Hotel Orso Grigio

 • Kuhinja
  hotelska večerja za uživanje
 • Kdo
  Franz in Verena Ladinser
 • Naslov
  Via Peter Paul Rainer 2, San Candido, Italija
 • Telefon
  +39 0474 913115
 • Splet
  www.orsohotel.it
 • Email
  info@orsohotel.it
 • Posebnosti
  Boutique & Gourmet hotel je član združenja Schlosshotels & Herrenhäuser
 • Prostor
  Ker se hotel že od 1745. leta izključno deduje (Ladinserjeva hči Verena je že deseta generacija), se zgodovina, žlahtnost in bogastvo ne izgubljajo, temveč spoštljivo ohranjajo, v bidermajerskih okvirjih, ki med srebrnimi žlicami, kristalnimi peclji in porcelanskimi omačnicami s porumenelimi jedilnimi listi dokumentirajo slavja, bankete, sprejeme in praznične večerje, ter nam sporočajo, da so tukaj gostje vedno najraje ”počeli nič”.

550 let zgodovine

Sivi medved ni v gradu, toda njegova tradicija v središču Innichena (San Candido) je dolga 550 let, lastnik Franz Ladinser pa je predsednik mednarodnega združenja Grajskih hotelov, v katerem so v kolekciji gosposkih prenočišč z dolgo tradicijo, debelimi zidovi in obokanimi dvoranami iz Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske in Slovaške. Do obmejnega dolomitskega smučišča 3 Zinnen je ena postaja z vlakom ali pet minut s smučarskim avtobusom, toda to je postranska ”škoda” najstarejšega hotela v centru turističnega in zgodovinskega mesta. ”Naši gostje ne prihajajo zaradi adrenalina, temveč miru in počitka. Kaj počnejo? Mnogi najraje nič …”

V Innichenu, ki je nastal na stičišču keltskih in rimljanskih poti, ko je bavarski knez 769. leta tam postavil samostan, se je turizem začel z dunajsko železnico (1871), v Sivem medvedu, kjer so stanovali kralji in cesarji, pa se tradicija dobesedno bere z zidov. Po Innichenu se do najlepše cerkve v Dolomitih sprehodiš med snežnimi gradovi in skulpturami, modnimi in kulinaričnimi trgovinami, ter hoteli, ki imajo po pravilu živalska imena in veliko stoletij.

Za večerjo chef postreže mezzemaniche, debele in kratke peresnike, s topinamburjevo kremo, krompirjevo peno in ožgano limono, ter njoke iz mehkega sira z omako iz jurčkov, s peteršiljem in oljem planinskega ruševja, šef pa, seveda, z vinske karte s 300 vnosi izbere zraven najbolj primerno vino. Ko nato k divjačinskemu raguju ter blitvi s kandirano limono in kislo smetano predlaga vino Sonnrain, 2018, južnotirolskega bio pionirja sajenja bolezensko odpornih novih vinskih sort (PiWi) Thomasa Niedermayrja, se pogovor razširi še na slovenska naravna in dolgo macerirana vina. Zato še ponoči ”nič” ne delamo.Rad Dobrojem priporoča

Čez cesto ima Sivi medved svojo prodajalno z južnotirolskimi specialitetami, v kleti pa Franz Ladinser svojo ljubezen … Razkaže jo, ko se nabere deset žejno-radovednih, da jim potem odpre še svoje vinsko srce. Pokušino južnotirolskih vin začne, seveda, z dišečim tramincem in po dveh urah vinskega kramljanja sklene, seveda, z lagreinom. Vmes pa se še toliko zgodi, da imajo na koncu južnotirolska vina deset novih zaljubljencev.