Rabarbara

Kaj boste spoznali?

  • – Rabarbara je zelenjava, ki dela konkurenco sadju.
  • – Poda se k predjedem in glavnim jedem, toda najraje jo imajo sladice.
  • – Njena sočnost je prednost, na katero pa je potrebno paziti pri pečenju.
  • – Kako se razume z medom, vanilijo, cimetom, svinjino, mandlji in jogurtom.
  • – Kako rabarbaro shranjujemo.
  • – Recepte z rabarbaro, ki jih boste uporabili.

NEODKRIT SPOMLADANSKI BISER

Rabarbara je svojevrstna zelenjavna posebnost med sadeži. Čeprav se na tržnicah bohoti že takrat, ko večina ostalega sadja dobro zacveti in s svojimi žareče rdečimi stebli naravnost vabi k eksperimentiranju, nikoli ni uspela tako množično navdušiti jedcev kot jabolka, maline in drugi kislo-sladki sadeži. In čeprav je že pred stoletji v Veliki Britaniji veljala za stalnega vrtnega spremljevalca, v Aziji pa celo za zdravilno rastlino, pri nas še vedno čaka na popularni preboj. Zato je skrajni čas, da se z njo spoznamo malce pobližje in jo vključimo v spomladanski in poletni jedilnik.

Rabarbara je zelenjava (zelenjadnica), a je tako prijetno kiselkasta, da dela konkurenco sadju. Glede na čas pridelave v kuhinji poznamo dve poglavitni vrsti rabarbare – t.i. “forced rhubarb” oz. rabarbaro, vzgojeno v temi, ki se jo na tržnici najdete od božiča pa vse do konca pomladi in pozna rabarbara, ki zraste na letnih vrtovih ter se med ponudbo branjevk znajde skozi celotno poletje (najbolj pozni vrsti Valentine in Victoria začneta dozorevati komaj v juniju). Pri tem prva velja za nežnejšo, delikatnejšo vrsto, slednja pa zaradi obilice sonca ponuja bolj aromatični okus, v katerem sta tako sladkoba kot grenkoba neprimerno bolj povdarjeni.

V kuhinji se rabarbaro zavoljo specifičnega okusa velikokrat pojmuje kot zelo eksotično sestavino, saj s svojim izrazitim okusom zlahka prekrije nežnejše arome. A takšno pojmovanje ji mnogokrat dela krivico, saj se odlično poda k številnim jedem – kot okusna spremljava hladnim in toplim jedem, aromatična priloga rdečemu mesu in okusnejšim ribam in seveda nepogrešljivo glavno in spremljevalno sestavino številnim sladicam. Pri slednjih se nedvomno počuti najbolj domače, njena kiselkasta nota pa ustvari čudovit kontrast sladkim sestavinam in hrustljavim skorjam. Paziti je treba zgolj na dejstvo, da stebla velikokrat med pečenjem izpustijo precej soka, kar je hkrati blagoslov in prekletstvo – sladice so zaradi tega veliko bolj sočne in aromatične, a lahko pri napačnem načrtovanju testo hitro postane mehko in “pocasto”. A brez skrbi – zato smo v Šoli okusov pripravili kopico preverjenih receptov, ki Vas bodo nagradili z okusnimi rezultati.

RABARBARA IN...

MED

Preverjeno sladilo s tisočletji tradicije in stoletji uspešnega združevanja z opevanim sladko-kislim sadežem. Doda praženim in pečenim steblom sladkasti priokus in povzdigne njihovo naravno sladkobo.

VANILIJA

Tudi vanilija in rabarbara sta preverjena kombinacija, ki se velikokrat skupaj pojavita v številnih sladicah. Za vroče poletne dni ga ni boljšega, kot vanilijeva panakota v spremljavi rabarbare.

CIMET

Edinstveni okus cimeta se kot ulito poda z aromatično naravo rabarbare. Še posebej dobro se razumeta v tortah in sladicah s hrustljavimi skorjami.

SVINJINA

Na prvi pogled nevsakdanja kombinacija, ki že ob prvem grižljaju hitro razkrije svoje skrivnostno mešanico okusov. Če želite svinjini dodati zgolj izrazitejši okus, sta steblo ali dva v ponvi več kot dovolj. Za ljubitelje rabarbare pa se k mesu odlično prileže tudi v obliki pireja.

MANDLJI

Mandljevi oreščki so zaradi svojega okusa in maščobnosti odličen kontrast rabarbari. In ker se nasprotja tudi pri hrani rada privlačijo, s fuzijo obeh sestavin ne morete zgrešiti.

JOGURT

Z dodajanjem jogurta in smetane lahko rabarbarina stebla hitro spremenimo v okusno kremo, primerno kot spremljavo samostojnim sladicam ali pa kot osnovno sestavino zanje.

SHRANJEVANJE

SVEŽA

Svežo rabarbaro zavijte v vlažno krpo (tako kot šparglje) in v hladilniku bo zdržala 1 teden.

ZAMRZNJENA

Očistite jo, narežite na kolobarje in blanširajte – za pol minute jih dajte v vrelo vodo, nato pa jih oplaknite z mrzlo vodo. Posušite in zamrznite.

SUŠENA

Sušeno rabarbaro lahko porabljate kot dodatek na jutranjih muesliejih ali granoli. Rabarbaro narežite na tanke kolobarje, ki jih posušite v sušilniku za sadje. Hranite v nepredušni kovinski posodi (za kekse).

PREVERJENI RECEPTI

losos z rabarbaro in beluši7

Losos ljubi pomlad! Za poletno vročino ima preveč maščobe, za zimski mraz pa premalo odpornosti na predolgo pečenje. Zato je pomladna zelenjava, ki potrebuje le kratko toplotno obdelavo, pravšnja za nežnost njegove kože, ki se ne sme skuhati/speči, temveč le ogreti. Beluši pa ljubijo rabarbaro. Ker niso kot (zeleni) šparglji ugledali sonca, potrebuje njihova sladka grenkoba živahnost rabarbarine sladke kisline, s katero se tudi barvno ujema losos. Točno, rabarbara ni le za sladice, temveč se njena nežna kislina tako dobro razume tudi s slanostjo (jedi), da peti od osnovnih okusov, umami, sploh ni potreben…. Login

VEČ


Pomlad

Enostavno
30 minut
Priprava
kokosov flameri rabarbara oreščki4

Flameri (ali flummery) je vedno z zdrobom, vse drugo pa so variacije. Eden je tukaj, tudi z rabarbaro, zato je drugi še s kokosom. Po panakotah, pudingih, moussih in kremicah takšen zdrob ni le za dojenčke, temveč za vse, ki jim po dobrem obedu ostane le še malo prostora za sladko. Rabarbara sladkost združi s kislino, zdrobov flameri pa poskrbi za delo – je tako mehak, da ga je potrebno temeljito zgristi.

VEČ


Pomlad

Enostavno
45 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Priprava
rabarbarin kolač z jagodami in drobljencem11

Prve jagode še ne dišijo, zato so le sočne, ne pa tudi sladke. Ko zadišijo, so pa tako sladke, da jih najraje kar pozobamo. Bi vseeno radi še kaj iz njih spekli? Sočno pecivo je najlepše nadaljevanje preproste zelenjavne enolončnice, da smo na koncu vsi siti, noben pa nima slabe vesti zaradi ”repeteja”. Sladke jagode so z rabarbaro par, ki se idealno dopolnjuje, ko jagode potrebujejo nekaj kisline, rabarbara pa nekaj sladkosti. Pa še nekaj je pomembno pri tako sočnem sadju. Kolači iz njega so še topli odlični, toda še boljši so, če pustite kak kos do jutri. Pravzaprav je…

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura 30 minut
Priprava
kokosova panakota z rabarbaro in jagodami5

Ko je prava, je panna cotta, ker je iz kuhane smetane. Ko je naša, pa je panakota … Kokosovo mleko lahko uspešno nadomesti smetano, tudi v panakoti, ki je zato dosti lažja, zato računajte, da bo vsak pojedel vsaj dve. Še bolj zato, ker je kokosova panakota najboljša z rabarbaro, ki pa ima kratko sezono, zato, ko je, jo je potrebno – dvojno. Danes bo s panakoto, jutri pa še s sladoledom. Z dvema kepicama, seveda.

VEČ


Pomlad

Enostavno
20 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Priprava
caprese torta in rabarbarin kompot6

Če greš v Kampanijo – tukaj -, obišči še Capri, če ne drugače, se ga vsaj dotakni, ko se pelješ na Iscio – tukaj. Ker pa je Capri eden najbolj mondenih otokov, kjer so temu primerne tudi (hotelske) cene, si lahko Capri vzdušje spečeš kar doma. Nazadnje smo se s torto caprese sladkali v Trstu – tukaj -, zato smo jo dodali še v Šolo okusov. Kjer pa, saj to že veste, ne gre brez drugačnosti. Naša caprese je, namreč, z belo, ne s temno, čokolado, osvežili pa smo jo še z limonovim likerjem, limoncellom. Mandlji in bela čokolada se…

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura 20 minut
Priprava
zazgani jogurt9

Še tisti, ki pravijo, da ne jedo sladic, niso po dobri glavni jedi proti ”nečemu lahkemu”. In še tisti, ki ne morejo končati, ne da bi dobili za posladek nekaj čokoladnega, se predajo, ko slišijo ”creme brulee”. Kako pa zadovoljiti oboje? Zažgali smo kremo, ki pa smo jo naredili iz jogurta! Zato se spodobi, da za takšno sladico, ki ji bodo ploskali eni in drugi, kupite nove desertne skodelice, saj stare ali niso za v pečico, ali pa ne za vodno kopel. Točno, tudi skodelice so za oboje! Ko smo že tako praktični, smo si nekaj jagod pustili od zajtrka,…

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura (+ 3 ure za hlajenje)
Priprava
rabarbara kompot in lesnikov krokant4

Rabarbara ima zaradi svoje sladke kislosti popoln dar za zaključek majskega kosila. Najsi bodo beluši s prelivom iz redkvic in lešnikov, ali krompirjev golaž s klobaso ali brez, kaj več od lahke sladice bi se končalo na popoldanskem kavču, namesto sprehodu. Zato je dovolj že kompot, če je v njem tudi ingver, in če ga obliva krema, ki je le iz sladke smetane, jogurta in jajčnega likerja.  Zagotovo vam je ostalo še ostalo nekaj lešnikov – naredite kompotu krokant!

VEČ


Pomlad

Enostavno
30 minut (+ čas za hlajenje)
Priprava
jajcna krema s tonko rabarbara in jagode

Oči lahko prevarajo! Zato jim ne verjeti vsega, kar sporočajo. Res je videti kot vaniljev puding, pa čeprav so na njem jagode in rabarbara. Zato ni dovolj le dati v usta. Potrebno je okušati! Vonjati navzven in navznoter, napolniti usta z aromami, ne le površinsko, na hitro, najbolj dražljivo, temveč prodreti v plasti in globino. Zaznati topljivost, strukturo, vsebino. Preveriti, kako je gladko, mehko, nežno. Pustiti jeziku čas, da njegova čutila, spred in zad, okusijo sladkost in še vse drugo. Je še vedno puding? Ali pa je že krema, ki je krema vseh krem, torej bavarska, ker brez nje ni resne…

VEČ


Pomlad

Enostavno
35 minut (+ čas za hlajenje)
Priprava
tarte z rabarbaro kos5 copy

Kuhanje je kombiniranje! Tukaj, kjer se v okusih sladko druži s kislim in v teksturah drobljivo s kremnim, bomo zato pekli in kuhali ter združili še vroče z že hladnim. Rabarbara si to zasluži. Ni je veliko in je le kratek čas, zato jo je potrebno takrat čim boljše izkoristiti. Tarte, ki ima dovolj velik premer, da zaključi kosilo, pa še ga ostane toliko, da je popoldan ob kavi in zvečer ob televiziji, zato ni bil naključno izbran, da se ji pokloni.

VEČ


Pomlad

Srednje
1 ura 30 minut (+ 2 uri za hlajenje)
Priprava

Dopoldne je brez oblakov, le sonce in modro nebo. Potem pa, ko bi bil po kosilu končno čas, da lepo pomlad peljemo na sprehod ali rekreacijo, se z vedrega neba pooblači, stemni, shladi in ko se še vlije, je konec z lepimi načrti. Kako bomo rešili dan? Zato smo izbrali hitro torto, ki bo najboljša ob popoldanski kavi, torej še mlačna. Kar pa ne pomeni, da ne bi smela počakati do jutri. Najbrž bo muhasta pomlad spet vse postavila na glavo in poskrbela za presenečenje. Zato, ko vas bo kuža jutri pripeljal z dolgega in sončnega sprehoda, bo zvečer za vas (pa…

VEČ


Pomlad

Srednje
40 minut (+ 1 ura za pečenje)
Priprava

S čim vse znate napolniti cmoke? Zdaj so jagode. Potem prihajajo marelice. Nato še slive. Nekateri dajo vanje marmelado, drugi čokolado. Je sploh kdo, ki daje vanje – nič? Tako dolgo, dokler tudi sami ne poskusite, ne boste verjeli. Da so najboljši cmoki prazni! Zato pa je zunaj več prostora. Ljubezen med jagodami in rabarbaro je vzorčna! Tako srečnih je malo skupaj. Še posebej, ko je rabarbara tako vroče marinirana, jagode pa nato tako hladno. Idealno sožitje sladkorja in kisline, svežine in žmohtne globine. V slednjo se skutini cmo(č)ki dobesedno potopijo, saj jih ni strah, da bi se preveč zmočili. Drobtine so okrepljene…

VEČ


Pomlad

Srednje
1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
Priprava

Igra barv in okusov. Beli mousse je osvežen z limonovim sokom, temni pa z ingverjem. Kot jing in jang, belo in črno, sladko in kislo, pikantno in maščobno. In da se nasprotja ne bi preveč kregala, poskrbi rabarbara, ki ima v sebi vse to, kar druge deli, njo in njih z njo pa druži. Če kozarec med hlajenjem postavite še poševno (pomagajte si z embalažo za jajca!), da barvna usklajenost ne bo dolgočasno navpična, temveč počez in poševno, se bodo v šolo okusov vključile tudi oči, rezultat pa bo žmohten – nadokusen!

VEČ


Pomlad

Srednje
1 ura (+ čas za hlajenje)
Priprava

Rabarbara je tista, ki ima spomladi na vrtu največje liste in najdaljša stebla. Ko je bo čez nekaj časa polna cela tržnica, bo za kompot, ko pa je še tako mlada, je potrebno vsako njeno sočno steblo, ki je tako prijetno kislo, posebej zložiti v dolgi tart, in ji podložiti nekaj mehkega ter žlahtnega. Sladko je in kislo, mehko je in hrustljavo, sočno je, drobi se in na ustnicah je smetana.

VEČ


Pomlad

Srednje
1 ura 20 minut (+ 1 ura za hlajenje)
Priprava

Zdrob ne sodi med priljubljene ”odrasle” sestavine. Kako ga potem lahko puding, ki sodi v isto kategorijo, tako spremeni? In če dodamo, da gre izvorno za angleško jed, je začudenje, kajne, še toliko večje … Nima se smisla prepričevati – poskusite, pa boste videli! Kašasta sladkost, ki je hkrati tako penasto lahka, se idealno ujame s kiselkasto sladkostjo rabarbare, ki je nič ne moti, da je ”razkuhana”, saj je prav takšna najboljša. V originalu je flummery, angleški zdrobov puding. Zato mu lahko rečete kar flameri. Čim večkrat ga boste naredili, tem bolj se bo ime poslovenilo.

VEČ


Pomlad

Enostavno
50 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Priprava
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!