Preizkušamo doma – Posebne pizze za domov iz posebne picerije, ki v času epidemije domuje v Mizi za štiri – Testo vzhaja 48 ur, obloži pa ga chef

Preizkušata: Violeta & Uroš Mencinger

 

Ker je epidemija, Miza za 4 peče pice za 5. Ker je Miza za 4, to seveda niso običajne pice. Ker to ni restavracija Miza za štiri, temveč picerija Colette di pizza*, 5 ni ocena, temveč število kosov. A so res dobre, te polskavske koletke!

Ker mora testo vzhajati 48 ur, je pice potrebno naročiti vsaj 2 dni prej. Ker niso pice, temveč koletke, se je potrebno pripeljati po njih v Zgornjo Polskavo. A se vsekakor splača, saj takšnih pic zagotovo še niste jedli!

mizaza4 koletke007

Miza za štiri: Jufre Brložnik, koletka z rdečo peso

Torej, Miza za 4 nosi ime po prvotni lokaciji, saj sta Maja & Jure svojo prvo restavracijo odprla kar v mariborski garsonjeri. Ko sta se pred dobrim letom dni preselila v hišo v Zgornji Polskavi, sta ime obdržala, število gostov pa trikratno povečala. Odkar so gostilne zaradi epidemije zaprte, pečeta posebne pice, ki pa jih ne razrežeta na 4, temveč 5 kosov. A to je le igra števil, saj je tisto, kar je na picah, igra okusov.

Imena koletk sugerirajo na pravo zbirko posebnih nadevov čez dvakrat po 24 ur fermentirano testo, ki je po okusu, napihnjenosti, zapečenosti, hrustljavosti in obliki vse tisto, kar večina pic in pizz pogreša. Pa saj pri koletkah tudi obloge niso iz ”picerije”, temveč iz chefovske restavracije z dvema srčkoma!

Celotni zbirki pic – collette di pizza – iz Zgornje Polskave je razen dolgo vzhajanega testa skupen tudi osnovni ”premaz” iz paradižnikovih pelatov San Marzano Dell’agro Sarivese – Nocerino DOP in Jenkovega oljčnega olja, na katerega modernistični picopek Jure Brložnik nadrobi v domači kuhinji narejeno mocarelo. Potem pa zaigrajo stari ”štikli” in nove številke.

#89

mizaza4 koletke rdeča pesa#89

Miza za štiri: koletka #89 z rdečo peso

Unchain my heart, ki jo je Ray Charles zapel že 1961. leta, je obložerna s karamelizirano mlado rdečo peso, dolgo pečeno v melisinem maslu; na njej so še zeliščna salsa, natrgana feta, praženi indijski oreščki in sveži hren. Najbolj inovativna (= drugačna) obloga na polskavski pici-koletki!

#55

mizaza4 koletke piščanec#55

Miza za štiri: koletka #55 s piščancem in mangom

Feeling good (iz 1965) poje Nina Simone ob koletki Mize za 4, ki ima na petih trikotnikih marinirana piščančja bedra, mango salso in konopljino olje. Jamiejevsko-všečni miks terijakija in čatnija.

#13

mizaza4 koletke bresaola#13

Miza za štiri: koletka #13 z bresaolo

I put a spell on you, Annie Lennox (iz 2014) in domača, ročno narejena mocarela, marinirana v belem vinu, bresaola, pecorino romano, rumeni paradižnik Lucariello ter drobnjakovo olje. Tako je chef popravil italijansko pizzo.

#21

mizaza4 koletke ananas#21

Miza za štiri: koletka #21 z ananasom in pršutom

Baby did a bad bad thing Chrisa Isaaka (iz 1995) lahko v letu 2021 v Zg. Polskavi prevzamete po predhodnem naročilu v obliki koletke s pršutom prosciutto di parma, parmezanom parmigiano reggiano, karameliziranim ananasom in oljem Velnerjeve poprove mete. Hommage prvim slovenskim picam iz časov havajskih zrezkov.

#144

mizaza4 koletke069

Miza za štiri: koletka #144 z dimljenim lososom

Mamma mia muzikal z ABBA hiti iz 2008 je navdahnil collette-pizzo z dimljenim lososom, mariniranim v citrusih, okisano mlado špinačo in oljem Velnerjeve citronske verbene. Z miksom lososa in pizze je avstrijski kuhar Wolfgang Puck v Los Angelesu postal milijonar.

#34

mizaza4 koletke078

Miza za štiri: koletka #34 s chorizom in jalapenom

Burning hell boste peli kot John Lee Hooker (iz 1959) ob pici s pekočim chorizom, omako z dimljenim jalapenom (Heartmade by Jovan), staranim cheddarjem, limonovim oljem in limonovo lupinico. Za tiste, ki se pritožujejo, da v Mizi za 4 premalo začinjajo.

Colette di pizza*

je “picerija”, kjer svojo pizzo lahko samo prevzamete. Pojeste pa jo doma. Ali v službi.
Mariborska ulica 17, Zg. Polskava
Naročilo: 071 236 255
info@colette-di-pizza.si

Miza za štiri

mizaza4 koletke006

Miza za štiri

Avtorska kuhinja iz domače kuhinje
Klik

Miza za štiri

VIVI ZA VAS
Šola okusov za vašo shrambo

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLent

Tags: , , , , , , , , , ,