Odkar je Miza za štiri, ki ji je ime dala mariborska garsonjera, v lastni hiši z vrtom v Zgornji Polskavi pridobila toliko prostorov, kot je imela prej stolov, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo večja kuhinja, odlično opremljena, v kateri pa sta še vedno le dva, Maja & Jure, odrazila tudi na srčkih. Ker so se vmes, zaradi korone, zgodile še ”koletke”, posebne pizze in posebne picerije, je bil obisk v pričakovanju kar leto dni. In bil zato, ko se je končno zgodil novi Mizin meni (za osem), še bolj presenečen. Čestitke za tretji srček!
miza za stiri Maja in Jure Brložnik
od
Začetki
Jure Brložnik je že v garsonjeri, takrat še ob puncini, zdaj že ženini pomoči, zastavil tako resno, da sta že dva srčka ovrgla vsakršno misel o zgolj ljubiteljskem navdušenju nad vrhunsko kulinariko. On se je še kot fotograf Makovih jedi toliko naučil, da so bile že njegove ”začetniške” kreacije estetsko brezhibne, zato ti krožniki na najlepšem slovenskem kulinaričnem koledarju niso krasili le vedno več sten slovenskih dobrojedcev, temveč je tudi stena ob mizi, ki je dala najmanjši slovenski gostilni ime, postala kmalu premajhna za izlive navdušenih jedcev, tudi iz tujine. S tem pa so tudi jedi pridobivale – navdušenje!
miza za4 jure maja2
od
Dozorelost
Novi (pomladni) meni Mize za štiri navdušuje zato, ker so estetsko-brezhibne jedi poletele s krožnikov, slik in koledarja ter oživele. Sedaj te ne ”zavede” njihova zunanja lepota, saj te vzburi njihova notranja dobrota … Lepotica je dozorela! Zdaj ne kaže le, temveč tudi skriva, čustva, okuse, nasprotja, globino, da (jih) iščeš, odkrivaš, uživaš.
Pa še to: razmerje cena-kakovost in zdaj so tudi vina.
Miza za štiri, riž in vongole
od
Kruh in droži
Posebne pizze bodo še ob posebnih priložnostih, zato ob posebnih menijih tudi kruh ni navaden, …
Miza za štiri, kruh z drožmi
od
Pozdrav
… temveč pravšen za pozdrav iz kuhinje za dva, ki piščančjo pašteto, povaljano v chia semenih, spretno in lepo dopolnita z zeliščnim maslom in okisanim topinamburjem, da še spodbudita pričakovanje.
Miza za štiri, pozdrav
od
Rdeča pesa in limona
Tatar pečene rdeče pese z balzamičnim kaviarjem in hrenom, limonova majoneza, okisana rdeča pesa, natrgan brioš in pesin vinaigrette je tisto, kar opisujemo kot estetsko-brezhibnost. A radovednost že razburja tudi svežina, ki pH-poživlja igro tekstur.
Miza za štiri, rdeča pesa in limona
od
Postrv in zelena
Ožgani postrvi s kaviarjem in rdečo čebulo, okisano in marinirano v vinu, je podlaga krema iz pečene zelene in karameliziranega zelenega jabolka. Ko avtor pri mizi postrv oblije z juho iz postrvi, se že zbudijo prvi mravljinci. Vsak element je lep, toda vsak tudi notranje bogat, ker je okisan, mariniran, ožgan, pečen, karameliziran …, kuharsko nadgrajen.
Miza za štiri, postrv in zelena
od
Čebula in jajce
Umešana jajca s praženimi shitakami, čilijem in drobnjakom, pečena čebula, poširan rumenjak in omaka pečene čebule z miso pasto. Nalašč naštevamo točno tako, kot sta avtorja opisala; zato, ker besede (še) ne povedo. To je prva jed, ki je vzkliknila: 3. Zato nikar temu ne reci zajtrk. Zato kar ”razbij” rumenjak, da začne kričati umami.
Miza za štiri, čebula in jajce
od
Riž in vongole
Rižota na škampovi osnovi z ikrnikom Jakobove pokrovače, srčankami ter njihovo juho. Ni več umika … Rižoto delajo vsi, a zelo malo jih jo naredi. Ta ni le morsko bogata, seveda z globino okusa, ne množino ”sadežev”, temveč resno rižoto prav školjke, ki so sicer v ”morskih rižotah” količinski dodatek, naredijo razliko. A saj smo že opazili, da Miza za štiri v kuhinji za dva vsakemu hodu pripravi svojo ”juho”, ki je tisti odločilni ščepec, imenovan pika na i.
Miza za štiri, riž in vongole
od
Jogurt in paradižnik
Vmesna jed, da po čebuli z jajcem in rižoti z vongolami, ki sta ”divjali”, osveži in ohladi, z jogurtom, konfitiranim paradižnikom, okisanim paradižnikom, drobnjakovim mikrovalnim biskvitom in doma sesirjeno ”mešanico” med mocarelo in skuto. Sladko-kislo, mlačno-hladno, gladko-grobo, mehko-čvrsto, predvsem pa paradižnik na pomladno-presenetljiv način, tudi tukaj s pomočjo ”juhe”, paradižnikovega vinaigrette-preliva z janeževo zvezdo.
Miza za štiri, jogurt in paradižnik
od
Račka in korenje
Pečena račka z garam masalo, maslena fregola, krema pečenega korenja, limonovo olje, okisano korenje in zeleno jabolko, omaka z garam masalo in čilijem. Ker novi 3-srčkasti chef priznava, da ne mara pekočine, je vroča začimba (garam masala) brez nje, da ji tudi čili ne pomaga. A vseeno je to v hiši za štiri, kjer še nismo srečali popra, napredek. Ker zdaj kreme niso zaradi konsistence, temveč (nad)okusa, ker je olje aromatizirano, korenje in jabolko pa okisano, ker je fregola rižotno skuhana, omaka pa svileno-gosto, je račka kot ”putr”.
Miza za štiri, račka in korenje
od
Jagode in timijan
Jagodni ragu z dimljenim jalapenom, jagodni gel, biskvit pražene pistacije, lomljena bela čokolada, sladoled limonovega timijana. Točno, tudi sladica je navdušena, ker ima čustva in 3 srčke!
Spletno mesto uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spremljanja statistike obiska.Sprejmi
Piškotki
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.