni vročini 30 minut.
Testenine skuhamo v soljeni vreli vodi na zob (al dente). Kuhane testenine stresemo na cedilo in takoj zamešamo v paradižnikovo omako. Dodamo še peteršilj in po želji začinimo s kajenskim poprom. V ogrete krožnike naložimo testenine z omako in rahlo pokapljamo z oljčnim oljem.