Bibich

 • Kuhinja
  bogate skradinske jedi na Vesnin sodobni način
 • Kdo
  Alen in Vesna Bibić, chefinja Vesna Bibić
 • Odpiralni Čas
  vsak dan
  od 10. do 19. ure
  za restavracijo obvezna rezervacija
 • Naslov
  Zapadna ulica 63, Plastovo, Hrvaška
 • Telefon
  +385 (0)22 775 597
  +385 (0)91 211 1231
 • Email
  estate@bibich-wine.com
 • Posebnosti
  vina Bibich
 • Prostor
  prostorno dvorišče med gospodarskimi poslopji, prodajalna vin za degustacije, majhna in moderno opremljena jedilnica

Zlata skradinska rižota

Fotozgodba

Foto zgodba iz Skradina

Obisk junija 2018
Klik

Foto zgodba iz Skradina

Vse je črno, tudi zobje in okus na jeziku, krema, hrustek, morje in še gospodar, ki suvereno, gostobesedno in duhovito kroži med mizami, malo po angleško za tujce, malo po vipavsko za Slovence. Je Alen Bibić najboljši hrvaški vinar? O tem se mnenja lahko krešejo, ne morejo pa se o tem, kdo je najboljša slovenska kuharica na Hrvaškem. Bibićeva žena, Vipavka, Vesna! Zato te na posestvu med vinogradi nad dalmatinskim Skradinom pričaka iskriva penina, ob njej pa črni mini korneti iz sipe. Škoda, da je Anthony Bourdain pozabil, kje je najboljše jedel, saj sicer ne bi hotel prehitro oditi.

V tej restavraciji, ki ima v jedilnici štiri mize, na vrtu prostora za celo vas, iz vinogradov naokrog pa vina kar v štirih kleteh, je toliko okusnih in doživljajskih kontrastov, da si na koncu ves črn, od sipinega črnila, rožičeve moke, črnih vin in ščipanja … Je vse to res? Spomin je še živ, ko je bilo tukaj in naokrog vse porušeno, zdaj pa zraven na ”wine tastingu” degustirajo Rusi, Američani, Kitajci in domači, poznavalci in turisti, radovedni in nevedni tri velika rdeča za 170 kun, in obžalujejo, ker niso tri tedne prej rezervirali še pri Vesni (za 150 evrov).Jedilni list

Degustacijski meni
150 €

7 hodov + 7 vin

Vinska degustacija
18 do 22 €

Rad Dobrojem priporoča

Legendarna dalmatinska rižota na vipavski način, iz telečje ”paštete”, le iz rože brez niti in kožic, kuhane kar 15 ur, z veliko začimbami in zelo skoncentrirana, v finih in zlatih drobtinah. Ko to kuhajo moški, tako težko mešajo (z veslom!), da je v receptu kar 36 steklenic debita, ob Vesninem ”arancinu” pa je le ena, a ”črna” in z najdražjim hrvaškim rdečim vinom.