Ikoyi

  • Kuhinja
    avtorska britanska kuhinja z afriškim okusom
  • Kdo
    Jeremy Chan & Iré Hassan-Odukale
  • Odpiralni Čas
    ponedeljek - torek
    18.00 - 22.00
    sreda - petek
    12.00 - 16.00
    18.00 - 22.00
    sobota - nedelja
    zaprto
  • Naslov
    180 The Strand 5, London, Velika Britanija
  • Telefon
    +44 20 3583 4660
  • Splet
    www.ikoyilondon.com
  • Email
    reservations@ikoyilondon.com
  • Posebnosti
    2 Michelinovi zvezdici
  • Prostor
    Minimalistični ambient je zasnoval danski oblikovalski studio David Thulstrup. Bakrene stene pokrivajo valovi mreže, ki se pozneje ponovi celo na nožu, s katerim spoznaš dolgoletno zmoto, da konica lepše reže, če je ravna, ne pa zaobljena … Tako kot v Ikoyiju spoznaš, da se lahko urežeš, a ne teče kri, temveč zaradi bolečine tečejo sline … Vse je tako rjavo, da se zdi rjasto, vse je tako nemo, da je osvetljeno, in vse je tako toplo, da te sprva zmrazi … Toda vse, od tople svetlobe, ki je režiser celotnega prostora, do zlatih foteljev, ki so prav vsi obrnjeni k odru, je podrejeno predstavi, ki je tako drugačna od vsega, kar smo vajeni.

Le ščep ali dva popra

Čeprav na Fleet ulici ni več časopisov, je med finančnim Cityjem ter upravnim Westminstrom, le vogal od mostu Waterloo ali postaje Temple, Ikoyi na Strandu na pravi lokaciji. To ni restavracija, da bi jo obiskali mimojede, ker bi nas pritegnili velik napis, prometna ulica, lepa izložba, znano ime. Ob vhodnih vratih ni niti rdeče table, ki bi se hvalila s kar dvema zvezdicama. Ikoyi je doživetje, ki ga ne smemo primerjati z nakupovanjem na New Bond ulici, kjer je v luji-vuji trgovinah več varnostnikov kot kupcev in več mičnih prodajalk kot pregrešnih torbic, temveč kvečjemu z obiskom galerije Thaddaeus Ropac, ker v njej ni za Tate muzej umetnin in je v stranski ulici od Bonda. Ker je v njej v treh sobanah in na dolgem hodniku ravno dovolj umetnosti, da od slike do slike spoznavaš barve, oblike, teksture, tehnike, okuse, ideje, misli, sporočila.

In to (ti) počne tudi Ikoyi! Zato, ker imena lagoškega predmestja ne nosi le zaradi korenin solastnika in izključno britanskih sestavin ne uporablja le zaradi angleškega chefa, temveč sta Iré Hassan-Odukale in Jeremy Chan mladostna prijatelja, ki sta si 2017 izpolnila željo, da afriški žar pogasita z britanskim dežjem …

To je Ikoyi, ki je po letu dni dobil prvo zvezdico, po petih pa drugo, ki je 35. na svetu po mnenju 50 Best, njegov chef pa je trenutno najbrž najvznemirljivejši chef Združenega kraljestva. To otoško dolgočasno vreme namreč poskrbi za takšno odličnost sestavin, ki jim mora Jeremy Chan dodati ”le” še – ščep (ali dva) popra.

Izkušnja obiska

Ikoyi, chef Jeremy Chan, kuhinja

Ikoyi, chef Jeremy Chan, kuhinja



Jedilni list

Degustacijski meni

12 hodov

420 €

Kosilo (petek)

384 €

Kosilo (sreda in četrtek)

240 €

Vinski list

sommelier Lorenzo Lentini, 500 vinskih etiket

Rad Dobrojem priporoča

Kaj ti ostane v spominu? Nekomu stanje v vrsti pred luknjo v Sohu, v kateri novi zvezdnik instagrama v goveji juhi meša debele rezance, ali pa na Borough tržnici pred svinjsko stojnico, ob kateri so postavili kar tribuno, da občudovalci lahko tik-tokajo, kako jim trganega pujsa z zeljem tlačijo med dva kosa drožastega toasta … Nekomu pa mojstrovina zvezdnika sodobne britanske gastronomske scene, bistra juha iz pečene piščančje kože, infuzirana s črnim poprom gola iz Sierre Leona!