Arhiv Tedna restavracij
Začelo se je v Mariboru z dvanajstimi restavracijami, se razširilo po Štajerski, nato po vsej Sloveniji. Danes je Teden restavracij sinonim za kulinarične užitke, ki vsako leto privabi več deset tisoč gostov in je uspešno utemeljil idejo nove slovenske kuhinje. A resnični čar projekta ni v njegovih številkah, temveč v kakovosti in visokih standardih kulinarične ponudbe sodelujočih restavracij. Izbrane sestavine lokalnega porekla in ekološke pridelave, združene z ustvarjalnostjo in modernimi kuharskimi tehnikami v edinstvene menije vsakič znova pričarajo pristen odsev vrhunskosti slovenske kulinarike. Zato je zgodba Tedna restavracij hkrati tudi zgodba učenja chefov in gostov, odkrivanja novega in vztrajne rasti kakovosti domače gostinske ponudbe. Več kot 60 tisoč gostov v jesenskem TR! V celem letu, s pomladnimi več kot 45 tisoč gosti, torej večl kot 100 tisoč! Slovenske restavracije, vsaj teh 107, ki jih je od 14. do 23. oktobra sodelovalo na jesenskem Tednu restavracij 2022, še nikoli niso bile tako polne. Strežniki spletne strani Tedna restavracij še nikoli niso bili tako obremenjeni. Družabna omrežja še nikoli niso bila tako polna Tedna restavracij. Samo po elektronski pošti je bilo opravljenih več kot 15 tisoč rezervacij. Že to pomeni več kot 40 tisoč gostov. Ne da bi računali druge načine elektronskih rezervacij, telefonske rezervacije in neomajni optimizem tistih gostov, ki so upali na ”last minute” in skušali srečo brez rezervacije. Ko število jesenskih obiskovalcem ocenjujemo na 60 tisoč, smo kvečjemu preskromni, kajti v primerjavi z doslej rekordnim TR, jeseni 2021, je bilo tokrat kar 15 % več rezervacij, v primerjavi z rekordno pomladjo 2022 pa je bilo jeseni kar 54 % več elektronskih rezervacij! Seveda je bilo rekordno tudi vse drugo. Spletna stran www.vivi.si, ki gosti Teden restavracij (www.tedenrestavracij.si) in je vse leto iskalnik najboljših slovenskih gostiln in restavracij (v slovenskem in angleškem jeziku), je imela v mesecu dni, od začetka sprejemanja rezervacij (19. september) do konca TR (23. oktober), 150.847 edinstvenih obiskovalcev, ki so opravili 1.173.369 sej! Rekordna sta bila tudi skupna dosega Tedna restavracij na Facebooku, kjer je bilo 230.079 uporabnikov, in Instagramu (22.628 uporabnikov)! Pomladni Teden restavracij 2022, od 25. marca do 3. aprila, je bil spomladansko rekorden, saj se ga je udeležilo kar 45.000 gostov! Po desetih letih Teden restavracij še vedno raste in vedno bolj upravičuje sloves najbolj množične slovenske kulinarične akcije! S Tednom restavracij se je tako letos začela pomlad, končalo pa se je covidno-omejitveno dvoletje. V gostilne se je znova vrnila družabnost, gostinska dejavnost je ponovno zaživela. V pomladnem Tednu restavracij so sodelovale 104 restavracije. Jesenski Teden restavracij 2021 je bil rekorden po številu obiskovalcev. V desetih dneh je 98 izbranih slovenskih restavracij in gostiln namreč obiskalo več kot 60.000 gostov! V letu 2021, ki je bilo močno zaznamovano z epidemijo covida, dolgim zaprtjem gostinstva in drugih dejavnosti ter zaščitnimi ukrepi, je bilo tako spomladi in jeseni skoraj 100.000 gostov Tedna Restavracij! Jesenski Teden restavracij je bil rekorden še preden se je sploh začel. Že zbiranje rezervacij, ki se začne deset dni pred začetkom Tedna, je potrdilo izredno zanimanje dobrojedcev. Do konca se je tako nabralo rekordno število rezervacij preko spletne strani Tedna restavracij, kar 13.459 (za več kot 40.000 gostov)! Tako veliko povečanje rezervacij – v primerjavi s pomladjo 2021 za 64 %, z jesenjo 2020 za 7 % in z jesenjo 2019 za 26 % – potrjuje, da priljubljenost Tedna restavracij še zmeraj raste. Število obiskovalcev – 35.000 – je bilo kljub vsem omejitvam in težavam zaradi epidemije primerljivo s spomladanskimi akcijami 2018 in 2019. Spomladanski Teden restavracij smo morali terminsko premakniti na konec pomladi/začetek poletja, ko so se že začeli dopusti (gostov in gostincev), zaščitni ukrepi zaradi covida so bili ostri, gostilne in restavracije pa so bile zaprte skoraj sedem mesecev, zato so imeli gostinci veliko težav s kadri in zagonom, gostje pa z vnovičnim privajanjem na ”odprtost”. Vseeno pa je bil Teden restavracij množično obiskan in je uspel zagnati tako gostince kot njihove goste! Zato je bilo več kot 35 tisoč obiskovalcev spomladanskega TR potrditev priljubljenosti in prepoznavnosti pravega TR kulinaričnega gibanja. Sodelujoče restavracije
4 srčki 3 srčki
2 srčka Nasmeh
1 srček
Rekorden Teden restavracij, kljub pandemiji, spomladanski prestavitvi datuma z začetka na konec marca in jesenskem skrajšanju zaradi lockdowna! Več kot 100.000 obiskovalcev. Jesenski Teden restavracij 2020 je zaradi koronavirusa in zaprtja gostinskih lokalov trajal le osem dni, namesto deset, a je bil vseeno rekorden! To je najboljši dokaz, kako pomembna, priljubljena in množična akcija je Teden restavracij. V letu 2020, spomladi in jeseni, je tako Teden restavracij, kljub koroni in vsem njenim omejitvam, zbral več kot 100.000 obiskovalcev! Potem ko je bil že junijski Teden restavracij 2020 rekorden spomladanski Teden restavracij v osmih letih te najbolj množične slovenske kulinarične akcije, je bil tudi jesenski na najboljši poti k novemu rekordu. Z dvema dnevoma skrajšanja pa se je vseeno izenačil z najbolj množično jesensko akcijo leta 2018. V jesenskem Tednu restavracij je sodelovala 105 gostiln in restavracij, v spomladanskem pa 101. Sodelujoče restavracije
4 srčki 3 srčki Z zvezdico so označene restavracije s ceno menija 25 evrov. 2 srčka Nasmeh
1 srček
V letu 2019 sodelovalo skupno kar 117 odličnih slovenskih gostiln in restavracij V letu 2019 je v najbolj množični kulinarični v Sloveniji spomladi sodelovalo 105 gostiln in restavracij, jeseni pa 100 (skupno 117), njihovi posebni meniji po ceni 19 evrov pa so pritegnili skupno več kot 90 tisoč gostov. Z jesensko akcijo in začetkom sodelovanja s Slovensko turistično organizacijo je Teden restavracij začel nagovarjati tudi tuje goste. Teden restavracij 2019 je izpostavil slovenske vinarje in njihova odlična vina. Vinska spremljava je tako postala stalnica vrhunskih menijev.
Sodelujoče restavracije
V letu 2018 je Teden restavracij okusilo več kot 92 tisoč gostov. Še v nedeljo, zadnji dan, ste nekateri rezervirali. Čeprav je bilo marsikje že na začetku tedna polno. A to tudi pomeni, da je bilo oboje, zanimanje pri gostih do konca, in polno pri (skoraj) vseh gostiteljih. Dobrojedci ste tako brskali po spletni strani med sto predstavljenimi restavracijami in njihovimi meniji, rezervirali po mailu in telefonu, obiskovali in – sodeč po srečnih in zadovoljnih odmevih – uživali ob jesenskih menijih TR 2018, da je bilo znova rekordno! Spomladi je bilo več kot 40 tisoč gostov, jeseni pa jih je bilo več kot 50 tisoč! Torej več kot 92 tisoč menijev TR v letu dni! Zato smo tudi organizatorji srečni in zadovoljni, pa še malo ponosni za povrh. In zato čestitamo obojim, več kot 92 tisoč gostom, ki ste že pravi dobrojedci, saj so vam dobre jedi in uživanje v dobrih gostilnah vedno bolj način življenja, in stotniji gostiteljev, sodelujočim restavracijam, gostilnam, hišam, domačijam, z več kot tisoč slovenskimi gostinci, ki so deset dni res dobro in pridno delali! Sodelujoče restavracije
Na pomladnem in jesenskem Tednu restavracij skupno več kot 90 tisoč gostov! Slovensko dobrojedsko gibanje je vedno večje. Najbolj okusen teden v letu je bil znova rekorden: jesenski Teden restavracij je v 97 sodelujočih gostilnah in restavracijah po vsej Sloveniji v desetih dneh obiskalo skupno 49 tisoč gostov! V letu 2017, potem ko je imel spomladanski Teden 43 tisoč gostov, je tako Teden restavracij postregel kar 92 tisoč dobrojedcem! Rekorden pa ni bil samo obisk restavracij, temveč tudi navdušenje dobrojedk in dobrojedcev. Naraščajoče zanimanje za kulinarično akcijo je botrovalo tudi prenovi spletne strani, ki je v novi podobi zaživela ob pričetku rezervacij. Sodelujoče restavracije
Največja slovenska kulinarična prireditev je v letu 2016 presegla številko 80.000 prodanih menijev v 91 sodelujočih restavracijah. Čeprav poidejo rezervacije v najbolj znanih in najbolje ocenjenih restavracijah najhitreje, gostje potujejo po vsej Sloveniji in izbirajo restavracije glede na atraktivnost posebnih menijev. Prijazna in enotna cena je sicer glavni čar Tedna restavracij, toda večina restavracij pripravi tudi dodatno ponudbo, in ne zaman. Gostinci pa niso zadovoljni le zaradi množičnega obiska, temveč še bolj zaradi reakcij gostov. Sodelujoče restavracije
Vsaka ponovitev Tedna restavracij je rekordna! Največja slovenska kulinarična prireditev, ki vsako leto poteka dvakrat, spomladi in jeseni, je tako letos na posebne menije po ceni 15 evrov v 87 vrhunskih slovenskih restavracijah privabila skupaj kar 76 tisoč gostov, samo jeseni od tega 42 tisoč. Akcija za promocijo vrhunske slovenske kulinarike, ki se je po uvodu v okviru Evropske prestolnice kulture 2012 iz Maribora razširila po vsej Sloveniji, je tako dokončno prerasla v množično gibanje, v okviru katerega dvakrat letno po deset dni dobrojedci vseh generacij potujejo med najboljšimi slovenskimi restavracijami in gostilnami. Teden restavracij pa močno odmeva tudi na medmrežju. Spletna stran akcije, ki poteka dvakrat letno po deset dni, ima rekordno obiskanost. Podatki za prvih deset mesecev 2015: več kot 160.000 uporabnikov je ustvarilo več kot 2.130.000 ogledov. Še veliko več odmevov, v veliki večini zadovoljnih, pa kroži po družabnih omrežjih, saj so v času TR gostje tudi kulinarični kritiki. Sodelujoče restavracije
Po uspešnem jesenskem Tednu restavracij v letu 2013 je vedno večje slovensko kulinarično gibanje že komaj čakalo na nadaljevanje, v katerem bodo v še več vrhunskih restavracijah v in s chefovim podpisom nastopale sezonske in lokalne sestavine s poreklom. Že številke iz leta 2013 so bile izjemne, toda že prvi del Tedna restavracij 2014 jih je presegel! V devetih pomladnih dneh je 69 vrhunskih slovenskih restavracij v okviru Tedna restavracij – 100 posebnih menijev po posebni, enotni ceni 14 evrov – obiskalo več kot 15.000 gostov! Jesenski termin pa je postavil situacijo ponovno na glavo in z več kot 33.000 zadovoljnimi gosti poskrbel za nov nivo primerjave. Odmevi gostov po sklenjenem Tednu restavracij 2014 so še dolgo krožili po socialnih omrežjih in navdušenje nad dobrojedskimi predstavami v sodelujočih restavracijah po vsej Sloveniji združevali v skupno vprašanje: ”Kdaj se začne sprejemanje rezervacij za naslednji TR?” Tudi odmevi gostincev imajo skupni imenovalec, ki ga je bard slovenske vrhunske kulinarike, edini z Michelinovo zvezdico odlikovani slovenski chef, Andrej Kuhar povzel tako: ”Vedeli smo, da bo zanimanje veliko, a vseeno smo bili presenečeni. Takšno zanimanje kot letos, to je nekaj izjemnega, zaradi tega gostincem v teh kriznih časih hitreje bije srce, to je tudi dokaz, da je slovenska vrhunska kulinarika na pohodu do kakovosti velikih, že uveljavljenih kulinaričnih dežel.” Sodelujoče restavracije
Včasih tudi novinarju ni potrebno na dolgo, široko in podrobno razpredati, temveč lahko zapiše le preprosto in jasno: ”Hvala!” – ”Pridobiti gosta, ki se bo z veseljem in na podlagi krasne izkušnje vrnil še kdaj, celo čim prej!” Telefon je zvonil brez prekinitev, od jutra do poznega večera, od začetka oktobra do konca Tedna restavracij 2013. Najprej so klicali chefi, gostilničarji in kuharji: ”Pa bodo gostje vedeli, da poteka teden restavracij?” jih je skrbelo po nepotrebnem, ker takoj ko smo odprli novo spletno stran in 65 vrhunskih slovenskih restavracij in gostiln začelo sprejemati rezervacije, so kontaktno telefonsko številko zasedli gostje. ”Kje je še prosto? Lahko kar pri vas rezerviramo? Prosim, nujno moramo dobiti prostor…” Šlo je celo tako daleč: ”Pravi astronaut je pri nas obisku in bi zelo rad obiskal ta teden prav to restavracijo …” Tretja vrsta klicev pa je bila najbolj ubrana. In tudi najbolj prijetna. ”Čestitamo! Odlična ideja! Bravo! Hvala!” Ekipa Tedna restavracij 2013, ki je zakrivila organizacijo, se zato čisto vsem, ki ste v tej množični akciji – ocenjujemo, da je bilo v devetih dneh v 65 restavracijah skupaj več kot 15.000 gostov! – sodelovali, zato iskreno in iz srca zahvaljuje ter se toplo priporoča tudi za – prihodnjič! Da, seveda, to je bil šele prvi vseslovenski Teden restavracij! Sodelujoče restavracije
Bil je Teden restavracij z ”EPK meniji” za 12 evrov, ki je pošteno razburkal mariborsko kulinarično sceno. Če smo pred 12. majem mislili, da v Mariboru nimamo ne dobrih restavracij in ne dobrih gostov, zdaj po 20. maju, v letu epekajevem, vemo, da imamo 12 dobrih restavracij in nekaj tisoč dobrih gostov! Bilo je okusno! V vsaki restavraciji je bila vsaj ena jed v trihodnem meniju, ki je bila zares dobra, takšna, da bi dobila v NeDelu 4 sončke! To je veliko. Tudi zato, ker preostali jedi prav tako nista ostali na krožniku. Bilo je presenetljivo! Vedeli smo, da nismo bušmani … Če gre po vsem svetu, bo šlo tudi pri nas. Pa čeprav smo v Mariboru … A nismo pričakovali, da bo že prvi poskus tako uspel. Da se bodo gostinci tako potrudili in da bodo gostje idejo tako množično in z veseljem sprejeli. Seveda pa se (še) ni zgodil čudež in se kakovost hrane v mariborskih restavracijah v devetih dneh ni dvignila za dva sončka … Fiksni meniji so nekaj drugega kot ponudba a la carte, kjer gostinci ponujajo preširok izbor, gostje pa imajo ob vsaki jedi še svoje specialne zahteve. Na ”menije EPK” so se kuharji lahko pripravili in gostje jih nismo mogli (skušali) spreminjati. Mar ni ravno to tisto, kar bi se morali oboji naučiti iz tega Tedna?! Mar ni to dokaz, da je potrebno jedilne liste skrajšati, osvoboditi navlake in klasike, predvsem pa jim dodati ustvarjalnost? Če so si bili jedilni listi do 12. maja siamsko podobni, je po 20. maju epekajevega leta čas, da jih, gostinci in kuharji, začnete spreminjati! Gostje smo dokazali, da si želimo raznolikosti. Sodelujoče restavracije
Zgodovina Tedna restavracij
Jesenski in letni rekord!
Spomladi 45 tisoč gostov
Rekord tudi med epidemijo
Po pandemiji rekordna pomlad
JB Restavracija, Ljubljana
Ošterija Debeluh, Brežice
Bistro grad Štanjel, Štanjel
Galerija okusov, Novo Celje
Gostilna Krištof, Predoslje
Gostilna Rajh, Bakovci
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
Gostilna Repovž, Šentjanž
Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah
Grič, Šentjošt nad Horjulom
Pavus – Grad Laško, Laško
Pikol, Nova Gorica
Restavracija Julijana, Bled
Restavracija Mak, Maribor
Restavracija Maxim, Ljubljana
Restavracija Na pul, Drečji Vrh
Restavracija Strelec, Ljubljana
Špacapanova hiša, Komen
TaBar, Ljubljana
Vila Planinka, Zgornje Jezersko
Arkade Cigoj, Črniče
Bistro Štorja, Postojna
City Terasa, Maribor
Džungla Gastrobar, Koper
Element, Črnuče
Gostilna Grič by Andrej Smogavc, Škalce
Gostilna na Gradu, Ljubljana
Gostilna Pr’ Matičku, Kranj
Hiša Ančka, Slovenj Gradec
Hiša Fink, Novo mesto
Kulinarični Študio, Koper
Lesnika, Mozirje
Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice
Restavracija Calypso, Nova Gorica
Restavracija Harfa, Ljubljana
Restavracija Kodila, Markišavci
Restavracija Manna, Ljubljana
Restavracija Rizibizi, Portorož
Restavracija Sedem, Maribor
Restavracija Tabor, Podbrezje
Stara gostilna, Piran
Tri lučke, Sremič
Gostilna Mencinger, Črešnjevci
Gostišče Dolinšek, Vrh pri Boštanju
Kevder – hotel Pok, Brezovica pri Ljubljani
Altroke, Ljubljana
Domačija Kabaj Morel, Dobrovo
Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik
Fink&Situla, Novo Mesto
Fudo, Maribor
Gostilna Antonač, Bojanji Vrh
Gostilna Francl, Zagrad
Gostilna Podfarovž, Vipava
Gostilna Pr Čop, Podkum
Gostilna pri hrastu, Nova Gorica
Gostilna pri Kmetec, Celje
Gostilna pri Lešniku, Maribor
Gostilna Termika, Ozeljan
Gostišče Draga, Begunje na Gorenjskem
Gostišče Kapušin, Krasinec
Grajska Vinoteka, Ljubljana
Istrian bistro & tapas bar, Portorož
Le Petit Restaurant, Ljubljana
Restavracija 1906 Bled, Bled
Restavracija Blejski grad, Bled
Restavracija Brioni, Kranj
Restavracija Center, Lesce
Restavracija Hotel A, Arja vas
Restavracija Mirje, Ljubljana
Restavracija Shambala, Ljubljana
Restavracija Tiffany, Nova Gorica
Restavracija Topli val, Kobarid
Restavracija Vander, Ljubljana
Steakhouse Rožmarin, Maribor
Valvas’or, Ljubljana
Po pandemiji rekordna pomlad
Teden restavracij prvič tudi za tuje dobrojedce
Najbolj kulinaričen teden v letu ponovno rekordno množičen
Rekordnih 49 tisoč jesenskih menijev!
V letu 2016 več kot 80.000 TR menijev!
Več kot 76.000 zadovoljnih dobrojedcev
Sodelujejo samo in vsi najboljši
Prvi vseslovenski Teden restavracij
Teden restavracij, prvi(č) v Sloveniji
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.