Al Parco, Buttrio

 • Žar

  V Al Parco je odločitev sprejeta še preden sedeš in odpreš jedilni list. Žar sredi oranžne jedilnice je namreč tako velik, na njem pa tako močno cvrči, da se še ni našel junak, ki bi se temu uprl. Z žarom upravlja gospodar osebno, tako da v peči kuri debela polena, pod rešetke pa sproti polaga žerjavico. Žar je odprt, toda nič se ne kadi, le nevarno diši.

  al parco žar
  od
  Avtor slike: UME
 • Bržola

  Pol piščanca, biftek, ramstek, klobasa, taljata, costata ali fiorentina? Za slednjo potrebujete še vsaj 3 soborce!

  al parco gostje fiorentina
  od
  Avtor slike: UME
 • Domača gostilna

  Toda, kar je potem in zatem, ni le za okras. Al Parco je velika gostilna, ki ima tri vedno polne jedilnice, in domača oštarija, ki antipasti, primi in dolci razume kot lokalno poslanstvo. Pridite, torej, dvakrat, enkrat le na meso, drugič pa na vse drugo.

  al parco druga jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Glede mesa: ko gledaš, kako mu gospodar podlaga žerjavico, ga zapeče nad žarečim, počasi mehča nad sivim in mu privošči počitek nad praznim, se sprosti toliko slin, želja in strasti, da je pane e coperto že zdavnaj v drobtinah po celem prtu, olivnega olja, ki sveže diši in všečno greni, pa v steklenici manjka za aperitiv.

  al parco žar
  od
  Avtor slike: UME
 • Meso

  Meso se ne drobi, temveč se grize, toda mehko, ker je sočno in ker je dobro uležano in pravilno pečeno. Nihče ne sprašuje, kako, ker vsi zaupajo gospodarju, on pa občutku. Takšno meso potrebuje le še ščep grobe soli po vrhu in novi ”aperitiv” olivnega olja ob strani, v katerega oštirka namelje izdatno mero popra. Če si boste za zraven solato začinili z domačim rdečim vinskim kisom, vas bo pohvalila.

  al parco gostje tagliata
  od
  Avtor slike: UME
 • Goriška roža

  Tak pravi vinski kis, in ne nepravi balzamični, je tudi na goriški roži (solkanskem radiču, po naše), ki diši in hrusta zaradi vroče D’Osvaldove pancete.

  al parco goriška vrtnica panceta
  od
  Avtor slike: UME
 • Pokrovače

  Ta začinja tudi popečene pokrovače, položene na kremo iz cvetače. Na izbiro med antipastiji so še polenta s sirovo omako in dimljeno rikoto, bučkini cvetovi in pršut, bruskete s tunino, kozjim sirom in jajčevci, jelenov karpačo z rukolo, hrenom in marmelado iz gozdnega sadja, bučni narastek, goveji tartar.

  al parco jakobinke cvetača
  od
  Avtor slike: UME
 • Tortica

  Za dolci/sladko je tortica iz rahlega biskvita sveže pečena, osveži jo limonov zabaione. Drugo je dobra in stara klasika, sveže sadje s sladko smetano, crema catalana, vroča čokoladna tortica, semifreddo z belo čokolado in rdečim sadjem, panakota s sorbetom gozdnega sadja v čokoladni juhi.

  al parco biskvit tortica
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino

  Z vinom ne komplicirajo, ker računajo, da so gostje čez dan obiskali vsaj dva, tri okoliške vinarje. Za žejo je rdeče ali belo (Meroi), njihove so tudi buteljke, po pet belih in rdečih, dve sladki.

  al parco vino rosso
  od
  Avtor slike: UME
 • Račun

  Plača se za šankom. Pogrinjek je 3, antipastiji so 10, toliko so tudi primi, mesne porcije so okrog 17 evrov, kilogram bržole na kosti je po 40, sladice so 5.

  al parco šank
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Al Parco je točno to, kar potrebuje izletnik po celodnevnem potepanju (Collio, Brda), nakupovanju (Palmanova, Videm), okušanju (Nonino), ogledovanju (grad Buttrio). Gostilna, na katero se lahko zaneseš! Ker tja greš zato, ker si lačen. Ker se tam dobro naješ zato, ker kuhajo, kar imamo vsi radi, in tako, kot je tam v navadi. To so lokalne jedi, iz sezonskih sestavin, s tradicionalnimi okusi in na način Parcovega chefa.

  al parco žar
  od
  Avtor slike: UME
 • Spanje

  Al Parco ima sicer tudi svoj hotel Dal Parco, a priporočamo spanje na kmečkem turizmu Tra Le Vigne, ki je dobesedno med vinogradi. Zajtrk je odličen, spanje je rustikalno.

  Tra Le Vigne
  Via del Pozzo 5, Buttrio, UD, Italija
  castellodibuttrio.it

  buttrio zajtrk
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!