Konoba Vorichi

  • Kuhinja
    sodobna istrska konoba z mladim chefom in starim ognjiščem
  • Kdo
    Tamara Ljubić, chef Matko Kovačević
  • Odpiralni Čas
    petek
    16.00 - 22.00
    sobota
    15.00 - 22.00
    nedelja
    13.00 - 20.00
    torek - četrtek
    17.00 - 23.00
    (samo junij, julij, avgust, september)
  • Naslov
    Orihi 85, Orihi, Hrvaška
  • Telefon
    +385 99 229 4300
  • Email
    konobavorichi@hotmail.com
  • Prostor
    Elegantna domačnost sredi zelenega vrta; jedilnica z odprtim ognjiščem in pogledom v naravo.

Zakaj jih ni (še) več?

Fotozgodba

Obisk 2024

Klik

Obisk 2024

Istrska (hrvaška) konoba mora imeti odprto ognjišče! Vse drugo pa ni predpisano, oziroma nikjer ne piše, da morajo biti vse enake, torej, ob morju morsko-ocvrte in v notranjosti tartufatno-paštne.

Tudi konoba ima, namreč, lahko chefa, ki ustvarja in ne le ponavlja; lahko ima fine pogrinjke, ne pa le lesene klopi; lahko začne s chefovim pozdravom, ne pa z natakarjevim: ”Boste k pršutu belo ali rdeče?”; lahko ima polno hladilno vitrino buteljk sosedov-vinarjev, ne pa le demižonki malvazije in terana; lahko ima narezek suhih mesnin, toda ne iz trgovine, in ploščo sirov, toda lokalnih, z imenom in starostjo; lahko so ji testenine najboljši del programa, toda zato, ker so drugačne, posebne, chefove in res dobre; lahko ima ribe, toda le ribičeve, torej le sveže in divje; lahko ima meso, toda ne lažnega boškarina; lahko ima celo steake, toda le, če je poznana po njih; lahko ima le svoje sladice, ne pa trgovinskih; in tudi v konobi se lahko gostiteljica na koncu poslovi z domačimi pralinami, ne pa s šilcem dosladkanega muškata.

Vam je to znano? Najbrž le drugi del vsake od teh povedi; prvi pa le, če ste že bili v konobi Vorichi v hrvaško-istrski vasici Orihi, kjer Tamara in njena mlada ekipa za vas z ljubeznijo in strastjo izbirajo najboljše lokalne sestavine.



Jedilni list

Jedilni list

Hladne predjedi

9 € do 17 €

Testenine in rižote

18 € do 25 €

Glavne jedi

18 € do 29 €

Sladice

8 € do 10 €

Vinski list

sommelier Tamara Ljubić, 50 vinskih etiket

Rad Dobrojem priporoča

V podnaslovu konobe Vorichi piše ”Osteria moderna”, toda brez skrbi, je ”le” konoba, ker je tako domačna, topla, gostoljubna, iskrena, in ni moderna, ker bi posnemala, temveč ravno zato, ker ne. Skratka, vse je kot v vseh konobah, a zraven je še tisto ”moderno”, kar v vseh ”starih” hrvaških konobah po Istri, žal, ni: sodobnost preprosto-dobrega-kuhanja in gostoljubja!