Al Parco, Buttrio
-
Žar
V Al Parco je odločitev sprejeta še preden sedeš in odpreš jedilni list. Žar sredi oranžne jedilnice je namreč tako velik, na njem pa tako močno cvrči, da se še ni našel junak, ki bi se temu uprl. Z žarom upravlja gospodar osebno, tako da v peči kuri debela polena, pod rešetke pa sproti polaga žerjavico. Žar je odprt, toda nič se ne kadi, le nevarno diši.
al parco žarodAvtor slike: UME -
Bržola
Pol piščanca, biftek, ramstek, klobasa, taljata, costata ali fiorentina? Za slednjo potrebujete še vsaj 3 soborce!
al parco gostje fiorentinaodAvtor slike: UME -
Domača gostilna
Toda, kar je potem in zatem, ni le za okras. Al Parco je velika gostilna, ki ima tri vedno polne jedilnice, in domača oštarija, ki antipasti, primi in dolci razume kot lokalno poslanstvo. Pridite, torej, dvakrat, enkrat le na meso, drugič pa na vse drugo.
al parco druga jedilnicaodAvtor slike: UME -
Glede mesa: ko gledaš, kako mu gospodar podlaga žerjavico, ga zapeče nad žarečim, počasi mehča nad sivim in mu privošči počitek nad praznim, se sprosti toliko slin, želja in strasti, da je pane e coperto že zdavnaj v drobtinah po celem prtu, olivnega olja, ki sveže diši in všečno greni, pa v steklenici manjka za aperitiv.
al parco žarodAvtor slike: UME -
Meso
Meso se ne drobi, temveč se grize, toda mehko, ker je sočno in ker je dobro uležano in pravilno pečeno. Nihče ne sprašuje, kako, ker vsi zaupajo gospodarju, on pa občutku. Takšno meso potrebuje le še ščep grobe soli po vrhu in novi ”aperitiv” olivnega olja ob strani, v katerega oštirka namelje izdatno mero popra. Če si boste za zraven solato začinili z domačim rdečim vinskim kisom, vas bo pohvalila.
al parco gostje tagliataodAvtor slike: UME -
Goriška roža
Tak pravi vinski kis, in ne nepravi balzamični, je tudi na goriški roži (solkanskem radiču, po naše), ki diši in hrusta zaradi vroče D’Osvaldove pancete.
al parco goriška vrtnica pancetaodAvtor slike: UME -
Pokrovače
Ta začinja tudi popečene pokrovače, položene na kremo iz cvetače. Na izbiro med antipastiji so še polenta s sirovo omako in dimljeno rikoto, bučkini cvetovi in pršut, bruskete s tunino, kozjim sirom in jajčevci, jelenov karpačo z rukolo, hrenom in marmelado iz gozdnega sadja, bučni narastek, goveji tartar.
al parco jakobinke cvetačaodAvtor slike: UME -
Tortica
Za dolci/sladko je tortica iz rahlega biskvita sveže pečena, osveži jo limonov zabaione. Drugo je dobra in stara klasika, sveže sadje s sladko smetano, crema catalana, vroča čokoladna tortica, semifreddo z belo čokolado in rdečim sadjem, panakota s sorbetom gozdnega sadja v čokoladni juhi.
al parco biskvit torticaodAvtor slike: UME -
Vino
Z vinom ne komplicirajo, ker računajo, da so gostje čez dan obiskali vsaj dva, tri okoliške vinarje. Za žejo je rdeče ali belo (Meroi), njihove so tudi buteljke, po pet belih in rdečih, dve sladki.
al parco vino rossoodAvtor slike: UME -
Račun
Plača se za šankom. Pogrinjek je 3, antipastiji so 10, toliko so tudi primi, mesne porcije so okrog 17 evrov, kilogram bržole na kosti je po 40, sladice so 5.
al parco šankodAvtor slike: UME -
Ocena: 1 srček
Al Parco je točno to, kar potrebuje izletnik po celodnevnem potepanju (Collio, Brda), nakupovanju (Palmanova, Videm), okušanju (Nonino), ogledovanju (grad Buttrio). Gostilna, na katero se lahko zaneseš! Ker tja greš zato, ker si lačen. Ker se tam dobro naješ zato, ker kuhajo, kar imamo vsi radi, in tako, kot je tam v navadi. To so lokalne jedi, iz sezonskih sestavin, s tradicionalnimi okusi in na način Parcovega chefa.
al parco žarodAvtor slike: UME -
Spanje
Al Parco ima sicer tudi svoj hotel Dal Parco, a priporočamo spanje na kmečkem turizmu Tra Le Vigne, ki je dobesedno med vinogradi. Zajtrk je odličen, spanje je rustikalno.
Tra Le Vigne
buttrio zajtrk
Via del Pozzo 5, Buttrio, UD, Italija
castellodibuttrio.itodAvtor slike: UME