Jagode

Kaj boste spoznali?

  • – Kdaj so jagode najboljše.
  • – Zakaj so jagode priljubljene.
  • – S čim se jagode najboljše ujemajo.
  • – Jagode v receptih Šole okusov.

OKUS SLADKOSTI IN BREZSKRBNOSTI

Jagode nam vedno znova pričarajo prepletajočo zgodbo razočaranja in navdušenja – tolikokrat nas pričakovanje po sočnem in sladkem okusu pusti z grenkim priokusom, ko navidezno popolna košarica ne zadosti obetom, a ko naposled najdemo prave, se zdi kot da se svet za trenutek ustavi in nam v spomin pričara utrinke otroških naslad. Dobre jagode ne potrebujejo dodatkov, saj se jim je nemogoče upreti v svoji naravni lepoti, brez sladil in drugih priokusov.

Njihova minljivost in krhkost sta hkrati njihov čar in prekletstvo. Mehko in sočno meso tradicionalnih jagod ni primerno za masovno pridelavo in transport, zato imajo tiste, ki se prodajajo v pomladnih mesecih na tržnici velikokrat neprimerno boljši okus od celoletnih na policah veleblagovniških verig. Medtem ko slednje kar prekipevajo od tekočine, domače jagode vsak sončni dan skrbno predelajo v sladkobo. Čeprav v svetu sadja veljajo bolj za “sadež množic” kot ekskluzivno naslado, se tako tudi najbolj fini dobrojedci ne morejo upreti njihovi svežini in edinstvenemu okusu po sladkosti in brezskrbnosti. Zato ne čudi, da okusni sadeži, ki so se v udomačeni obliki prvič pojavili v Angliji in Franciji 18. stoletja, dandanes tudi pri nas rastejo na skorajda vsakem vrtičku.

V kuhinji je jagoda zvezda zase – najraje ima, če jo pustimo na miru in jo uživamo v naravni lepoti, bodisi s sveže stepeno smetano, ob sladoledu ali kot dekorativni dodatek sladicam. Tudi v enostavnejših receptih, kot so sladoled, preprostejše tortice in sladice ali pa v obliki marmelade, s svojo aromatičnostjo poskrbi za bogastvo okusov. Nekoliko bolj premišljeno in pazljivo pa se je treba lotiti zahtevnejših kreacij, kot so crumbli, moussi, pudingi in torte. A brez skrbi – zato je tukaj Šola okusov!

JAGODE IN...

ČOKOLADA

Združitev, ki je dandanes del stalnega asortimenta večine popularnih znamk čokolade. A naj vas nikar ne zavede – najboljše arome jagoda ne razvije v kombinaciji z mlečno čokolado, temveč s pravo, temno čokolado in njeno svetlo različico.

SMETANA

Kombinacija jagod in mlečnih izdelkov je preverjen recept za sladkosnedne naslade. Še posebej pa se k sočnim sadežem priležejo sveže stepene mlečne kreme vseh vrst – od preproste (a zato nič manj izvrstne) sladke smetane, do maskarpona in kisle smetane.

ČRNI POPER

Če še niste nikoli poskusili edinstvene fuzije jagodne sladkobe s kančkom pikantnosti, je nikar ne odpišite kot kulinarični eksces. Igriva pekočnost sveže mletega popra se namreč čudovito poda k sramežljivi aromi jagod.

POMARANČE

Zakaj bi sadje mešali s sadjem? Zavoljo izvrstnega sozvočja okusov seveda. In ker bodo tudi najbolj zvodenele jagode z dodatkom fino naribane pomarančne lupinice in sladkorne marinade poskrbele za okusen posladek.

BALZAMIČNI KIS

Nekaj kapljic izbranega balzamičnega kisa lahko preproste krhlje jagod spremeni v zakladnico okusov. Tudi domači jagodni sladoled bo z balzamičnim kisom še boljši.

BEAUJOLAIS

Izbrana (bela) vina in penine so ob svežih jagodah samo še boljša. A nobena žlahtna kapljica se k njim ne poda tako lepo kot primerno hlajen beaujolais (bužole). Izvrsten kot spremljava in tudi kot marinada.

PREVERJENI RECEPTI

sparglji in jagode ribji polpeti

Ko smo le lačni, ker ponavadi se nam takrat tudi mudi, gremo v gostilno le na en hod, krožnik, jed. V gostilne in restavracije, ki so na vivi.si, ne vabimo na takšne – mimojede – obiske. Ko gremo vanje, gremo uživat, kar pomeni, da se nam ne mudi, zato si privoščimo več hodov in jedi. Zato je pomembno, da chefi v takšnih svojih daljših menijih upoštevajo dramaturgijo. Posamezni krožniki niso celote, temveč deli celotne ”drame”. Jedi ne smejo biti preveč kompleksne, s preveč sestavinami, elementi, tehnikami, informacijami, zgodbami. Vsako dejanje mora imeti nadaljevanje, celotno uživanje pa svoj začetek, vrhunec in…

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura
Priprava

Barvni kombinaciji italijanske zastave ni potrebno čakati vse do poletja, da paradižniki tudi pri nas pordečijo do umami okusa, ko ni potrebno na Capri, da bi doživeli pravi caprese. Takrat, ko so paradižniki še vodeni, so jagode najbolj rdeče in sladke in dišeče, zato je škoda lepega majskega večera, ki bi ga poklonili televiziji, če pa je na vrtu ali balkonu mizica za dva in na njej krožnik za štiri – sestavine, ki so vsaka zase odlične, skupaj pa vredne greha. Četudi ste si obljubili, da boste večerjo izpustili, je olivno olje zdravo, bazilika sveže utrgana, mocarela prava italijanska, jagode…

VEČ


Pomlad

Enostavno
25 minut
Priprava
tortica mlečnega riža s karamelno omako4

Pogoj za uspeh so jagode, ki morajo odišaviti celotno stanovanje. Ko so tako rdeče, zrele, sočne in domače, so najboljše le utrgane, a kaj, ko se ne moremo vsi pasti. Zato smo jih podprli z mlečnim rižem, ki ima to smolo, da se mora za večerjo predolgo mešati, za jagode pa to srečo, da ga je dovolj le ohladiti. Ni čudno, da so sladice iz mlečnega riža spet v modi. Enkrat s karamelno omako, drugič pa z jagodno.

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
Priprava

Pravimo mu tudi šodo, a to je še iz ”starih” časov. Pijano-stepeni rumenjak ima tokrat še malo več maliganov kot običajno, saj smo namesto sladkega vina uporabili alkoholizirano marsalo. A brez skrbi, pogovarjamo se le o kapljicah in jemo predvsem jagode. Lahek zaključek majskega kosila, ki ga je osrečilo sonce. Sladica, ki je pripravljena v nekaj minutah, pa še recept za šodo vam bo ostal za – vedno. Odslej ga boste delali (stepali) le še tako.

VEČ


Pomlad

Enostavno
10 minut
Priprava
tortica z vrtnicami in jagodami8

Hrustljave tartelettes s sirovo kremo iz mascarpona in kozjega sira z medom so v harmoniji s svežimi jagodami in nežno aromo vrtnic. Specite tortice in jih napolnite ter obložite šele tik pred zdajci. Hvaležni vam bodo dragi gostje svečanega povabila na fino večerjo z elegantnim finalom, ter vsi domači, opoldan, zvečer in še čim večkrat vmes.

VEČ


Pomlad

Srednje
1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
Priprava

Savarin ima sicer luknjo na sredini, da jo napolnite s kremo in oblit je s sirupom, kot baba v rumu, toda tudi tako, brez posebnega modela, bo šlo, kar v kozarcu za vlaganje, saj lahko ta majhen kokosov kolač, še zaprt (rex), shranite do meseca dni v hladilniku. In ko ga servirate, s svežimi jagodami, ki jih prelijete z nekaj žlicami jagodnega pireja, je svež in sočen kot prvi dan (potrebno ga je le malce pogreti v pečici na 160 stopinj). Tudi tega se v Šoli okusov naučimo – da je dobro, toda praktično in preprosto.

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura
Priprava

Je torta lahko povsem brez sladkorja? To, da je lahko brez moke, smo že vzeli, kajne … Na ta način gre lahko še dalje. Praline brez oblike? Jagode brez smetane? Čokoladna torta brez rojstnega dne? Seveda, torta, ki ne potrebuje posebne priložnosti, saj je vse na in v njej – posebno.

VEČ


Pomlad

Enostavno
50 minut (+ čas za hlajenje)
Priprava

S čim vse znate napolniti cmoke? Zdaj so jagode. Potem prihajajo marelice. Nato še slive. Nekateri dajo vanje marmelado, drugi čokolado. Je sploh kdo, ki daje vanje – nič? Tako dolgo, dokler tudi sami ne poskusite, ne boste verjeli. Da so najboljši cmoki prazni! Zato pa je zunaj več prostora. Ljubezen med jagodami in rabarbaro je vzorčna! Tako srečnih je malo skupaj. Še posebej, ko je rabarbara tako vroče marinirana, jagode pa nato tako hladno. Idealno sožitje sladkorja in kisline, svežine in žmohtne globine. V slednjo se skutini cmo(č)ki dobesedno potopijo, saj jih ni strah, da bi se preveč zmočili. Drobtine so okrepljene…

VEČ


Pomlad

Srednje
1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
Priprava
jajcna krema s tonko rabarbara in jagode

Oči lahko prevarajo! Zato jim ne verjeti vsega, kar sporočajo. Res je videti kot vaniljev puding, pa čeprav so na njem jagode in rabarbara. Zato ni dovolj le dati v usta. Potrebno je okušati! Vonjati navzven in navznoter, napolniti usta z aromami, ne le površinsko, na hitro, najbolj dražljivo, temveč prodreti v plasti in globino. Zaznati topljivost, strukturo, vsebino. Preveriti, kako je gladko, mehko, nežno. Pustiti jeziku čas, da njegova čutila, spred in zad, okusijo sladkost in še vse drugo. Je še vedno puding? Ali pa je že krema, ki je krema vseh krem, torej bavarska, ker brez nje ni resne…

VEČ


Pomlad

Enostavno
35 minut (+ čas za hlajenje)
Priprava
rabarbarin kolač z jagodami in drobljencem11

Prve jagode še ne dišijo, zato so le sočne, ne pa tudi sladke. Ko zadišijo, so pa tako sladke, da jih najraje kar pozobamo. Bi vseeno radi še kaj iz njih spekli? Sočno pecivo je najlepše nadaljevanje preproste zelenjavne enolončnice, da smo na koncu vsi siti, noben pa nima slabe vesti zaradi ”repeteja”. Sladke jagode so z rabarbaro par, ki se idealno dopolnjuje, ko jagode potrebujejo nekaj kisline, rabarbara pa nekaj sladkosti. Pa še nekaj je pomembno pri tako sočnem sadju. Kolači iz njega so še topli odlični, toda še boljši so, če pustite kak kos do jutri. Pravzaprav je…

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura 30 minut
Priprava
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!