Sestavine

  • 750 g lignjev
  • 4 stroki česna
  • 1 strok čilija
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 300 ml belega vina
  • 800 g olupljenih paradižnikov iz konzerve
  • sol, poper
  • 500 g debelih špagetov
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • oljčno olje
  • kajenski poper

Uvod

Testenine (pašte) so zato tako priljubljene, ker so preproste. In obratno, čim bolj preproste so, tem boljše so. Italijani, ki vedo, kaj je dobro, imajo zato od vseh omak na pašti najraje paradižnikovo. Testenine, paradižnikova omaka in na vrh žlica parmezana, najbolj preprosto in najboljše. Zato, ko gre za morske pašte, velja enako, testenine, morski sadeži in brez parmezana, le z oljčnim oljem. Preprosto in morsko najboljše.

Seveda pa je čar dobrih jedi v tem, da so izjeme vedno dobrodošle. In zato je ”dovoljeno” pomešati oboje, paradižnikovo omako in lignje. Toda pod enim pogojem – da je paradižnikova omaka debela! Kaj to pomeni? Da ne gre hitro, temveč počasi. Oziroma, da je vsak dan, ko se mudi, za primi (toplo predjed) dovolj pašta s paradižnikom, za v nedeljo, ko se začne kuhati že po zajtrku, ker je pred primo še antipasto (hladna predjed), po njem pa goveja pečenka, je potreben tudi za paradižnikovo pašto bolj poglobljen recept.

  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Rose 2023, Elena Walch
 
Postopek
1

Očiščene lignje osušimo s papirjem in narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga drobno narežemo.

2

V veliki ponvi rahlo segrejemo olje in pražimo česen na majhni vročini 1 minuto. Nato vročino zvišamo, dodamo narezane lignje in jih opečemo do svetlo rjave barve. Dolijemo vino in vse skupaj kuhamo na srednji vročini 3 minute.

3

V ponev stresemo grobo narezane paradižnike in sesekljani čili, začinimo s soljo in poprom ter pokrito kuhamo na majhni vročini 30 minut.

4

Testenine skuhamo v soljeni vreli vodi na zob (al dente). Kuhane testenine stresemo na cedilo in takoj zamešamo v paradižnikovo omako. Dodamo še peteršilj in po želji začinimo s kajenskim poprom. V ogrete krožnike naložimo testenine z omako in rahlo pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni