Buče

Kaj se boste naučili?

Kako buče uporabljajo slovenske chefinje in chefi.
Kako pripravljamo buče doma.
Kako vsestranske so buče v kuhinji.
Kako uporabljajo buče po svetu
Kako se z bučami družijo agrumi, slanina, čili, paradižnik, ingver, žajbelj.
Kako in kaj iz buč - recepti.

NAJDEBELEJŠI ZAKLAD OZIMNICERedko katera poljščina simbolizira prihod jeseni tako kot buča. Ko se pričnejo dnevi umikati nočem in jutranja rosa nežno pokrivati polja, tudi buče svojo sladkobo zaščitijo z debelo in trdo skorjo, pod katero se okusi ohranijo vse tja do pomladi. A zakaj bi čakali, ko pa juhe, obare, enolončnice, kariji in testenine kar vpijejo po njenih aromah.
Chefi že dolgo cenijo sladkobo in aromatičnost, ki se skrivata pod njeno trdo skorjo, medtem ko so med domačimi lonci, ponvami in jušnimi skledami buče še vedno bolj za okras Noči čarovnic. A tudi v slovenskem kulinaričnem izročilu ima buča pomembno mesto kot eden osnovnih gradnikov jesenskih jedi, bučno olje pa je nasploh edinstvena delikatesa, ki jo izven naših meja pozna le nekaj sosednjih dežel. Zato buče ne smejo manjkati na jesensko-zimskih jedilnikih, tako kot fižol, jabolka in čebula. Zgolj ena velikanka je dovolj za kraljevsko pojedino, srednje velika zadostuje za štiri zvrhane jušne krožnike, iz debelo odrezane rezine lahko pričaramo samostojno prilogo, že nekaj koščkov bučnega mesa pa jedem poda pristen okus jeseni.
Francozi iz njih ustvarjajo pain de courge, penast in okusen rumeno-oranžni kruhek, ki ga zapečejo kot brioš. Na Siciliji največje narežejo na obilne rezine in jih počasi kandirajo, da postanejo skorajda steklene, nato pa postrežejo ob cassati, okusni sladki zmrzlini iz rikote in marcipana. Italijanska Mantova, kamor se v Shakespearovi tragediji zateče izobčeni Romeo, ima bučo celo v mestnem grbu, zato ne čudi, da velja za tradicionalno polnilo za torteline in tortele. V Lombardiji cenijo predvsem njeno sladkobo, zato jo združujejo z amarettom, medtem ko jih v predelih okoli Bolonje raje zmečkajo v pire in iz njega naredijo okusne gnocchi di zuca. V Ameriki veljajo buče ob fižolu in koruzi za osnovni gradnik prehrambene kulture in so tudi dandanes popularne v domačih kuhinjah ter kot posladek. Celo v južni in jugovzhodni Aziji njihovo meso cenijo za pripravo juh in obar, v povezavi s kokosovim mlekom pa iz njih ustvarjajo bogat nabor okusnih specialitet.
Najsi bo pritlikavi munchkin ali orjaški atlantic giant, vsaka sorta buč je primerna za kuhanje in pečenje. Razen skorje lahko v kuhinji uporabimo prav vse, kar nam buče ponujajo - trdo in mehko meso ter semena. Celo tiste vrste, ki jih največkrat srečamo v obliki dekoracij in izrezljanih podob za noč čarovnic, pod kožo skrivajo bogastvo okusov, zato ob naslednjem dolbenju nikar ne zavrzite njihovih dobrot.
TANJA PINTARIČ, GOSTILNA RAJH
"V jedeh najraje uporabljam muškatno bučo, hokaido bučo in sorto butternut. Odvisno od končne jedi ima namreč vsaka od njih svoje prednosti - muškatna ima edinstven in prepoznaven okus in jedem podari blagi vonj po muškatu, hokaido buč ni potrebno lupiti in so odlična izbira za pripravo juh, butternut pa odlikuje veliko užitnega mesa in odsotnost semen, zato je z njimi najmanj dela. V okolici imamo veliko kmetov, ki pridelujejo izvrstne buče, zato so čez celotno jesen pogosto na jedilniku juhe, bučni paprikaš in pire iz buč, odlično pa se priležejo tudi ob sladicah - narezane na debele rezine, potresene z rjavim sladkorjem in soljo ter popečene na visoki temperaturi, da karamelizirajo."
LENA KLINAR, GORA POD LIPO
"S Primožem sva se šele pred kratkim pričela poglabljati v bogato raznovrstnost buč. Trenutno največ uporabljava hokaido bučo, saj je najino "prvo odkritje" in imava kopico zanimivih receptov, ki jih želiva preizkustiti. Sicer pa veliko uporabljava predvsem bučna semena in bučno olje. Iz semen izdelujemo naše avtorske praline - v jedru se skriva drobljenec iz bučnih semen, vse skupaj pa je oblito z izbrano čokolado. Bučno olje pridelujemo sami in ga (ob solatah) uporabljamo v vseh tradicionalnih jedeh, velikokrat pa z njim obogatimo tudi sladice."
JORG ZUPAN, ATELJE
"Za pripravo jedi posegam predvsem po hokaido in muškatnih bučah. Iz njih se lahko pričara edinstven pire, odlično se podajo kot priloga k mesu in ribam, fantastično pa se odreže tudi sladka pita iz buče in orehov. Sam buč nikoli ne kuham - vsebujejo namreč veliko vode, ki med kuhanjem ”odnese” tudi okus. Najraje jih zato pečem v pečici, da sladkor v njihovem mesu karamelizira in tako buča obdrži svoj polni okus ter okusno teksturo."
BUČE V KUHINJIBuča je v domači kuhinji nadvse vsestranska sestavina, ki lahko služi kot osnova za juhe, omake in sladice ali samostojno krasi krožnik kot aromatična prikuha k mesnim in morskim jedem. Že zgolj bučna semena jedem dodajo svojevrsten priokus jesenskosti, bučno olje pa je delikatesa, ki jo v Sloveniji in kopici drugih evropskih dežel cenimo že stoletja, čeprav na svetovnem kulinaričnem odru še ni stopilo pod žaromete.
Priprava buč je sila preprosto opravilo - lahko jih narežemo na koščke, kocke, rezine ali pa stisnemo v pire.  A v skorajda vsakem primeru jih je potrebno olupiti, kar zahteva nekaj previdnosti. Veliko sort buč ima namreč popolnoma gladko skorjo, ki zna v nekaj mesecih zorjenja pridobiti precej zavidljivo trdoto. Da med predpripravo torej ne bo nepotrebnega stresa, priporočamo, da najprej (ne preveč debelo) odrežete njen spodnji del, saj bo z ravnim dnom buča trdno stala na mizi in se “pustila” brez večjih težav olupiti.
Če lupljenje ni potrebno, jo lahko kar takoj razpolovimo, z roko ali žlico izdolbemo semena in mehko tkivo ter jih shranimo za kasnejšo pripravo. Zavreči takšne dobrote je greh - prepražena bučna semena so izvrstna alternativa klasičnim slanim prigrizkom, iz mehkega tkiva pa lahko hitro pričarate okusen zavitek.
Trdota in barva mesa določata, kakšen izgled in teksturo bo imela jed. Iz bledega mesa, ki se zlahka reže, bo nastal mehak in voden pire ali kvečjemu medla juha, medtem ko se sočnejše oranžne sorte naravnost ponujajo za pireje, prikuhe, enolončnice, karije. Težje kot se buča reže, bolj sladko in sočno je njeno meso ter posledično tudi končna kreacija. Če boste naslednjič, torej, imeli težave z rezanjem, nikar ne pozabite - večji kot je izziv, okusnejša bo nagrada!
BUČE IN ...Tradicionalni kuharski recepti buče kombinirajo predvsem s slajšimi, nežnejšimi začimbami, medtem ko moderna kuhinja stavi na živahne aromatične kombinacije, ki v povezavi s sladkobo buč ustvarijo pravi ognjemet okusov. Njena izrazita sladkoba namreč zahteva eksplozivnost.
AGRUMILimone, limete in predvsem pomaranče odlično podkrepijo sadne arome buč. Tako juhe kot omake se z nekaj koščki postrganih olupkov agrumov spremenijo iz tradicionalnih jedi v eksotične specialitete.
SLANINANekaj rezin ali koščkov slanine, hrustljavo zapečenih do popolnosti, obogati skorajda vsako bučno jed. Preizkušena kombinacija, na katero so prisegale že naše prababice, tudi danes ni izgubila veljave.
ČILINežnost? Pri bučah nikakor! Divjo aromatičnost buče lahko ukroti le divja aromatičnost začimb. Čili je kot nalašč, da juham, omakam in prikuham podarimo kanček ostrine in ščepec pikantnosti.
PARADIŽNIKNevsakdanja kombinacija, ki jo odlikuje predvsem ena prednost - paradižnik uspešno omehča aromatičnost buče, ne da bi uničil njeno teksturo ali konsistenco.
INGVERZmlet za v juho, nastrgan za vse vrste karijev, narezljan k pečenki ali enostavno ocvrt ob juhi. Če ste ljubitelj ingverjevih arom, v kombinaciji z bučo težko udarite v prazno.
ŽAJBELJPest hrustljavo ocvrtih listov žajblja poskrbi za odlično protiutež bučni sladkobi, tako v juhah kot ob testeninah, prikuhah in sladicah.
PREVERJENI RECEPTI

Buča, kokos, ingver in kozice

Jed je dobra, če spravi jedca v dobro voljo. Razveseliti mora! Zato je bučna juha vedno dobra, ker ima tako lepo barvo. Samo vidiš jo, pa si že vesel. Ko pa jo poskusiš … V ustih pa ni vedno razveseljujoče. Bučna juha še ni juha, če se bučo termično obdela,…
VEČ

Zavitek s porom in bučo maslenko

Jabolčni štrudelj je tisti sladki priboljšek po goveji juhi, svinjski pečenki in praženem krompirju, ki ne sme manjkati v nobeni slovenski gostilni. Pa ne zato, ker bi si ga gostje tako močno želeli, čeprav imamo vsi radi, ko po njem zadiši. Toda, ko je svež! In kolikokrat je v naših…
VEČ

Bučna enolončnica z gobami in fižolom

Dobra stran buč ni le znotraj, kjer so peške, iz katerih stiskajo tako dobro bučno olje, temveč tudi zunaj, saj jih trda skorja varuje pred staranjem. Zato je zimska buča vedno v shrambi Šole okusov. In ko ne vemo, kaj bi danes skuhali, nam ni potrebno dolgo iskati. Takšna enolončnica…
VEČ

Fritaja z bučo in krompirjem

Dnevi že vonjajo po pomladi. Zvončki so višji od trave, na vrtu pa je nizek predklon, ko je lanski motovilec tako droben, da je potrebna tlaka za majhno skledo. Toda, zato toliko bolj tekne, z najboljšim bučnim oljem, ki diši po orehih, in najboljšim domačim kisom, še boljše, če sta…
VEČ

Goveji golaž z bučo

On zanjo: ”Samo en kozarec!” Je slišal prav? Pa ravno zdaj, ko si je hotel dotočiti. Saj se ta modra frankinja tako lepo prilega temu golažu … Najprej je rekla, da nima časa, naj on kar nekaj skuha. Zato je pogledal v zamrzovalnik in našel le govedino za golaž. Pa…
VEČ

Pizza z jurčki in bučo

Obloga je sicer namenjena hrustljavki (flammkuchen), a mi imamo radi poudarjen, napihnjen, debeli rob, pravo krono, ki pa jo ima le pizza. Ker pa gostilniške pizze prevečkrat ne hrustajo, saj jim paradižnikova omaka preveč razmoči dno, pizzo raje spečemo sami in doma – vse o domači picopeki je tukaj -,…
VEČ

Ravioli z bučo in pistacijami

Prav mu je! Zakaj pa se je prostovoljno javil. ”Danes jaz kuham kosilo!” Logično, da je pograbila, rekla: ”Super,” in odšla na novoletne nakupe. Potem pa je, kot ponavadi, prepozno začel, in ko se mu je mudilo, je šlo vse, nič novega, narobe. Spregledal je, da se mora buča dolgo…
VEČ

Zavitek s porom, bučo in kostanji

Štrudelj je vedno sezonski, a to ne pomeni, da je v njem lahko le sadje! Prvo tudi pomeni, da mora biti štrudelj vedno svež, drugo pa, da ni nujno, da je vedno le sladek. Ker večina teh osnovnih ”štrudljastih” pravil ne upošteva, nam v gostilnah zavitke sezonsko pogrevajo v mikrovalovkah…
VEČ

Bučna juha z jakobinko

Jesen je že in barve so ravno zdaj najlepše. Buče so že pobrane in tržnica ponuja pestrost njihovih oblik, velikosti, barv in sort. Zato so gostilne, ki ločijo med sezonami, na svoje menije spet uvrstile bučno juho … Kot da je to edina jed iz toliko vrst in tako velikih…
VEČ

Pekoče kozice na pireju sladkega krompirja in buče

Krompir je sladek in takšna je tudi buča. Dvojna sladkost zahteva zato dvojno nasprotje. Torej ne le slano, temveč tudi pekoče. Še najboljše kar dvojno pekoče. Kar bo zapeklo – zabolelo, pravzaprav – po kozicah, bo pozdravil pire, s svojo topnostjo in mehkobo, da bo jezik takoj pogašen. In, če bi…
VEČ

Pirina rižota z bučo, gorgonzolo in orehi

Ni boljšega dokaza, kako smo včasih dolgočasni! Ni boljše jedi, da naredite temu konec! Nič več ajdove kaše z jurčki, po kateri potrebujemo več zobotrebcev kot po govedini iz predobre juhe. Nič več ješprenjeve rižote, pa čeprav se ji je že udomačilo ime ričota, saj je to le slaba kopija…
VEČ

Krompirjev golaž z bučo in puranom

Nekaj na žlico? A da se tudi grize. Pa da pogreje telo in dušo. Ker je pisano, raznovrstno, barvno, teksturno, dišeče in predvsem okusno. Ker je hitro gotovo. Ker je tako enostavno, da se ne moreš zmotiti. Ker je zraven najboljši kar kruh, da je le skorja sveža in sredica…
VEČ

Puran z bučnicami, krompir z bučo

Tukaj uvod, pravzaprav, sploh ni potreben. Slej kot prej se vsak preda … Kdo pa nima rad dunajca? Razen Dunajčanov, ker oni imajo najraje ”šnicl” … A ne bi bili Šola okusov, če ne bi še dunajca naredili drugače. Mi teličke, namreč, pustimo rasti in v panado ne damo le…
VEČ

Boeuf Stroganoff z bučo in gobami

Ali kuhanje doma, v primerjavi s prehranjevanjem v gostilnah, avtomatsko pomeni prihranek v denarnici? Ni nujno, če primerjamo domače ”jastoge” in gostilniške pice. Toda vseeno ima kuhanje doma veliko cenovno prednost pred gostilnami. Zato, ker za primerljiv denar dobimo neprimerljivo boljše sestavine! Naredite, torej, pravi stroganov, z mesom pljučnega fileja,…
VEČ

Čokoladna panakota in bučni kompot

Videti je kot čokoladni puding. Saj bi tudi lahko bil, če bi sodili le po mleku. A to ni kravje, temveč kokosovo. In ravno pri njem se podobnost neha. Tukaj ni pomemben videz, temveč okus. Zanj pa ni ”kriva” čokolada, temveč buča, ki pa sploh ni v pudingasti panakoti, temveč…
VEČ

Bučni čatni in hrustljava Jakobova pokrovača

Jakobinko lahko zamenjate tudi s kozico, ali pa ocvrete obe. Bolj pomembno pa je, da ničesar ne zamenjate ali izpustite pri bučnem čatniju. Njegov nadokus je, namreč, prava šola okusov, v kateri za harmoničnost z muškatno bučo poskrbijo čiliji, pomaranča, rdeča čebula in ingver. Da gre za čatni in ne…
VEČ

SORODNI TEČAJI

Rabarbara

Zelenjava, ki konkurira sadju

Klik

Rabarbara

Šparglji in beluši

Gojeni, divji, beli, zeleni, vojilični, v vseh oblikah, od aprila do konca junija.

Klik

Šparglji in beluši

Jagode

Jagode in recepti z njimi.

Klik

Jagode

Zakaj NAROČNINA

19 razlogov za 19 evrov

Zakaj plačati članarino za vivi.si, če pa je na medmrežju vse brezplačno?!

Klik

19 razlogov za 19 evrov

Samo za aktivne dobrojedce!

Celotna vsebina Šole okusov in spletnega portala vivi.si je namenjena samo aktivnim dobrojedcem - članom! S plačilom letne članarine imajo člani neomejen dostop do Šole, Kuhinje, Gostilne, Chefov, Tržnice in Potepa, nečlani pa le še do B®loga.

Klik

Samo za aktivne dobrojedce!

Kako v ŠOLO OKUSOV?Naroči se na Šolo okusovPodari Šolo okusov...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!