Preizkušamo doma – Posebne pizze za domov iz posebne picerije, ki v času epidemije domuje v Mizi za štiri – Testo vzhaja 48 ur, obloži pa ga chef Preizkušata: Violeta & Uroš Mencinger Ker je epidemija, Miza za 4 peče pice za 5. Ker je Miza za 4, to seveda niso običajne pice. Ker to ni restavracija Miza za štiri, temveč picerija Colette di pizza*, 5 ni ocena, temveč število kosov. A so res dobre, te polskavske koletke! Ker mora testo vzhajati 48 ur, je pice potrebno naročiti vsaj 2 dni prej. Ker niso pice, temveč koletke, se je potrebno pripeljati po njih v Zgornjo Polskavo. A se vsekakor splača, saj takšnih pic zagotovo še niste jedli! Torej, Miza za 4 nosi ime po prvotni lokaciji, saj sta Maja & Jure svojo prvo restavracijo odprla kar v mariborski garsonjeri. Ko sta se pred dobrim letom dni preselila v hišo v Zgornji Polskavi, sta ime obdržala, število gostov pa trikratno povečala. Odkar so gostilne zaradi epidemije zaprte, pečeta posebne pice, ki pa jih ne razrežeta na 4, temveč 5 kosov. A to je le igra števil, saj je tisto, kar je na picah, igra okusov. Imena koletk sugerirajo na pravo zbirko posebnih nadevov čez dvakrat po 24 ur fermentirano testo, ki je po okusu, napihnjenosti, zapečenosti, hrustljavosti in obliki vse tisto, kar večina pic in pizz pogreša. Pa saj pri koletkah tudi obloge niso iz ”picerije”, temveč iz chefovske restavracije z dvema srčkoma! Celotni zbirki pic – collette di pizza – iz Zgornje Polskave je razen dolgo vzhajanega testa skupen tudi osnovni ”premaz” iz paradižnikovih pelatov San Marzano Dell’agro Sarivese – Nocerino DOP in Jenkovega oljčnega olja, na katerega modernistični picopek Jure Brložnik nadrobi v domači kuhinji narejeno mocarelo. Potem pa zaigrajo stari ”štikli” in nove številke. #89 Unchain my heart, ki jo je Ray Charles zapel že 1961. leta, je obložerna s karamelizirano mlado rdečo peso, dolgo pečeno v melisinem maslu; na njej so še zeliščna salsa, natrgana feta, praženi indijski oreščki in sveži hren. Najbolj inovativna (= drugačna) obloga na polskavski pici-koletki! #55 Feeling good (iz 1965) poje Nina Simone ob koletki Mize za 4, ki ima na petih trikotnikih marinirana piščančja bedra, mango salso in konopljino olje. Jamiejevsko-všečni miks terijakija in čatnija. #13 I put a spell on you, Annie Lennox (iz 2014) in domača, ročno narejena mocarela, marinirana v belem vinu, bresaola, pecorino romano, rumeni paradižnik Lucariello ter drobnjakovo olje. Tako je chef popravil italijansko pizzo. #21 Baby did a bad bad thing Chrisa Isaaka (iz 1995) lahko v letu 2021 v Zg. Polskavi prevzamete po predhodnem naročilu v obliki koletke s pršutom prosciutto di parma, parmezanom parmigiano reggiano, karameliziranim ananasom in oljem Velnerjeve poprove mete. Hommage prvim slovenskim picam iz časov havajskih zrezkov. #144 Mamma mia muzikal z ABBA hiti iz 2008 je navdahnil collette-pizzo z dimljenim lososom, mariniranim v citrusih, okisano mlado špinačo in oljem Velnerjeve citronske verbene. Z miksom lososa in pizze je avstrijski kuhar Wolfgang Puck v Los Angelesu postal milijonar. #34 Burning hell boste peli kot John Lee Hooker (iz 1959) ob pici s pekočim chorizom, omako z dimljenim jalapenom (Heartmade by Jovan), staranim cheddarjem, limonovim oljem in limonovo lupinico. Za tiste, ki se pritožujejo, da v Mizi za 4 premalo začinjajo. Colette di pizza* je “picerija”, kjer svojo pizzo lahko samo prevzamete. Pojeste pa jo doma. Ali v službi. VIVI ZA VAS Brez omak se tudi doma ne da! A zaradi tega ni potrebno, da greste na podstrešje v lov za tistim velikim loncem, v katerem je babica nekoč kuhala perilo. Kar potrebujete, je največji pekač in le nekaj ura dela, ki pa ga bo večinoma opravila kar pečica. Kar so za fine omake francoski fondi (osnove), je za mesno-testeninske omake soffritto - sofrito! Pripravek, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. VIVI ZA VAS
Mariborska ulica 17, Zg. Polskava
Naročilo: 071 236 255
info@colette-di-pizza.si
Šola okusov za vašo shramboDomači relish s kumaro in papriko
Domači relish s kumaro in papriko
Zelenjavni demi glace
Zelenjavni demi glace
Sofrito
Sofrito
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLentRad dobro jem
Miza za 4: Colette di pizza*
à la carte
Zadnje Urejanje: 8. aprila 2021
Miza za 4: Colette di pizza*
8. aprila 2021 - 8 minut branjaZadnje Urejanje: 8. aprila 2021
Je nekje vmes med indijskim čatnijem in domačo mezgo. Je, namreč, sladko-kisel po prvem in mezgasto-konsistenten po drugi. Kar ga dela drugačnega in s tem vašega, je natančnost rezanja. Kumare, paprika in čebula so zrezani enakomerno in majhno, saj je pomembno, da je relish gosta omaka, ki pa v sebi...
Klik
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik