Gostija doma

Kaj se boste naučili?

- Da za gostijo ni potrebna poroka.
- Da lahko povabite vsak mesec.
- Kako vam bodo gostje zaploskali!
- 12 menijev za posebno povabilo v goste.

Gostija (doma) vse letoŽenin in nevesta naj bosta na gostiji le enkrat v življenju, vaši gostje pa vsak letni čas.
”Pravkar smo dobili sveže jadranske kôzice,” je povabila prodajalka v ribarnici. ”Poglejte, kako lepo so zrasli kraljevi ostrigarji,” pa zunaj na tržnici branjevec z gojenimi gobami. Le kdo bi se jima uprl?! Očiščene kôzice, tanko zrezani ostrigarji, česen in olivno olje. Pa ponev mora biti res vroča, ker to je sotiranje, torej hitro pečenje. Če je navadna (nizka) ponev, je dovoljeno mešanje, če je prava (in višja) sautoir, pa je dovolj le stresanje. Na vročem krožniku, ob svežem kosu bagete iz droži, še stisk limone in brizg oljčne deviškosti. Mmmm, pa je takšna predjed gotova v nekaj minutah.
Edino, kar vzame čas, je čiščenje kôzic. Jadranske konec zime niso tako velike kot tiste iz zamrznjene akcije z drugega kontinenta. Traja, preden stotim odróbiš glave, jim zlevìš repe in potegneš čreva … Zato nikar ne vrzite tistega kupa, ki ostane za njimi, proč. V njem je najboljše!
Ker smo se v Šoli okusov že veliko naučili, smo zato ”olupke” kôzic vrgli v kozíco na vroče (arašidovo) olje, pridno mešali, da je začela cela kuhinja dišati, oklepi pa so pordečili svojo barvo. Potem smo dodali še zvrhano žlico paradižnikove mezge, hitro popražili in vse skupaj zalili s kozarcem dobrega, torej suhega, belega vina. Ker je bil ogenj še vedno močan, je šlo hitro, seveda še vedno ob mešanju, da je iz tekočine nastal sirup, zato je bil čas za vodo, ki je dobro prekrila vse skupaj. Temperaturo smo zmanjšali in na kopanje poslali še zelenjavo, korenje, por, čebulo, česen, ki smo jim dodali nekaj zrn popra. Kozíco smo površno pokrili in lupine kozic tako počasi kuhljali cel celovečerni film. Škoda le, da smo potem morali spat, saj je tako kuhinja sama vonjala vso to morsko esenco.
Čas je za akcijo
Želim povedati, predvsem, dvoje: prvič, da ste se v Šoli okusov že dovolj naučili, zato je čas za akcijo, in, drugič, da je tudi v domači kuhinji malo potrebno, da zadiši tako močno kot v najboljši restavraciji. Skuhajte, torej, a ne le zase, temveč tudi povabite! Dobre jedi je potrebno deliti.
Ne nazadnje, vsi ti recepti so zato, da jih tudi skuhamo. A ne le zato, ker ”moramo”, saj je potrebno vsak dan vsaj enkrat jesti, ker so otroci vsako uro lačni, zato med hitrimi, mastnimi, sladkimi, nezdravimi, toda modnimi, prigrizki vsaj tu in tam potrebujejo pravi obrok, in ker je doma vendarle ceneje kot v gostilni, pa še družina je vsaj takrat za isto mizo … Tudi zato, ker v tem uživamo! Zato, ker znamo, in zato, ker so potem naši gostje tako veseli. Hrana ni dobra, ker nasiti, temveč ker osreči.
S čim jih boste osrečili?
Kako boste povabilo spremenili v - gostijo? Zato pa listate po Šoli okusov in ste na tečaju za Gostijo. Za posebno povabilo se je pač potrebno še posebej potruditi. Deskati med recepti in nasveti, izbrati in spremeniti v scenarij, zgodbo, meni (menu). Vse to pa zato, da bodo gostje prišli radovedni, odšli pa srečni. Ker potem nam ne bo težko še nekaj ur pospravljati in pomivati …, saj bo kuhinja še vedno dišala po rižoti s šparglji in kozicami, ki smo jo zalivali s tisto čudovito osnovo iz lupin.
Gostija doma vsak mesecPovabite in skuhajte
Če je rojstni dan, obletnica, posebno slavje, še toliko boljše, toda dovolj je le – zahvala. Vsaki sezoni se je potrebno zahvaliti za to, kar nam prinese! Vedno je dovolj priložnosti, tako za zahvalo, saj smo živi, zdravi in veseli, kot za povabilo, saj ni nujno, da je ravno prava gostija, ki naj se zgodi le enkrat, lahko je tudi neprava, brez ženina in nevesta, a zato s prav tako okusno pojedino, ki naj se zgodi čim večkrat.
Gostija mora biti nekaj posebnega. Zato jo v Šoli okusov tudi tako imenujemo. Ker ni le za poroko, torej enkrat (ali dvakrat) v življenju, temveč naj bo čim večkrat. Vedno, ko je priložnost za slavje, veselje, prijatelje, prijetno družbo in dobre jedi. In, seveda, priložnost za gostitelja, da se izkaže(ta)!
Ta učinek lahko dosežemo na več načinov. Eden, ki je vedno bolj v modi, je najem kuharja ali kar chefa. Osebni catering. Na sigurno. Prepusti kuhanje profesionalcem. Tako ne more iti nič narobe. Razen tega, da se gostitelj izkaže le s plačilom.
Drugi način je, da si vzamemo dopust. In teden dni listamo knjige, brskamo internet, nakupujemo, kuhamo, pripravljamo. Vse zato, ker smo prepričani, da bodo gostje zadovoljni le, če bomo skuhali boljše od Ane Roš in ponudili daljši ”degustacijski meni” od Andreja Kuharja. A kaj, ko so po takšnem maratonu gostje tako utrujeni, da morajo po tej večerji oni na dopust.
Tretji način je naš! Pripravite sami, toda s pomočjo Šole okusov. In zato brez težav ter vsak mesec. Če je rojstni dan, obletnica, posebno slavje, še toliko boljše, toda dovolj je le – družba. Vsakemu mesecu ali vsaj vsaki sezoni se je potrebno zahvaliti za to, kar nam prinese! Povabite, torej, pogrnite dolgo mizo, pobrišite prah z najboljšega servisa, ohladite vino in za nedeljo začnite že v soboto.
Hodov je več kot običajno, zaradi njih bo sicer malo več pomivanja, a zato manj stresa. Veliko lahko pripravite vnaprej, vse lahko malo počaka, postopnost ne moti pogovora pri mizi, hkrati pa vzbuja pričakovanja in radovednost. Kaj sledi? Brez skrbi, na koncu bodo gostje sicer rekli: ”Toliko smo pojedli,” a jim bo žal, ker je že tako pozno. Kdaj nas boste spet povabili?

Meni januarskega vabila

Januarja najraje ne bi jedli. Oziroma, ves december se tolažimo, da bomo pač prvi mesec novega leta stradali. Pa čeprav nam še nobeno leto ni uspelo. Zato se nima smisla slepiti. Zato se klin s klinom izbija! Kajti, tako kot bomo leto začeli, tako bomo nadaljevali.

Klik

Meni januarskega vabila

Meni februarskega vabila

Zajtrk je v kozarcu, kosilo je iz pečice, za večerjo pa je najpomembnejši dober nakup. Kdor pa ne praznuje Valentinovega, jo lahko preseneti tudi marca ali še kak drugi dan.

Klik

Meni februarskega vabila

Meni marčevskega vabila

Povabiti je potrebno vsaj teden dni vnaprej. A marec je pač tako muhast mesec, da ne niti moreš za teden dni vnaprej vedeti, kakšno bo vreme … Torej? Meni mora biti primeren tako za dež kot za sonce!

Klik

Meni marčevskega vabila

Meni aprilskega vabila

To ni le zajtrk, ker je tudi kosilo. To ni le za veliko noč, ker je vsak vikend prijetno dalje spati. To ni le za aprilsko gostijo, ker je vsak zajtrk najbolj pomemben obrok dneva in za vsako kosilo ni najbolj pomembno, da se začne z juho.

Klik

Meni aprilskega vabila

Meni majskega vabila

Če je rojstni dan, obletnica, posebno slavje, še toliko boljše, toda dovolj je le – zahvala. Vsaki sezoni se je potrebno zahvaliti za to, kar nam prinese!

Klik

Meni majskega vabila

Meni junijskega vabila

Junija je dopust že čisto blizu, zato se je potrebno nanj dobro pripraviti – Povabilo na morski meni, toda na celini – Najprej tapasi, potem obara, za glavno vrag, žaba ali grdobina, in za sladko zažgano, vaši gostje bodo navdušeni.

Klik

Meni junijskega vabila

Meni julijskega vabila

Veganska burger provokacija za začetek, nato pa na žaru štirje hodi mesa za posebne priložnosti – Ni stvar v roštilju, pa četudi mu zdaj pravijo barbeque ali barbecue, pomembno je, kaj položimo na razgreto rešetko – Hrbet mangalice, afriška klobasa, jagnječja krona, goveji flap meat.

Klik

Meni julijskega vabila

Meni avgustovskega vabila

Poletje. Vroče. Nedelja. Na radiu že ves dan ponavljajo isto opozorilo: ”Več-kilometrski zastoji na primorski avtocesti ...” Zato je doma in v družbi lahko še lepše ter prav tako morsko!

Klik

Meni avgustovskega vabila

Meni septembrskega vabila

Povabite in skuhajte - septembra gostimo še na prostem. Konec poletja in začetek jeseni določata jedilnik, zato pozdrav v več hodih, morski uvod, indirektni žar in sadni posladek - za dva kuharja in 8 do 12 gostov.

Klik

Meni septembrskega vabila

Meni oktobrskega vabila

Povabite in skuhajte – Oktober je že povsem jesenski, zato je njegov meni tako za sončne kot za deževne dni – Presenečenje za goste že takoj na začetku, da se sprostijo in da gostitelja lažje nadaljujeta – Kjer je meso le priloga, so dobrodošli tudi vegetarijanci – Meni za 4 do 8 jedcev

Klik

Meni oktobrskega vabila

Meni novembrskega vabila

Povabite in skuhajte - November je vinski mesec, zato je tokrat hrana spremljava vinu - Nekaj koristnih nasvetov, da bo vino v užitek, jedi ob njem pa v podporo

Klik

Meni novembrskega vabila

Meni decembrskega vabila

Konec leta, za božič ali na Silvestrovo, mora biti nekaj posebnega, zato smo za pomoč pri kuhanju zaprosili najboljše! Chefi z največ srčki predlagajo, kaj skuhati za božično večerjo ali sprejem novega leta.

Klik

Meni decembrskega vabila

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!