Nadokus

Kaj se boste naučili?


    • Kako se reče okusu, ki nima le sladkega, kislega, slanega, grenkega in umami okusa?
      Kako naj v slovenščino prevedemo flavor, saveur, sapore, sabor, sapor?
      Kaj je to, kar dela hrano okusno, slastno in žmahtno?
      Zakaj nadokus?
      Kaj je nadokus?
      Kaj je najbolj pomembno za nadokus?
      Kakšna je formula za nadokus?
      Kako nadokus kuhajo vrhunski chefi?
      Zakaj mora hrana razveseliti?
      Je v preprostih jedeh več nadokusa?
      Je v zahtevnih jedeh vedno nadokus?
      Kaj je dobro in kaj slabo?
      Kako z recepti skuhati nadokus?

Kako do nadokusa?

Najboljši chefi so zaradi njega kuharski umetniki. Toda dobro lahko kuha vsak! Skrivnost kuhanja se imenuje nadokus in Šola okusov pozna formulo za to ”skrivnost”.

 

Ko smo lačni, jemo, ker potem smo siti. Hrana, kot že ime pove, nas nahrani. A če bi nas le nahranila, nam torej le napolnila rezervoar in dala energijo, bi se lahko hranili s tabletami, ne pa silili radiča, da liste povezuje v cvetove pisanih vrtnic. Hrana, kot ime ne pove, mora tudi razveseliti!

Če po hrani ne želimo biti le siti, temveč tudi veseli in srečni, če ne želimo le pojesti, temveč okusno jesti, potem moramo poznati razliko med hrano, ki je le hranljiva in zadovoljiva, ter hrano, ki je tudi okusna in razveseljiva. Razlikovanje, torej, ne sme biti le kulinarično, temveč tudi semantično!

Beseda okus namreč zavaja, saj ima preveč pomenov. Zaradi tega zavaja tudi hrana, saj je za njeno okusnost potrebnih več okusov in več kot le okus!

Prav zato, ker imamo le eno besedo, ki s svojo monotonostjo skuša opisovati raznolikost, pestrost in kombiniranje, jemo slabo, enolično in celo nezdravo. Zato, če želimo dobro (okusno) jesti, moramo to, kar je pri hrani najboljše, najbolj okusno in zaradi tega bistveno: 

– imenovati s pravo besedo, ki ne bo suhoparno omejena le na en (okus) del celote;

– to znati (skuhati) in prepoznati (v jedi)!

Zaradi tega smo ta tečaj o nadokusu razdelili na semantični (1. Prava beseda) in kulinarični del (2. Pot do nadokusa).

Skuhala:
Violeta Mencinger

Napisal:
Uroš Mencinger

Prava beseda

Kaj je tisto, kar ni enakega okusa, a imamo zanj le besedo okus? Kako se reče okusu, ki nima le sladkega, kislega, slanega, grenkega in umami okusa? Zakaj hrano čutimo na tako različne načine in s toliko čutili, vse te užitke ob hrani pa omejujemo le na čutilo okusa? Kako naj v slovenščini prevedemo flavor, saveur, sapore, sabor, sapor? In kaj to, kar dela hrano okusno in slastno, sploh je? Predvsem pa, zakaj – nadokus!

Pod do nadokusa

Zakaj gre ljubezen skozi želodec? Kaj je najbolj pomembno za nadokus? Kakšna je formula za nadokus? Kako nadokus kuhajo vrhunski chefi? Kaj dela nadokus v spominu? Zakaj mora hrana razveseliti? Je v preprostih jedeh več nadokusa? Je v zahtevnih jedeh vedno nadokus? Kaj je dobro in kaj slabo? Kakšna je razlika med jedci in dobrojedci? Kako z recepti skuhati nadokus?

TEČAJ O NADOKUSU

sardelni namaz in kruh z drožmi010

1. Prava beseda

Okusov je veliko, nadokus pa je le eden
Klik

1. Prava beseda

jajčevci v domačem kariju1

2. Pod do nadokusa

Formula za sožitje in vrhunec
Klik

2. Pod do nadokusa

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!