KOL
-
Kuhinja
mehiška duša in britanski terroir -
Kdo
chef Santiago Lastra -
Odpiralni Čas
sreda - sobota12.00 - 16.00torek - sobota17.45 - 23.00nedelja - ponedeljekzaprto
-
Naslov
9 Seymour Street, London, Velika Britanija -
Telefon
+44 20 3829 6888 -
Splet
www.kolrestaurant.com -
Email
contact@kolrestaurant.com -
Posebnosti
1 Michelinova zvezdica -
Prostor
Glasba je latino, mize so marmorirane, klopi so ob oknu, vse na mizi je v mehkih zemeljskih barvnih tonih, od lanenih prtičkov do krožnikov, ki se pod jedmi v skodelah barvno prelivajo. Svetloba je topla, vzdušje je sproščeno, omizja so družabna, vse oči so uprte v središče dvorane, kjer se četa kuharjev v dolgih predpasnikih in s pincetami v rokah sklanja nad majhne krožnike z jedmi mehiške poulične kuhinje.
Mehika sredi Londona
Mehičan Santiago Lastra (letnik 1990) je potoval kot ”nomadski chef” po svetu (Francija, Španija, Turčija, Italija, Denska), med drugim je stažiral v španskem Mugaritzu (chef Andoni Aduriz) in v danski Nomi (chef Rene Redzepi). Od 2020 je ustaljen v Londonu, kot chef in solastnik restavracije KOL v mondenem predelu Mayfair. Santiago Lastra je poleti 2024 gostoval v Hiši Franko, na 4-ročni večerji z Ano Roš.
KOL v Londonu je ”klasična” mehiška kuhinja, iz katere pa Santiago Lastra s pomočjo odličnosti lokalnih, sezonskih, najboljših sestavin ustvarja neklasične jedi, ki pa ne presenečajo in navdušujejo (le) z drugačnostjo in ”novostjo”, temveč predvsem s kombiniranjem okusov. Vse je pekoče, toda vedno na različen način, drugje in drugače, vse je tudi kislo, sladko in grenko, toda tudi umami, globoko, kompleksno in predvsem presenetljivo.
Toda, KOL je vseeno (tudi) poulična hrana, ker si po teh grižljajih, ko ti teče po bradi in si oblizuješ roke, ki so osnovni jedilni pribor, srečen in vesel, saj si v svojem območju udobja in ugodja, čeprav te chefova kreativnost ves čas uči in razburja.
Jedilni list
11 hodov (+ amuse-bouche)
185 €
8 hodov (samo v času kosila)
105 €
Vinski list
Vinska spremljava
120 €
Brezalkoholna spremljava
75 €