Gostija doma

Kaj se boste naučili?

  • – Da za gostijo ni potrebna poroka.
  • – Da lahko povabite vsak mesec.
  • – Kako vam bodo gostje zaploskali!
  • – 12 menijev za posebno povabilo v goste.

Gostija (doma) vse leto

Ženin in nevesta naj bosta na gostiji le enkrat v življenju, vaši gostje pa vsak letni čas.

”Pravkar smo dobili sveže jadranske kôzice,” je povabila prodajalka v ribarnici. ”Poglejte, kako lepo so zrasli kraljevi ostrigarji,” pa zunaj na tržnici branjevec z gojenimi gobami. Le kdo bi se jima uprl?! Očiščene kôzice, tanko zrezani ostrigarji, česen in olivno olje. Pa ponev mora biti res vroča, ker to je sotiranje, torej hitro pečenje. Če je navadna (nizka) ponev, je dovoljeno mešanje, če je prava (in višja) sautoir, pa je dovolj le stresanje. Na vročem krožniku, ob svežem kosu bagete iz droži, še stisk limone in brizg oljčne deviškosti. Mmmm, pa je takšna predjed gotova v nekaj minutah.

fond iz kozic3Edino, kar vzame čas, je čiščenje kôzic. Jadranske konec zime niso tako velike kot tiste iz zamrznjene akcije z drugega kontinenta. Traja, preden stotim odróbiš glave, jim zlevìš repe in potegneš čreva … Zato nikar ne vrzite tistega kupa, ki ostane za njimi, proč. V njem je najboljše!

kozice in ostrigarjiKer smo se v Šoli okusov že veliko naučili, smo zato ”olupke” kôzic vrgli v kozíco na vroče (arašidovo) olje, pridno mešali, da je začela cela kuhinja dišati, oklepi pa so pordečili svojo barvo. Potem smo dodali še zvrhano žlico paradižnikove mezge, hitro popražili in vse skupaj zalili s kozarcem dobrega, torej suhega, belega vina. Ker je bil ogenj še vedno močan, je šlo hitro, seveda še vedno ob mešanju, da je iz tekočine nastal sirup, zato je bil čas za vodo, ki je dobro prekrila vse skupaj. Temperaturo smo zmanjšali in na kopanje poslali še zelenjavo, korenje, por, čebulo, česen, ki smo jim dodali nekaj zrn popra. Kozíco smo površno pokrili in lupine kozic tako počasi kuhljali cel celovečerni film. Škoda le, da smo potem morali spat, saj je tako kuhinja sama vonjala vso to morsko esenco.

Čas je za akcijo

Želim povedati, predvsem, dvoje: prvič, da ste se v Šoli okusov že dovolj naučili, zato je čas za akcijo, in, drugič, da je tudi v domači kuhinji malo potrebno, da zadiši tako močno kot v najboljši restavraciji. Skuhajte, torej, a ne le zase, temveč tudi povabite! Dobre jedi je potrebno deliti.

Ne nazadnje, vsi ti recepti so zato, da jih tudi skuhamo. A ne le zato, ker ”moramo”, saj je potrebno vsak dan vsaj enkrat jesti, ker so otroci vsako uro lačni, zato med hitrimi, mastnimi, sladkimi, nezdravimi, toda modnimi, prigrizki vsaj tu in tam potrebujejo pravi obrok, in ker je doma vendarle ceneje kot v gostilni, pa še družina je vsaj takrat za isto mizo … Tudi zato, ker v tem uživamo! Zato, ker znamo, in zato, ker so potem naši gostje tako veseli. Hrana ni dobra, ker nasiti, temveč ker osreči.

S čim jih boste osrečili?

Kako boste povabilo spremenili v – gostijo? Zato pa listate po Šoli okusov in ste na tečaju za Gostijo. Za posebno povabilo se je pač potrebno še posebej potruditi. Deskati med recepti in nasveti, izbrati in spremeniti v scenarij, zgodbo, meni (menu). Vse to pa zato, da bodo gostje prišli radovedni, odšli pa srečni. Ker potem nam ne bo težko še nekaj ur pospravljati in pomivati …, saj bo kuhinja še vedno dišala po rižoti s šparglji in kozicami, ki smo jo zalivali s tisto čudovito osnovo iz lupin.

Gostija doma vsak mesec

Povabite in skuhajte

Če je rojstni dan, obletnica, posebno slavje, še toliko boljše, toda dovolj je le – zahvala. Vsaki sezoni se je potrebno zahvaliti za to, kar nam prinese! Vedno je dovolj priložnosti, tako za zahvalo, saj smo živi, zdravi in veseli, kot za povabilo, saj ni nujno, da je ravno prava gostija, ki naj se zgodi le enkrat, lahko je tudi neprava, brez ženina in nevesta, a zato s prav tako okusno pojedino, ki naj se zgodi čim večkrat.

Gostija mora biti nekaj posebnega. Zato jo v Šoli okusov tudi tako imenujemo. Ker ni le za poroko, torej enkrat (ali dvakrat) v življenju, temveč naj bo čim večkrat. Vedno, ko je priložnost za slavje, veselje, prijatelje, prijetno družbo in dobre jedi. In, seveda, priložnost za gostitelja, da se izkaže(ta)!

Ta učinek lahko dosežemo na več načinov. Eden, ki je vedno bolj v modi, je najem kuharja ali kar chefa. Osebni catering. Na sigurno. Prepusti kuhanje profesionalcem. Tako ne more iti nič narobe. Razen tega, da se gostitelj izkaže le s plačilom.

Drugi način je, da si vzamemo dopust. In teden dni listamo knjige, brskamo internet, nakupujemo, kuhamo, pripravljamo. Vse zato, ker smo prepričani, da bodo gostje zadovoljni le, če bomo skuhali boljše od Ane Roš in ponudili daljši ”degustacijski meni” od Andreja Kuharja. A kaj, ko so po takšnem maratonu gostje tako utrujeni, da morajo po tej večerji oni na dopust.

Tretji način je naš! Pripravite sami, toda s pomočjo Šole okusov. In zato brez težav ter vsak mesec. Če je rojstni dan, obletnica, posebno slavje, še toliko boljše, toda dovolj je le – družba. Vsakemu mesecu ali vsaj vsaki sezoni se je potrebno zahvaliti za to, kar nam prinese! Povabite, torej, pogrnite dolgo mizo, pobrišite prah z najboljšega servisa, ohladite vino in za nedeljo začnite že v soboto.

Hodov je več kot običajno, zaradi njih bo sicer malo več pomivanja, a zato manj stresa. Veliko lahko pripravite vnaprej, vse lahko malo počaka, postopnost ne moti pogovora pri mizi, hkrati pa vzbuja pričakovanja in radovednost. Kaj sledi? Brez skrbi, na koncu bodo gostje sicer rekli: ”Toliko smo pojedli,” a jim bo žal, ker je že tako pozno. Kdaj nas boste spet povabili?

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!