Sestavine

  • 220 g testenin bucatini (ali špageti)
  • 75 ml suhega belega vina
  • 25 g rozin
  • 1/2 žličke žafranike
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1/4 žličke koromačevih semen
  • 25 g panko drobtin
  • sol, poper
  • 1 koromač
  • 2 šalotki
  • 4 sardelni fileji v olju. 2 žlici pinjol
  • 1 konzerva sardin v olju
  • sveži koper ali koprc

Uvod

Sicilijanska nacionalna jed! Ki pa je, žal, slovenske špageterije ne poznajo. Logično, saj to ni pašta s špageti, temveč z bucatini, torej preluknjanimi špageti (bucatini = preluknjanci).

Pasta con le sarde so sicilijanske testenine iz Palerma, ki jih pripravljajo s sardelami in sardelnimi fileji. A zraven je še veliko drugih sestavin, ki jed delajo posebno. Sardine so lahko kar iz konzerve, vložene v olivnem olju, in fermentirani sardelni fileji so tako iz kozarca. Pri drugih sestavinah pa se ne sme varčevati: zlate rozine se v vinu namakajo z žafranom, koromač je mlad in tudi v semenih, drobtine, če jih ne meljete iz kislega kruha, pa so najboljše panko.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2013, Gašper
 
Postopek
1

Vino rahlo segrejemo, vanj stresemo rozine in žafraniko ter pustimo stati 10 minut. V majhni ponvis egrejemo 2 žlici olja, dodamo koromačeva semena, pražimo 20 sekund in vmešamo panko drobtine. Na srednji temperaturi jih pražimo do svetlo rjave barve, solimo in popramo ter odstavimo s štedilnika.

2

Koromač narežemo na tanke rezine, olupljeno šalotko pa drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo preostalo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo še koromač in pražimo na majhni temperaturi 8 minut. Vmešamo sardelne fileje, malce opražimo, dolijemo vino z rozinami in žafraniko in vse skupaj kuhamo še nekaj minut.

3

Pinjole zlato rjavo opečemo v ponvi brez maščobe. Sardine odcedimo in jih narežemo na 3 cm dolge kose. Previdno jih skupaj s pinjolami zamešamo v dušeni koromač. Začinimo s soljo in poprom.

4

Testenine skuhamo na zob (al dente) v slani vodi, odcedimo in pri tem shranimo 150 do 200 ml vode od kuhanja. Kuhane testenine stresemo v ponev s koromačem in sardinami, dodamo četrtino vode od kuhanja in previdno premešamo.

5

Če je omaka presuha, po okusu dolijemo še vodo od kuhanja. V testenine zamešamo dve žici praženih drobtin in jih naložimo v ogreta krožnika. Potresemo s preostalimi drobtinami in sesekljanim koprom.

Oceni