Glass Hostaria

Tradicija jo dolgočasi

V tankih in hrustljavih blazinicah je tekoči parmezan. V barve hrustljavcev so ujeti različni pozdravni okusi. Toda potem, še pred jedilnim listom, pride že novi pozdrav. Tokrat na še širši deski in še z več skodelicami. Tunov tartar in rukola s pistacijo, jagodna sfera, goveji tartar, olivno olje kot pena, espuma, ne majoneza, olivno olje, črna sol in hlebec kruha. Bi zdaj naročili, vpraša nato chefinja kar sama. V Rim je prišla pred enajstimi leti, za šest mesecev.

Cristina Bowerman je odvetnica, ki je delala v ZDA kot grafična dizajnerka. Preko tega dela je prišla v stik z restavracijami, se navdušila za kuhanje in doštudirala še Culinary art. V ZDA se je poročila in ločila, zato se je vrnila nazaj v Italijo. Zdaj velja za najboljšo chefinjo v Rimu.

Glass je moderna restavracija v četrti Trastevere, ki dneve preživlja na trgih pred številnimi cerkvami, noči do jutra pa v živahnih lokalih v ozkih ulicah šarmantne srednjeveške soseske, v kateri se vsi poznajo. Ambient je futuristično zlat in metalno topel. Nič ni tako kot je vajen gost, ki obiskuje restavracije z Michelinovimi zvezdicami. A vse to je le zato, da se ujema s hrano!

”Tradicija je pomembna,” pravi Bowermanova, ”toda to je zame preveč dolgočasno, ves čas hočem odkrivati, kuhati nekaj novega, ustvarjati, raziskovati.

Njene jedi so strastne. Stracchino sir, kozice in peteršiljev prah. Vsak hod z novo vrsto kruha, kamutov, projin, krompirjev, s figami, fokača … Hobotnica je divja, ker je polna različnih okusov, ki dražijo, da lahko kamilica blaži. Marinirana tuna je s papajo, zraven je kimchi, zgoraj je sladek krokant, res je provokativno. Ravioli so najprej s kostanji in parmezanom, v bouillonu, ki je aromatiziran s kavo, potem pa so še s kremo iz jurčkov. Zato, ko ponudi glavno jed, preseneti še bolj, ker ji je naenkrat dovolj provokacij. Jelen, repa in peteršilj potrjujejo kuharico, ki svoj talent izraža tudi s spoštovanjem do vrhunskih sestavin.

Prva sladica je polna sadnih in eksotičnih okusov, kokosova juha, biskvit madelaine, toda kot pralina, bela čokolada in limona. Druga je tradicionalno-moderna, čokoladna, s sladoledom melase, mangom in čokoladno zemljo. Ker je že pozno, a je noč za Tibero še dolga.

 Jedilni list

Degustacijski meni

Tradicionalni 6 hodni

80 €

Vegetarijanski 7 hodni

80 €

Moderni 10 hodni

110 €

Rad Dobrojem priporoča

Najboljša chefinja v Rimu! Doživetje je že ambient, a takšne so tudi jedi. Nujno, ko ste v Rimu vsaj dva večera - da ob klasiki spoznate tudi napredno italijansko kuhinjo.